Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Sunday, May 1, 2011

pameran buku di PWTC

selamat bercuti semua sempena sambutan labor day...walau cuti panjang still memerap di rumah..tak mampu lagi untuk aku abiskan masa di pusat2 peranginan tertentu..idea ummi husna untuk menyimpan 30 ringgit per month disambut baik oleh my husband sbagai simpanan untuk cuti2 1 malaysia..1st target la..dah jadi jutawan baru pk bercuti ke oversea lak..

kalau ckp bab cuti oversea, ramai gak my friends yang berpeluang pi oversea cam puan sarah - baru pulang dr hong kong, my friends yang dok kat UK pun ada 2-3 org..ni ada pulak yang bakal fly to US..wow..rezeki diaorg..yang dok oversea mostnya sambung master atau phd..urusan keje pun ada juga..my junoir pun baru balik bercuti dr Melbourne, follow husband dia keje sana seminggu..kirenya outstation la..sambil menyelam minum air kan..opss ckp pasal melbourne ni, my kawan, en hazwan pun wat master kat sana..b4 smbg master, dia dok kat dubai..keje kat sana..mst dah kaya giler..itu la rezeki yang Allah telah tetapkan..buat apa nak cemburu dgn mereka..kita ni yang masih dikurniakan dgn kesihatan yang baik, sila bekerja lagi kuat untuk mencapai impian kite.

okey, my entry nak citer pi pameran buku antarabangsa kuala lumpur,, hari ni adalah hari last pameran buku tersebut..apapun thanks to my hubby yang sudi temankan diri ini..tahun lepas aku pun jejak juga kat pameran buku ni, tapi takde la lepak2 lama kat sana, maklum la masa tu masih di awal kehamilan sofiya..faham2 je la, bila dah crowded mmg pening akhirnya muntah..marah juga suami aku bila lihat aku muntah2 ni...hehehe nasib badan la kan..tapi kali ni sampai 2 lbh la aku kat sana..thanks kat pihak penganjuran yang juga meyediakan tempat untuk solat jumaat..takde la nak rushing2 nak cr masjid untuk solat jumaat..walau camtu, still yang amik peluang tak nak solat jumaat..biasa la dunia skrg..huhuhu

aku pi pameran hanya ber2..sofiya ditingglkan, tak nak la bawa budak kecik yang still tak tahu apa2..buat penat badan je bawa bydak kecik ke pameran2 camni..kalau dah len jalan tu, okey la skit..ni still baby..jangan mare yer sofiya..lagipun biarkan je dia happy bersama her bs..aku pi masa jumaat lepas..sama tarikh the royal wedding..siapa lagi kalau bkn prince william n kate kan! aku pun terfollow gak tgk perkahwinan tu sebaik sampai kat umah kat ntv7..ingat nak wat entry pasal the wedding of the year tu..tp most blog dah banyak citer pasal ni..siap2 letak gambar wedding lagi..but secara jujur..mmg simplekan majlis mereka..tak macam melayu..cam2 adat..so the conclusion perkahwinan itu mudah je..cuma kite je yang suke merumitkan..alamamk..lari tajuk lagi..

aku pi pwtc by komuter - star tu..my hubby park kereta kat belakang HQ dbkl...kebetulan ada parking...my hubby mulanya nak balik umah..parking kat sana..naik je komuter pantai dalam..tp aku kata try dulu kat ofis ibu...kalau balik umah 2 kali keje la..naik komuter..pastu naik star..so nk dijadikan rezeki kami, ada 2 tmpt parking kereta yg kosong...rezeki kami, alhamdulillah..

even hari jumaat, pengunjung tmpt ramai..kalu weekend ntah camner la..saje je mintak my hubby pi weekdays sbb tk nk bersesak dgn org ramai...apa yang menariknya ialah..terlalu banyak buku yang aku geram..nasib no more money..kalau tak macam nak grab all books yang ada kat sana..maklum la aku ni mmg hantu buku...kalau buku study takde buku photocopy..aku mst beli original..tak main la photostat2 ni..kalau dikira selamat 4 tahun belajar kat uia hampir 2ribu belanja untuk buku teks saje..

aku ni lebih suke buku2 ilmiah..novel tu dah tak..maklum la no time nak baca buku2 camtu..jom tengok buku apa kami borong..untuk sofiya pun kami beli..ye la pendidikan anak2 bermula dr rumah..lagipun masa kat sana aku pergi la dgr 2 sistem pendidikan anak2..yang pertama dr UNIK..harga 4 set ialah 800 (ni kira offer), kalau tak beribu kot..yang lagi satu dr NODDY (ni guna bilingual system)..agaknya yang ni lagi bagus..harga pun bagus juga..2500 lebih kot..huhu..pendidikan skrg semua mahal kan!nasib aku dah buat pelaburan untuk sofiya...mmg bagus kalau bleh system ni..cuma as parents mmg kena rajin la luangkan masa untuk anak..lepas dgr system tu, aku ngan hubby berkira nk beli ke tak..kalau aku ni malas, ayahnya pun malas..membazir la kan..so bagi aku tak kisah apa2 sistem..yang penting rajin dlm mendidik anak2..aku bukan hanya mahu sofiya pandai membaca di awal usia..tapi aku mahu dia pandai mengaji, mengira, dan sewaktu dengannya..tak semesti buku yang mahal anak cpt dpt membaca..so aku decide hold on dulu..dan aku rasa mahu guna sistem buku bacaan la anakku..

Jom tengok buku apa yang aku beli ni..


buku citer ni tulisan simple2 je

 buku untuk sofiya

 buku ibu n ayah

buku ibu +ayah +cd doa untuk sofiya

2 comments:

aziyana said...

ala syioknyer dpt g sane..dan syioknya dpt borong buku..jeles betul ar..huhuhu

CaHaYa^KetEnaNGan said...

yana: kebetulan tu..nasib dp pi..kalau tak..nak kena cik hubby..
tapi mmg banyak giler buku yang berminat..publications pun banyak..tapi fulusnyer limited..hehehe..takpe yana..nnt bleh pi..