Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Wednesday, December 29, 2010

sofiya dok umah bs

dah beberapa hari tak update blog..so tiba la hari ni aku citer la skit pengalaman anto my princess di umah bs..actually tak terfikir pun aku akan hantar sofiya di umah org..dulu masa awal perancangan jauh sekali nak anto sofiya ke umah bs secepat mungkin..tp keadaan memaksa..sometimes ada dgr juga org berkata2..'tak takut ke anto umah org?'... apa yang pntg kita kena yakin pada bs..insyaAllah baby akan selamat..apapun kena berfikiran +ve..

nak dijadikan citer kenape aku anto umah org disebabkan mak cik suami aku asyik tunda je nak datang..ada je alasan bleh tanya bleh datang tak minggu ni..maybe dia rasa bersalah apa yang dilakukan terhadap aku n suami..itu biar la rahsia kami..antara alasan yang diberi..kena siapkan baju la..maklum la mak cik amik upah jahit baju..adik beradik suami nak dtg la..tak pe la, tak nak jage sofiya kami usaha cara lain..mak cik husband dgn kitaorg pun bayar..apatah lagi dgn org lain jagekan sofiya..kami bayar juga..so kami tak kisah..sbb dua2 kaedah kami kuarkan duit...kami tak rugi dan untung..

sebenarnya bukan jauh pun aku anto sofiya..selang 2 - 3 umah je..jiran aku..pangkat pak cik mak cik la..so that's mean sofiya dijage oleh atok and wan..maknanya sofiya ada 2 atok dan 3 wan..hehehe..ramai kan! aku percayakan pak cik ni dgn isteri jage sofiya sbb mmg pak cik dn mak cik ada pengalaman jage budak..insyaAllah selagi tak dpt tempat kat iium educare, aku biarkan sofiya dijage oleh mak cik n pak cik..

semalam, sofiya mmg behave lah..nangis skit2 je ..sofiya ni kalau cry mmg lain dr lain..macam enjin bot nak mati..itu suami aku bagitahu la..kadang2 tak nangis pun..saje manja..maklum la dia sorg aje anak aku..manja bukan main la..kenyang2 pun still nak nenen di b***t ibu nya..takpe la ibunya blom tension dgn stdy lagi..

dan smlm 1 st time aku nak belajar cara pengendalian susu ibu..alhamdulillah..sofiya almost 4 months..she still minum susu ibu..lagi 2 months nak abis eklusif susu ibu....lepas ni dah bleh kasi sofiya makan...aku sebenarnya tak buat stok susu..maklum la susu aku cukup2 untuk sofiya...bleh pump takat 2 oz..tu aku malas nak pump..rupa2 semalam baru aku tahu..bila baby ngan kite mmg susu tak banyak..maklum la sbb dia selalu direct bf ngan kite..so aku takleh nak kecewa lagi...

nak citer la aku anto sofiya kat umah baby sitter dlm kul 7 pg..ingat lepas balik dr uia nak amik dia..tp pi jenguk tgh syok tdo..tak nak la aku ganggu..lagipun bukan jauh pun..so aku amik la sofiya bila my hubbynya balik..kul 5 lbh..takpe...masa sofiya takde tu..aku bleh la buat keje apa yang patut..masak la..melayan intenet..yang penting PUMP susu...itu keje paling penting..

alhamdulillah..semalam aku berjaya pump susu masa ketiadaan sofiya..hmpir 8 oz aku dapat pada satu sesi..sekali pump..terkejut..ye la tak pernah pump dpt banyak tu...aku pump pun masa dah sampai umah..dlm kul 2 lebih aku sampai umah..terus pump ...kemudian aku pump lagi sekali dlm kul 5 ptg b4 amik sofiya dpt dkt 4 oz..masa dgn dia aku pump dpt 2 oz..dan pg tadi aku bangun dlm kul 5 pagi dpt 3 oz..alhamdulillah..kira smlm aku dpt 16 oz..so bertambah semangat nak pump...

so semalamm aku ber fb cuba la tanya ibu2 menyusu macam mana nak handle ebm ni..maklum la 1 st time anto sofiya kat bs..so banyak la aku dpt..thanks ya para ibu2 di luar sana..untuk anak kena la banyak bertanya kalau tak tahu..aku ingatkan susu yang frozen bleh dibekukan semula bila dicairkan..hahaha..rupanya tdk..apapun aku yakin susu yang pump cukup untuk sofiya..aku pun ingatkan baby ni hanya minum susu yang difrozenkan..rupa2nya baby kena campur ngan susu fresh..so aku dah praktikkan apa yang diajar..b4 this semua susu yang dipump terus masuk frozen...

apapun aku nak citer la skit kebaikan susu ibu..setakat ni sofiya belum lagi demam..kalu selsema pun kurang..maybe ada tapi tak lama..alhamdulillah berkat susu ibu..kalau dia meragam cuma lapar, lampin basah..alhamdulillah..kite kena yakin je..kalau pasal makan..setakat ni semua aku bedal takde pantang..alhamdulillah takde efek la..aku rasa kat sini para ibu hendak la berfikiran positive..aku belum lagi diuji..maksudnya ujian dr sofiya demam, kembung perut dan sebagainya..sofiya mmg kuat..kalau kena inject pun nangis ciput je..pastu okey..demam tak..cuma yang satu aku perasan sofiya mmg payah nak tdo..kalau dah dpt tdo payah nak bangun...skrg ni suke isap ibu jari..org tua kata..'budak yang isap jari budak pintar..baik'..hope sofiya macam tu...tp bab meniarap..mmg dia malas nak buat..masa kat umah ibu bukan main lain..excited..tak dpt cry..tp umah sendiri suke isap jari dr belajar meniarap..sofiya..sofiya...tp kepala dia bleh tegak la..kalau aku tiarapkan dia..sure dia tegakkan kpla..tp tak lama..kejap je mesti cry..dia tak suka meniarap lama2..tak selesa agaknya...

okey la, last but not least..katakan tidak pada susu formula n yakin dengan setiap rezeki yang Allah kurniakan..semoga Allah sentiasa melimpahi rezeki susu kepada sofiya yasmin..ameen

Sunday, December 26, 2010

susu meningkat

alhamdulillah..en3 kali ni aku nak citer pasal peningkatan susu untuk sofiya..before citer ni..aku nak ucap tahniah kat my x-student..yang amik pmr 2010 di smi al-amin..tahniah you all..you all mmg hebat..antara yang dpt 9A ialah syifa' zameran, nuaiman, anas, anis, dalia, liyana, syamil, nadhira dan amar..bagi yang dpt 8A pun tahniah juga..nur atiah..hehe lupe la pulak..so tahniah semua..sek men al amin kemaman mmg hebat..walaupun aku hanya sempat jd cikgu kat sana 5 bulan..tp aku masa kagum bila diarong jupe aku ttp panggil 'mualimah'..ketika itu mereka br masuk form 1..masih terngiang2 ader pelajar lelaki yang ajuk ckp aku..ntah la..agaknya suara ku macam suara kanak2 kot..takpe la..mereka kini telah menuju usia..

aku mengajar diaorg subjek math..msh terbayang2 cara pengajaran aku kpd mereka..itu la pengalaman mengajar bebudak sek men..semua itu aku kecapi sebelum aku ditawarkan bekerja sebagai pensyarah di politeknik..di politeknik pun ada pengalaman yang tak dpt aku lupakan..semua tempat yang aku cari duit ada kenangan tersendiri..

ikutkan hati banyak benda nak coretkan..aku rasa hepi sgt sbb hari ni aku bleh pump susu 3.5 oz untuk sebelah..syukur masih dikurniakan rezeki untuk sofiya..pada diri ini aku sematkan NO FM..that's why aku kuatkan juga pump susu walaupun aku rasa down bila tgk susu yang aku pump tak banyak..mmg sedih tau..

tgk org lain tersusun je stok susu dalam peti ais..tp aku belum cukup banyak stoknya..apapun alhamdulillah..aku still pump walaupun amat payah untuk dpt banyak seperti sahabt2 di luar sana yang pump susu sampai 20 oz sehari..aku aku cuba selagi kudrat ini diizinkan Allah..aku ingin susukan sofiya sampai umur 2 tahun..ya Allah kurniakan rezekiMU itu kepada sofiya..

actually entry ini tertangguh..aku br je sampai umah..tadi pi cari storage bottle jenama bum bee..jenuh juga nak cari butik baby kat klang ni..yang selalu aku pi..tutup..maklum la hari ahad..kat situ mmg murah la skit..jom lepak sini 

then aku jalan2 kat area bukit tunggi sebelah dgn aeo bukit tinggi..situ ada 2 butik, fifiy dan twin baby..tp kat butik fifiy takde pun bottle tu..kat twin baby dah habis..huhuhu..sedih nyer..aku ajak hubby jln kat bukit tinggi area tesco lak..singgah butik anakku ..for sure takde...last2 jupe butik baby care..wow ade la..tp i think mahal skit kot..38.50 percuma 2 bottles..tp rembat je..dr takde baik ade..so pulang la ke umah...

tp baju baby kat kedai lebih mahal dr onlineshopping..ader ke tight harga 18.90 sedangkan online bleh dpt 15 ringgit..untung giler la kedai tu..tp pengguna yang bijak macam aku..takkan kena tipu..so enjoy shopping online..:-)..kena stop dulu...apapun aku berharap susuku makin bertambah

Monday, December 20, 2010

susu ibu

sofiya sudah berusia 3 bln 2 weeks..so alhamdulillah aku masih berjaya menyusukan sofiya...exclusive breastfeeding??? do not know la..sbb mak mertua n mak cik suamiku n termasuk suamiku pernah kasi air kosong..aku??tak kot...dah ibu mertua n mak cik pernah juga gave neslec kat sofiya..sadis..sadis..

tp skrg sejak sebulan lepas, my princess mmg fully breasfeeding..alhamdulillah..dok dgn aku, apa yang ada pada diri ini dikasi untuk sofiya...for sure susu ibu menjadi keutamaanku..hari ni aku nak citer pasal menyusu..

masa lahir je sofiya terus aku menyusukannya..mmg kekok mulanya walaupun aku pernah pi kelas antenatal..tgk penceramah kasi macam mana nak menyusukan baby..mmg nampak senang..tp dah ada anak..buat secara praktikal..susah juga..tp sofiay 1st day dah pandai menyusu..maybe niat aku nak menyusu..so takde la susah dia adapt..

okey nak citer pernah 1 day aku menangis bila org cakap aku takde susu..sampai MIL amik air kanji suakan kat mulut sofiya..sadis..sadis..tp aku mmg tension masa tu..nak mid term..mmg stress menguasai diri..sampai aku btul2 penat susukan sofiya..kira 24 jam aku menyusukan sofiya tapi tak kenyang2 gak..cry je memanjang..tdo pun takleh sbb lapar..

okey..sampai skrg aku rasa susu aku tak banyak..kalau aku pump paling banyak dpt dlm 100 mlm..lbh kurah 3 oz..sebelah breast je...tapi breast satu lagi tak banyak sbb sofiya dah minum..aku try nk minum susu high goat..mak aku jadi ahli..so senang la nak beli..aku pun baru beli online ttng produk shaklee..hope susu aku banyak la..

sebenarnya aku jeles dgn member2 yang bleh hasilkan susu yang banyak sekali pump..terkedu ada member bleh dpt 20 oz sehari..tp aku nak dpat satu bottle pun payah..ke aku kena tingkatkan pump susu..nak kata kurang minum air..banyak gak aku minum..ntah la..ya Allah kurniakan rezeki untuk sofiya..belum terbuka hati ini mahu beli susu formula untuk sofiya...ada member blog tak payah supplement pun banyak susu..org kata makan sayur sawi la..daun kucai la..semua aku bedal tp production ttp sama..mungkin Allah mahu uji aku..cuma aku bukan rajin nak pump..bila org ckp kena rajin pump..aku terkial2 mencari waktu yang sesuai untuk pump..waktu tdo sofiya pun pelbagai...

Friday, December 17, 2010

ezloveycraft 1st giveaway

ni adik aku tag kat fb..saje je ..main2 tag..lps gian dgn internet slow ni..so aku dah letak pic..so now sape2 nak join giveaway ader 2 cara..1st through blog and 2nd trough facebook..

okey sekarang lihat2 syaratnya..simple n serupa dgn mana2 giveaway ..ok..

Syarat 1

ok mule dengan sesiapa yang mempunyai blog

1)follow blog ezloveycraft ni

2)copy picture kat atas ni n link kan ke blog ni

3)tulis entry tentang giveaway ni kat blog korang2 sume

dengan title--->"ezloveycraft 1st giveaway"
 
4)tag la berapa ramai kawan korang kat blog untuk join giveaway ni

5)tinggalkan link entry giveaway korang kat entry ni k?


Syarat 2

ok.siapa y xde blog.still boley join.coz korang sure ade facebook kn?

1)search ezloveycraft kat facebook
 
2)like fan page tuh okeh!
 
3)dekat wall ezloveycraft tuh.korang share photo kat atas ni jugak
 
dekat anak panah picture bawah ni.korang tulis
"ezloveycraft 1st giveaway"
dan http://ezloveycraft.blogspot.com/2010/12/ezloveycraft-1st-giveaway.html

4)tag berapa ramai kwn korang kat fb tuh okeh
n hope diorg pown akan berbuat demikian
;)

____________________________________

if korang buat salah satu syarat,1 nama korang akan tersenarai
kalau korang buat dua2 syarat, 2 nama korang akan tersenarai

giveaway ini bermula dari 17-12-10 hingga 17-01-11
(mungkin akan dipinda)

dah abis iklan giveaway..wokey now aku tag member blog aku..tgk sape yang kena:-
adikpipohummu iffahhasanah

Thursday, December 16, 2010

my study


bermula 13 dis lalu merupakan 1st day for this sem [sem 2 2010/2011]..tp aku punya 1st day for this sem ntah bila..maklum la dah habis coursework so tinggal research je..

so nak dijadikan citer..2 mlm aku tak dpt tdo lena..maklum la selagi tak tahu sape SV aku..apa tajuk research aku..maka gelisah hati ni...bangun pun awal..dlm kul 4 pagi..sofiya jarang kejutakan aku..kalu kejut pun dah nak subuh..nak tahu camner sofiya lapar..senang je..mulutnya aku kumat kamit tanda nak susu..nasib la breastfeeding..senang je..suakan je puting breast kat dia..tercari2 gak la mulut sofiya nak suakan puting tu..maklum la kegelapan malam..kalau aku bangun awal cam 3-44 pagi..still meyesal tak solat tahajud..ntah bila hati ini mahu lembut untuk bangun beribadat kepada Mu..ya Allah kau bukan la hati ini untuk menyembah Mu seketika...

2 malam lena aku diganggu..tp alhamdulillah malam tadi tdo nyenyak la juga wlaupun subuh aku still rasa mengantuk..ni sebenarnya nak tulis entry peristiwa semalam..cuak aku tak buat apa2 lagi..dengan rasminya aku bagitahu kat suami nak pi UIA hari semalam [hari rabu]..ikutkan aku bagitahu kat suami nak pi selasa tu..tp cancel lak..mcm tak ready nak cr SV..hehehehe..so tunda la

 my puteri dlm sangkarnya


sebelum pi UIA aku singgah dulu di ofis suamiku di kg baru..dlm kul 10 pagi br gerak ke UIA...lepak kat ofis suami..ramai la kawan2 suami excited nak tgk sofiya..ramai yang ckp sofiya muka aku..aku pun perasan..cuma mata bulat tu ikut sape ntah la..bila time buka baju lagi la sama rupa sofiya dgn aku masa kecik :-)..ramai la teruja nak tgk si baby sofiya..maklum la budak kecik..

dlm kul kul 10.30 aku pun sampai di UIA..masa sampai kat UIA terus pi PG centre..tp kak Marina blom ader..bz ntah ke mana..aku round2 la dulu ke department mechatronics..mahu intai2 siapa SV yang sesuai dgn diri ini..kak Salmiah Ahmad dh dpt title Dr pun..ingat nak amik dia..tp bila lihat FYP banyak btul nama dr Asan jadi Sv..maka aku tolak bila nama kak Salmi hanya supervised satu tajuk untuk FYP..puas2 aku jln kat situ..aku trn balik ke PG centre..

kak marina dah ade..dan macam biasa ramai la nak jupe..so aku terus tanya kak marina camne nak register thesis..then  she gave me a form to be fullfill it..then aku kena isi bhgn A dan tanda tanga HOD.. nak dijadikan citer, b4 tanda tangan tu aku ask Dr asan samada dia bleh jadi aku supervisor ke tak..dia senyum dan ckp boleh..tp aku bagi tahu la dia yang aku takde tajuk..no idea la..huhuhu..so nak tak nak kena la tanya pendapat lecturer..maklum la lecturer mst banyak idea..tu pun sbb diaorg nak naik pangkat cepat..so kena la wat banyak research n project.

so kat sini dr asan pun bagi la tau beberape projek yang dia mahu..antara tajuk yang ialah

i. energy harvesting (more vibration need) - lebih kepada application
ii. mini uav control using ptz [piezoelektrik]
iii. nems or mems
iv. biological energy havesting [collect the enegry from blood - vibration]

tp dr asan lebih berminat aku buat no 2..mini uav..so from now aku need more information about uav and also piezoelectric...so need to find and find before meet again my dr asan..dr. asan pun still ingat aku..wow..maklum la sem lepas aku satu kelas dgn dr asan..for sure he still remember me..pada masa tu sempat la dia taja sama ada aku bond dengan mana2..nak tak nak aku bagitahu la bond dgn uitm..ada lagi 1 year..maklum la course aku tu susah..need 2 years..bagi aku la..pastu dia tanya aku grad mana..aku ckp la undergraduate pun from uia..so dia pun check result aku..aku malu la..result pun gempak sgt..biasa aje..huhuhu..

comel tak saya



lps bincg tajuk n dpt t/tangan HOD, aku anto form register tu..maka dgn rasminya aku selamat meng'register' subjek research..:-)..lepas tu aku pulang..suami n sofiya menunggu di keter..kemudian aku pi iium educare..1st terkejut gak iium educare ade perkataan 'permata'..iium educare pun permata punye..apa la RM ni..nak wat permata..bina la yang br..jgn amik yang dah ader..duit diambil untuk poketnya..begitu la org kaya makin kaya..org miskin makin miskin..the end..aku berjaya daftarkan sofiya..no 133..ntah bila dpt masuk..huhuhu..menunggu la nampaknya...okey entry stop...

Wednesday, December 15, 2010

Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay!


Syarat-syaratnya:
1. Terbuka kepada semua yang mempunyai blog, warganegara dan mempunyai alamat di Malaysia.

2. Buat entry di blog korang mengenai giveaway ni dengan tajuk: Mama Kembar 3 Buat Giveaway, Yay! 

3. Jadi follower blog "Mama Kembar 3" DAN "Itsy Bitsy Secrets".

4. Copy & letak gambar banner giveaway ni di entry dan sidebar blog korang beserta link nya.

5. Tag sekurang-kurangnya 3 orang untuk join giveaway ni & maklumkan pada diorang yer.

6. Tinggalkan url link entry and ID follower korang di ruangan komen post ini.

7. Hadiah berupa barangan Victoria's Secret & Telekung Travel ditaja oleh Itsy Bitsy Secrets ~ WAJIB sebut tentang hadiah ni dalam entry korang yer.

8.  Tarikh tutup: 6 Januari 2011

give away ni amik dr blog Mama Kembar 3 ..ye la tadi masuk contest si comel yang dianjurkan mashimaro's heart

so sesiapa nak join silakan..skrg aku tag beberapa my friends


hadiah2 tu bleh layan en3  

Contest Si Manjaku Comel


sebenarnya tak pernah pun masuk contest kat blog.. tp my friend, aziyana telah tag diri ini..so dengan ini..dgn rela hati join la contest ini..contest ni dianjurkan oleh blog mashimaro's heart

okey..dengan rasminya aku mempertaruhkan gmbr baby sofiya ini..ini gambar baby sofiya tika 73 hari..2 lbh tu..masa ni rambut still lebat..skrg dh sebulan still tak de rambut..wait n see akan lebat seperti seblumya..

sofiya di pagi raya haji

 
now..aku kasi syarat-syarat untuk join this contest..mudah dan effective :-)
 
1- jadi follower blog Masyimalo Heart

2- mempunyai blog sendiri...
3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel dan sertakan pict Si comel anda yang paling comel skali
4- tampalkan banner si comel contest kat side bar dan entry korang
5- last sekali tinggalkan link entry korang kat comment

6. syarat baby dari baru lahir hingga 6 tahun

7. tag rakan2 anda 5 org...


alamamk sape lagi 2 yer..

 
jom join reramai

Friday, December 10, 2010

suri rumah

 gambar sekadar hiasan

nampaknya sem baru nak bermula..aku bakal menempuh sem without kelas..:-)
means that 2 sem ni aku akan berdepan dengan thesis..tp aku blom decide nak jupe sv..nk cari sv..ntah la..tajuk pun blom tahu..hehe..belajar untuk enjoy..jgn tensen2..wokeh

ni nak citer la skit pengalaman jadi suri rumah..best? tak best? hehehe...jawapannya..sometimes best sometimes bosan sometimes tak best...


pepagi aku bangun..gosok dulu baju suami after praying subuh..then sediakan minum pagi untuk suami b4 dia pi keje (itu kalau dia nak minum la)..kalau tak nak aku buat untuk diri aku..kemudian buat keje lagi..pump susu untuk menjayakan fully breastfeeding..buat stok skit2...abis buat stok

pi kemas umah..maklum la umah sewa yang aku duduk ni selalu berabuk..ader je debu..maklum la umah aku ni bertingkat2..perabut umah lak hitam putih..mmg jelas sekali habuknya..so kena la rajin menyapu..

kemudian check kain..banyak ke skit..kalau banyak basuh la..biasanya 2 hari sekali..dah basuh baju..tunggu time nak jemur la..pastu basuh lak baju anak, sofiya yasmin..basuh tangan..br 2 kali basuh mesin..tu pun sbb banyak..

dah habis jemur basuh sofiya, pi dapur siapkan masak utk t/hari lak..bile sofiya bangun..sediakan air mandi sofiya..mandikan dia..dah mandi nenen..bila time hubby balik..makan t/hari together..

pastu..ptg lak..angkat kain..lipat kain..pastu kalau rajin skit wat minum petang..mmg bz dgn rutin harian..kul 5 lbh mandikan sofiya..nenen lagi...pastu ke dapur sediakan mkan malam pulak..opss memang penat..begitu la rutin seharian bekerja sbg suri rumah..mmg penat jadi suri rumah..lbh penat dr keje kat ofis..waktu tdo pun tak menentu sejak ader anak..alhamdulillah..Allah telah memberi peluang untuk aku menjadi surirumah walau sekejap..nnt dah abis belajar..masaku mst banyak di ofis..kurang masa bersama sofiya..dgn waktu yang terluang ini..dapat la aku ajar sofiya abjad..nak buat flash card...


apa motif aku tulis ni?? ini semua pengalaman atau kenangan..nnt dah tua bleh belek blog ni apa yang berlaku semasa cuti sem 2 2010/2011.. 


Thursday, December 9, 2010

update tntg sofiya

hari ni..opss pg tadi aku bawa si sofiya yasmin klinik..buat annual medical check up 4 three months..
apa perkembangan sofiya yer??

skrg dia mudah sgt nak tdo..tak payah nenen lelama..kejap je tdo..
ni nak tulis skit pasal sofiya tntag berat, tinggi, bmi dan sebagainya


sofiya yasmin bermata bulat dgn berambut hitam

berat: 3.98kg
panjang: 62 cm
bmi untuk umur: 10
lilitan kepala : 41cm

tp sayang berat dia naik ciput je..so graf tak memuaskan..aku sudah tak tahu apa nak buat dgn my lovely princess ni..nak kata tak minum..mmg minum pun..ntah la..agaknya aku perlu suplement untuk pekatkan susu supaya dia minum susu ini..alhamdulillah setakat 3 bulan ni aku berjaya breastfeeding even susuku tak berapa nak banyak..macam2 aku try..makan kurma..ni nak try produk sharklee pulak..hope berjaya

~ myfreakydolls 1st giveaway ~

sebenar ni percubaan..dulu tak tahu apa benda give away ni..saje untuk suke2..ni pun adik yang ajar..hehehe..makin laju la aku nak update blog..

ni pun aku belajar macam mana nak wat link..biar nampak comel skit blog aku..

well sape berminat nak join give away ni..silakan..click je 

Wednesday, December 8, 2010

my result

 sekadar hiasan

akhirnya penantian ku berakhir..berakhir la sudah subject coursework ku..so tinggal la research..but i dont have any supervisor yet..huhuhu :-(


well, keperitan aku di sem lepas akhirnya berbayor..walaupun resultku tak excellent mcm org lain..tp syukur sgt2..pass all subjects that i took last sem..thanks to Dr Asan..Dr. Momoh, Dr Roslizar and last one Dr Raisuddin.i got flying colours..really??just too colour la...


pada mulanya aku sangka resultku kuar hari ni tak pun isnin lepas..rupe2nya sabtu tu dah kuar result..mmg cuak nak hadapi keputusan itu..maklum la..2 mlm tdo tak nyenyak..dok pikir..berapa la yang kena repeat..kalau repeat macam mana dengan scholar ku itu..should bayar 100 ribu itu ke??/

kerana bukan senang study in 3 conditions..1st prenant, 2nd deliver and last one jauhnya perjalanan..4 hari per week i travel dr klang ke gombak..dr hujung ke hujung..sabo la....tp alhamdulillah..semua dah settle..
hope research pun dipermudahkan Allah..ameen

Monday, December 6, 2010

pengalaman itu indah..part 3

sambungan yang seterusnya..tika aku menulis ini..anakku sofiya sedang melayan perasaannya sendiri..mahu ku ajar dia..tp bagaimana..kena buat flash card agaknya..aku mahu didik anakku sebaik mungkin..yg penting tentang kehidupan yang hanya sementara..

di mana mahu start ye??okey citer pasal hubby bawaku ke HTAR la..masa aku nak bagitahu aku sakit yang tak sakit sgt..aku di bilik itu keseorgan..suami dgn adik hety tak leh masuk..kena dok luar..begitu la suasana HTAR..bkn mesra suami..konon nak jage maruah wanita2 lain..tp masa aku tgh bersalin..ada je doctor lelaki..kenapa la tak kasi suami di sisi isteri yer??bukan ganggu wanita lain pun..ya Allah, ampunkan dosaku kerana terpaksa dedahkan aurat ku itu..

setelah diberitahu 5cm dah buka, terus ditahan di wad..aku dibawa masuk ke wad di tingkat 2...semasa aku di sana 1st aku kena buat ialah ialah check jantung baby..maknanya ctg dibuat..kemudian sekali lagi kena VE oleh nurse kat sana..ya Allah sakitnyer hanya Allah yang tahu..dr sakit sejam sekali aku sakit 5 minit sekali..tiap waktu asyik tengok jam je..maklum la jam depan je..

masa aku di katil, sebelah ku ada kakak yang juga mahu bersalin..asyik mengadu kesakitan..aku sungguh cuak..walaupun aku dah mula sakit..tp ttp cuak..aku dengar camner nurse mengajar meneran kpd kakak yang mengadu kesakitan..

lama-lama dah tak tahan sakit, b4 suami ku balik, kerana waktu melawat sudah tamat..maklum la ni hospital kerajaan..bukan private hospital..aku mengadu pada suami yang aku sakit..tp suami hanya bagitahu 'Allah kan ada, ingatlah padaNya'...bila suami ku balik..tinggal lah aku keseorgan kesakitan di hospital itu..

selang 5 minit aku makin sakit..dalam tika itu adalah 2 org doctor mahu buat VE kat aku..aku redha je..tp doctor tu siap minta maaf terlebih dahulu...itu la kagum dengan sifat yang ader pada doctor2 ni..tapi bkn semua macam tu..ader doctor gak takde perikemanusiaan..kasar dgn pesakit n sebagainya..sorry la..lmbt pulak part 3 nak siap..kena ader mood nak menulis baru bleh citer..

selepas di check oleh doctor2 tadi..dia ckp baru bukaan 3 cm sedangkan masa awal2 wat VE dah 5cm..alamaak..kena tunggu lagi ker?? tapi masa tu mmg sakit la..mmg takleh tahan la..5 minit sakit, 1-2 minit hilang kesakitan, then sakit lagi 5 minit..nak tdo tak usah la..mmg sakit la..last2 aku ckp tak tahan dah..
so nurse pun buat VE lagi sekali..tgk2 dah 7-8 cm..so nurse ckp nak pecah air ketuban..tapi aku tak rasa pun..ntah la..tp masa nurse tu ajar meneran, aku bleh gigit bibir, tapi masa tu tak sedar..last2 nurse bagitahu 'kenape adik teran gigit bibir, nnt doctor kat sana marah tau..teran elok2'..

memandangkan aku tak tahan, aku dibawa ke labor room..tp sempat suruh nurse call husband..maklum la dia balik umah..nsib htar dgn umah hanya 10 minit je..tak pun kurang drpd itu..sempat juga nurse itu berkata2 'suami takleh buat apa pun kalau ada disisi'..:-)..aku bukan apa..aku tahu suami ku mst balik tdo..maklum la aku sudah masak dgn perangai dia..lagipun tika itu bulan ramadhan lagi...

aku terbaring dalam labor room..sakit mmg sakit..kul 4 ptg lebih aku diusung ke sana..menanggung la kesakitan yang bagaikan tak henti2..masa tu nurse dah pasang sambungkan ctg baby..aku yang tak dpt nak tahan kesakitan asyik bangun dr pembaringan..sehingga doctor ckp kalau awak bangun lagi..saya masukkan ubat..ye la nnt mengganggu ctg baby...so tak nak masuk ubat terpaksa aku menahan sehingga la bersalin..

bila sakit yang teramat..dlm lingkungan kul 6 ptg, ..doctor pun check la..dia cakap get ready nak bersalin..masa tu doctor cakap tarik nafas ..tp jgn teran lagi sehingga semua dah ready...tp disbbkan ctg baby tak stabil, doctor pun decide nak vacuum..aku macam tak nak..tp nak wak camner..itu la takdir namanya..
 my baby sofiya yasmin

akhirnya sekali teran dgn bantuan vacuum maka lahirnya baby sofiya,.1st doctor letak..dia tanya jantina baby..tp cuak gak..bile baby lambat cry..ingat dia tak bernyawa..tp dia akhirnya dia cry dengan suara yang tersekat..terkejut gak tgk baby ku gelap..alamamak..takkan anakku hitam..

lepas baby diambil, aku dijahir..hampir sejam lbh dijahit..ntah berapa jarum tak tahu la..tp masa tu doctor lelaki pun ader 2-3 org..ya Allah malunyer..itu la hospital kerajaan..nak lahir hospital swasta..nak save money..takpe la pengalaman n kenangan..aku dibawa kuar dr labor room jam 9.00 mlm..masa tu la ku bleh tatap muka husbandku..tp b4 tu nurse kasi sofiya kat aku..aik putih lak anak ku..itu la detik2 aku melahirkan sofiya..tak dijangkam kelahirannya kerana my due date is 20.09.2010..mmg tak ready nak sambut org baru..dia lahir pada 28 ramadhan..maknanya tahun ni aku tak raya pun...

Saturday, November 27, 2010

pengalaman itu indah..part 2

sambungan kisah bersalinku ini..
setelah puas berjalan di jakel and plaza perabot shah alam..aku balik umah..
alamak dah citer la apa yang terjadi lepas tu kan..

masa tu aku dah start cuti mid term break ngan raya sekali..kira 2 in 1 la..
so esokkan aku follow hubby pi keje..
walaupun aku dah cuti tp aku setia menemani husband pi keje..isteri mithali la
padahal aku follow hubby sbb nak bli carpet kat jalan tar..


masa pi jakel shah alam tu..carpet ader jakel ada jualan..ltp tak berkenan
corakknya tak cantik sgt macam kat umah aku skrg..huhu..cantik ke carpet umah aku tu??
persoalan yang terungkai...
well masa pi jln tar,,,mmg rabun mata gak nak cari yang berkenan
harga pun lebih kuran, tak macam kat jakel shah alam..harga nak mampuih
maklum la dia sorg je jual carpet..
kat jln tar bersaing2,...dlm sibuk cari carpet..
aku suruh hubby berhentikan kat tepi kedai2 nak cari tudung raya..
kalu ikut hati nak je shopping kat jln tar tu..
tp memandangkan hubby beli carpet 2 bidang n kena hantar kat keter
aku pun terpaksa la join hubby pi keter..so melepas la nak shopping area jln tar..huhuhu

kemudian kami balik ke umah sewa kami di lembah pantai..dlm pada itu aku ada cakap kat hubby
"macam mana kalau bersalin ptg ni..esok ke..maklum la asyik berjalan"..suami cakap "ok je"..

tp ptg jugak lepas dok pasang carpet, terus kami pulang ke klang..
buka puasa di rumah ibu..maklum la kami belum secara rasmi dok umah sewa..
selalu pi anto brg..itu je..

tp pengalaman bersalin tu mmg indah walau singkat..huhuhu
malam tu aku rasa sakit perut..lain skit tak macam hari2 sudah..
alhamdulillah sepanjang mengandung, perut tecik je..hingga kawan abg ramai tak perasan aku mengandung
ada pulak yang terkejut bila bagitahu my hubby cuti sbb isterinya bersalin..
aku tak sangka perut lain dr yang lain tu tanda nak bersalin keesokkannya..
mmg la sengal2 skit kat perut..tp takde la sakit sgt
lagipun before ni pun pregnant takde sakit belakang, kaki..
bengkak kat kaki pun takde..alhamdulillah..senang juga la pregnant

esokkan pagi sahur seperti biasa
apa yang aku perasan..aku susah nak buang air besar
rasa susah sngat nak buang air besar
3-4 kuar masuk tandas..tapi tak berjaya
tak tahu naper..tp aku berjaya juga..then aku sambung tdo..tak tahu nak wat aper..mmg target ader
nak solat dhuha dgn tadarus al-quran..kena abiskan juzuk 27..
tetiba aku rasa sakit perut..tiap sejam perut aku rasa memulas..aku ingatkan salah makan
terus aku contact hubby ckp sakit perut..
then sakit lagi selang sejam..aku sms hubby cakap sakit lagi perut n pinggang

then hubby ckp kalau ader apa2 bagitahu adik ipar, si syaquif..tp bila
time dia tanya aku dah ok..
dekat kul 1ptg hubby balik..terkejut gak yela dia tak bagitahu pun nak balik
pastu hubby ckp la jom pi hospital...aku tak nak..sbb ye la baby lambat lagi kuar
aku bukan expert sangat dgn hal bersalin ni..
tp bila ckp kat mak, mak suruh pi hospital..terus aku pg..mula2 mmg tak nak pi..
tp aku belum kemas pakaian aku untuk ke hospital...then suami susah payah a.k.a kelam kabut kemas barang aku..beg baby dah siap...aku rasa sakit takde la sangat..

terus aku pi hospital bertemankan hubby n adik hety..sampai kat sana terus pi bahagian kecemasan..arghh b4 terlupa, masa last pi toilet, kuar darah..dah nak bersalin ke????
sampai hospital..bagitahu sakit perut..tp diaorg ckp kena pi kat bahagian bersalin tu..
dgn sakit skit2 tu aku gagahkan diri ke bahagian tu dgn adik hety, suami lak pi cari parking..
masa sampai kat bahagian tu..ckp la sakit perut, cakap ada darah kuar tadi..
terus dia suruh amik berat dgn aku kena baca bacaan tu sendiri..hairan berat dah turun...

kemudian aku disruh baring..masa tu la first time check VE..cuak juga..ye la tak pernah rasa..asyik dok dengar citer je..mana tak takut..bila doctor check..katanya bukaan dah 5 cm..alamamk aku dah nak bersalin??sediakah aku??? terus tukar bau pink..pakaian rasmi..hehehe
tp masa tu hubby takde..maybe dia pi register aku nak masuk wad...
selepas puas dok kat katil tu..aku diusung masuk wad bersalin...

alamamk..panjang la..citer lain kali..nak pi layan sofiya dulu..perut pun dah lapau..huhuhu

Thursday, November 25, 2010

pengalaman itu indah..part 1

nampaknya semua org dok citer pasal bersalin..tp aku blom menulis lagi pasal benda tu..huhu..pengalaman??menarik atau tidak..vote sendiri...

tak tahu nak start camner..maklum la kehadiran babyku tidak seawal yang dijangka.
sofiya lahir lebih awal dr jangkaan..mengikut kiraan sofiya sepatutnya lahir 20hb sept, awal sehari my besday..tp dia keluar pada 7 september 2010 bersamaan dengan 28 ramdhan pd jam 6.42 petang..

masih ingat lagi diingatan sofiya keluar pada hari selasa..
aku sebenar tak tahu nak citer macam mana..bukan tiada pengalaman..tp pengalaman aku lain dr yang lain

okey before aku bersalin..aku telah berjalan sakan..bermula la al-kisah
aku mengembara ke sogo mencari bantal besar untuk keperluan rumahku pada hari sabtu..
dr klang aku sanggup turun ke kl semata-mata nak dptkan bantal big size kat sogo..hanya itu yang aku beli..dah dapat barang tu..terus aku ke rumah sewaku di lembah pantai..landing sekejap..after zohor..balik ke klang..tika itu aku masih bertenaga berpuasa

kemudian the next day, aku pi jalan2 ke jakel shah alam..mencari baju raya untuk diri ini dan juga baju melayu suamiku..hebat tak aku..last minute baru buat persiapan nak raya..itu pun puas aku merayu kat hubby nak baju raya..so kami jln2 di jakel shah alam pada hari ahad...bukan senang nak cr baju melayu kan..dgn aku lagi..mesti ada try and error kan..so takes time la...tengah hari juga baru kami siap shopping...pulang dr jakel..singgah plaza perabot shah alam..bersebelahan..tp kena pi dgn keter la..jenuh kalu jln kaki..

dr satu kedai perabot kami masuk..bukan ke main dgn sarat..tp sarat ke? aku tak rasa yang aku sarat mengandung..maklum la my tummy kecik je..kalau naik public..sure kena berdiri..mana org nampak perut aku..huhuhu..kedai perabot kat situ banyak la gak..nama lagi plaza,,,tapi semua mahal2!!waduh,,,bila diri mahu jadi jutawan,,kami balik dlm lingkungan kul 1..

sampai2 umah my family tak sampai lagi..so aku suruh la en hubby pi bayar zakat fitrah dulu...
masa bayar zakat fitrah dkt dgn masjid berhampiran..masjid ni tgh baiki...ader la hamba Allah kasi bubur lambuk kat kitaorg..apa yang pntg..bubur lambuk kat sini tak sama dengan bubur lambuk yang aku tahu buat..huhuhu...lepas tu hubby pi potong rambut pulak..nak beraya..kena la smart..nnt apa org kata..hehehe..

kena sambung la entry ni..huhu..so aku letak gmbr sofiya dulu


1st anniversary

sudah setahun genap usia perkahwinan ku pada ahad lepas..silap terawal pulak..hehehe..isnin lepas..
tp sayang aku tiada idea nak sambut anniversary segempak org lain..maklum la..sejak berdua dan bertiga rasa nak kuar sensorg macm tak independent lagi..mst nak berteman..kalau berteman takleh la beli depan si dia..nnt dia perasan la pulak...

untuk meraikan pertama kali menyambut ulang tahun perkahwinanku..aku pun decide dgn suami untuk meraikan makan di luar..mula2 idea nak makan kat tony roma..ntah btul ke tidak ejaan..nnt aku check semula..tp memandangkan aku dah banyak makan daging masa raya korban tempoh hari ni..so dibatalkan makan kat situ

so aku ngan husband ngan si kecik pi la mid valley..after bersiap2 dalam kul 6 lbh kami bertolak..sampai kat mid valley dlm kul 7 agaknya..baru dpt sambung pg ni setelah penat menulis ptg semalam

ntahlah semalam sofiya tak nak tdo..bila menyusu tak nak tdo..smlm aku buat stok ebm..tp dpt tak sampai 3oz..takat 60 ml lebih..hr ni 2 kali ganda 120 ml..so 4 oz..alhamdulillah..meningkat..kdg2 tak tahu dah nak wat camner nak bg susu naik..alamak dh lari topik..ni la penangan kalu br pump susu..sofiya still tdo lagi..hope dia tdo dengan nyenyaknya..cian kalau dia asyik tak tdo..bila nak besau???
okey sambung pasal anniversary ni..after 8 tahun kawan, akhirnya kami disatukan dalam majlis yang cukup ringkas pada 22 nov 2009..alhamdullillah..sah hubungan kami disisi Islam..dan pada 7.09.2010..maka lahirlah jantung hati kami..

kdg2 rasa sangsi lagi..betul kah aku ader anak..sungguh cepat masa berlalu..terlupa diri ini sudah menjadi isteri dan ibu kepada sofiya yasmin..bila kuar dengan hubby, kekadg aku terlupa yang aku ada anak..
tp alhamdulillah, masa celebrate my 1st anniversary, sofiya join sekali..walaupun dia tak mengerti apa2..harap dia faham..ibu n ayah punyer anniversary..

tp syg, kami tak leh lelama kat mid valley, maklum la bila bawak si kecik yang teramat kecik..br nak masuk 3 months..banyak ragamnya..asyik nak cry je..huhuhu..sudah makan kat the fish manhattan terus balik..nak citer la skit..itu la kali pertama aku makan kat situ..aku ni jenis kalau org tak perkenalkan payah nak makan sendiri..ntah la..aku lebih suka makan food court dr makan fast food restaurant..tp berlainan dengan my hubby..

apapun thanks to my hubby yg kuarkan duit makan kat situ..tiada ungkapan indah yang mampu aku coretkan melainkan 'I LOVE YOU MY HEART'...

Monday, November 8, 2010

mechanical vibrations

tengok title je, mst rasa hairan..aper pulak coleteh aku kali ini kan..
kot2 aku nak mengajar mv pulak..aku rasa belum masa aku mengajar mv
aku belum mahir seperti dr. asan

well, aku telah berjaya menduduki peperiksaan mv pagi tadi..
pengalaman jawab exam???so cuak nak diceritakan..
sejak aku melahirkan sofiya, masa ttp mencemburi aku..aku lebih suke bermain dgn sofiya
semalam genap sofiya 2 months..skrg dia dah nampak berisi skit..
suke2..dia tak kurus lagi..penat study mesti aku main dgn dia..syok ader anak
tp kdg2 still rasa macam belum jadi ibu..huhu..kenape perlu ader perasaan macam tu??
nanti bile sofiya besar..dah tahu membaca, sure dia akan tanya ibu...

nak citer mv tapi melalok citer sofiya dulu..sofiya dah buat muke cry la..
sebenarnya aku tak puas hati jawab mv..drpd 5 soklan..semua kena jawab
tiada pilihan..huhu..ni tak best jd master student..maklum la master student dikira genius la konon
alhamdulillah...

sambung lagi pasal mv..aku mmg tak sempat nak jawab exam tadi..satu soklan tinggal..
bayangkan dlm satu jam nak jawab 3 soklan..mmg tekan minyak sehabis kuat
tp tak sempat juga..fail betul dlm pengurusan masa...salah aku atau salah dr asan yang buat soklan banyak2 tu...mst kena salah diri sendiri..

dlm perjalanan blk umah..diri ini membebel sakan..tak puas hati kenapa aku patut lalui tu semua
dengan keadaan physical yang kurang sihat..aku sakit perut..huhu..[ada citer disebalik sakit perutku ini]-ni akan dicerita di entri yang lain...
aku hanya berdoa moga aku lulus dgn jayanya untuk paper mv..dr asan siap bagitahu semua soklan tu ada dalam cth example paper..cuma yang aku tahu..hanya soklan last je..yang lain tak tahu la..huhuhu..mungkin aku tak pandang tak pun tak bg tumpuan..so luper la...huhuhu..
okey stop dulu..dah asar..jom solat asar berjemaah

Wednesday, November 3, 2010

susahnya nak study

nampaknya baby sofiya belum bangun lagi..huhuhu..namun si ibu belum ketemu mode nak study..asal buka buku..baca 2-3 baris terus lentok..ya Allah bagi la aku semangat..bagi la kerajinan..aduhai rajin..di mana kamu..

nampaknya blog aku sudah tidak bergambar,,aku tak tahu macam mana nak upload gambar..haha..tak pandainya aku..aku ada lagi 2hari untuk menamatkan sem ni..sem dulu bleh la..tapi sem ni tak leh main2..kena study..bangun!cpt study b4 sofiya meragam..ya Allah bantu la aku..

Friday, October 29, 2010

mode: exam

sekian lama tak meng'update'kan my blog..cian kat blog..sudah kusam..tp bukanya selalu..cuma no time untuk update kisah2 yang boleh dishare together..

hari ni umur Sofiya sudah 53 hari..kejap je..dah nak masuk 2 bulan..tgk muka dia dah bolat..hehe..btul ke?atau pandangan mata aku??? aku harap bila next check up..berat dia dalam 3.2 kg..naik 500 grm pun okey...
u ols nak tau..hari tu sempat la aku shopping baju untuk si sofiya..4 helai..totalnya dlm 53 ringgit..baju ayah pun sempat dibeli..baju ibu ajer xsempat..maklumlah aku sudah penat..kempunan lagi..hope nnt aku dpt bli baju untuk diri ini..mahu manjakan diri di jusco bukit tinggi, klang..

petang ni aku n hubby akan membawa sofiya jupe wan..huhuhu..last week sofiya 1st time balik Dungun...hajatnya tak nak balik lagi..tp keadaan memaksa..so after exam la sofiya balik dungun..buat akikah sekali untuknya..

alamat..sofiya dah bangun..huhu..tertangguh lagi entry aku..
apapun my final exam will be on 8 nov and 13th nov..sungguh menakutkan :-(

Tuesday, October 12, 2010

bznyer hidup

agak lama juga tidak menulis di blog ku ini..bukan tidak berminat tp kekangan masa yang menghantui..
patut kah aku menyalahkan masa? sedangkan semua org dikurnikan waktu yang sama..24 jam sehari..tidak lbh dn tidak kurang..:-) nampak sgt diri ini tidak pandai manage masa..huhuhu

apapun aku cuba juga update blogku wlaupun keje melambung..keje sebagai isteri, ibu dan anak..but yang paling tertekan keje sbgai student..lbh2 lagi sekarg masa suntuk..dah nak final..huhuhu..cuak btul
sem ni berkejar sana sini..tak macam sem lepas..enjoy..hepi..sem ni dengan aku pregnant dan skrg aku pun dah ada anak..sungguh tak percaya..dr single, bertukar berdua..skrg dah bertiga..mudah-mudahan kami bahagia..

adakah kami bahagia..diri ini cepat btul sensitif..ntah la..suami ku dah berubah..ntah la..di mana silap kami semua..kdg2 kecian dkt diri ini dan juga anak ini..bila tgk artikel kahwin cerai, aku pun mula takut..mudah2an Allah jauhkan kami dr dugaan itu..

kalau ikutkan hati, mahu ajer aku coretkan pelbagai kisah..yela my baby, sofiya pun dah 35 hari..of course banyak citer..dengan perjalanan seorg ibu, student dan yang telah duduk di rumah baru..tp kiv la semua tu...but today nak citer pasal sofiya.

semalam aku bawa sofiya ke klinik dengan bertemankan cik suami dan kakakku..kakakku skrg dah jadi bodyguard kami..huhuhu..kecian kat dia..terpaksa ikut kami ke mana2..kami pula macam takde privacy..takpe..buat sementara..sofiya tecik lagi...
ini dia result keputusan berat sofiya..beratnya hanya naik 220 gram..how come?? last2 sofiya telah dikategorikan under weight even ketinggian dan 49 cm..sungguh tinggi sofiya..bmi sofiya mmg down giler..lupe lak berapa..buku baby dlm keter..kecian sofiya..br sebulan medical check up dah underweight..kalau nexxt month tak naik banyak..maka dr graf color kuning tukar merah..waduh..anak ibu..mcm mana mau kasi naik berat ya!

sofiya mmg breastfeeding sepenuhnya..blom lagi dicampur formula..bukan apa..nak jimat duit..maklum la diri ini masa student..blom ader duit yang banyak..lagipun aku nak sofiya jadi anak ibu bukan anak kpd lembu..huhuhu..so tiap2 hari aku kena buat stok susu untuk tinggalkan sofiya masa aku pi kelas..sayangnya susu aku masih skit..cuma dah 2 hari aku pump di pagi hari..aku dapat lbh 40 ml..means lbh 2 oz..sdgkan org lain sekali pump 6 oz..takpe..sabar ya...insyaAllah dipermudahkan Allah..

okla..takleh lelama..kan sofiya bangun abis semua xtvt terbantut..nak makan pun tak sempat..but i need to finish my word..khamis ni kena present proposal..oh no no..cuaknya..hehe..tinggal literature review je..dah la MW wat masalah..sabar la yer..

tiap apa yang berlaku ada hikmahnya...

Tuesday, September 14, 2010

Statusku berubah..

dengan rasminya aku telah menjadi seorg ibu...[rindu nak perut bulat..:-)]

itu la rupa anak 1st aku..lahir 13 hari dr awal dr jangkaan..tak sama dgn my birthday but at least we are the same month...

Wednesday, September 1, 2010

.: Antara Bidadari dan Penghuni Syurga :.

umah sewa

Eii entry kali ni nak citer pasal umah yang bakal aku duduki..buat masa ni kami hanya mampu sewa umah je dulu..nak beli umah? tunggu dulu perkembangan kerjayaku nanti..tgk after aku abis belajar, kat mana aku di'posting'kan..hope dptla area sini..shah alam..tp tak nak puncak alam..jauh nun..kat kuala selangor...Ya Allah, dgrla rintihan hambaMu ini..

buat masa ni aku still tinggal bersama dengan keluarga mertuaku di klang..bermalas-malasan di sana..kekadang rasa malu pulak stay kat sana..time bangun tdo yang tak menentu..kkdg kul 12 t/hari baru bangun..MASYAALLAH..tidakkah Allah jadikan bulan puasa ini bulan ibadat bukan bulan rehat sakan..maybe aku bangun lewat kerana menemani my hubby tdo..

pada sabtu lepas, suamiku telah diundang untuk bersahur dgn menteri wilayah..sape lagi kalau bukan raja nong chik..awal2 lagi kami bangun..mandi..siapkan apa yang patut..sbb lepas program tu kami mahu singgah di rumah sewa kami di lembah pantai...kami tolak dr klang pukul 3.30 pg..sungguh lengang jalan di jalan raya tp still ader juga kereta..maybe org baru blk dr kelab malam...kami sampai di ppr desa petaling dalam 4.30 pagi..nasib my hubby tahu jln nak pi desa petaling tu..so agak senang juga la nak ke sana....
slps sahur, suami bagitahu yang dia punya kencing berdarah..means kotor..aku dah cuak risau kalau my hubby akan ditimpa penyakit lamanya dulu..apa lagi kalau bukan batu karang...tp still okey lagi...lepas solat subuh, aku join sekejap tgk menteri kasi sumbangan kat fakir miskin, ibu tunggal, anak yatim dan sewaktu dengannya...then aku terus balik ke rumah sewa kami di pantai dalam..


sampai di sana yang 1st kami buat ialah pasangkan tikar getah...ingatkan nak terus gluekan tp keadaan suami ku yang penat, kami stop dulu...then kami terus tdo dgn nyenyaknya di atas toto narita..wow!nyenyak juga kami tdo walaupun bukan atas katil..tetiba my hubby mengadu dia sakit...ya Allah, sabar je aku dengan dugaan yang datang..bulan puasa..suamiku ckp kalau tak larat, dia buka je puasa, tp macam mana nak buka..nothing kat umah tu...so suamiku terpaksa tahan sakit..aku hanya mampu berdoa dan mengharap amalan membaca al-quran sbg penawar penyakitnya..hari ahad suamiku okey..tp hari isnin penyakit tu serang kembali..terpaksa la my hubby mc..tu pun aku suruh dia dapatkan mc kat klinik ana..nak pi htar, takut tak sempat..maklum la aku ader kelas kul 3.30 ptg..huhuhu...tp masa kat klinik ana, sempat la aku men'scan'kan baby...

okey nak citer pasal baby?opss...my baby!terasa lagi bertapa fobia aku di awal2 pregnantku..tup2 aku menunggu waktu je..yes!lagi 20 hari my baby nak kuar...aku kena get ready..cuma jangan la baby kuar hari ni atau esok sbb ibu masih mahu ke sekolah...mahu ke kelas...cuma aku mengharapkan baby yang aku lahir nanti sesempurna ciptaan Ilahi..masa scan hari tu pun, doktor pun rasa macam baby girl..berat pun dlm 2.7 kg..kepala baby pun dah kat bawah n masuk kat dalam..that's mean aku bleh lahir normal...sepanjang aku pregnant, hanya 2 kali je aku sempat..3d/4d scan tak sempat nak buat..kekangan masa dgn suamiku yang keje di kl sdgkan kami yang duduk klang...mmg teringin nak scan 3d/4d tp apakan daya..nak cr klinik yang buat 3d/4d pun satu hal...tp takpe la cukup la scan biasa je2 je..yang pntg baby kami sihat.



alamamak..bila pulak time nak citer umah sewa kami ni??? umah sewa kami tidak besar mana mana..yg pntg ader 3 bilik dan 2 bilik air..kami duduk umah flat tp nak anggap apartment la..baru best skit..dgn sewa yang agak berbaloi sebulan iaitu 124 ringgit je...hahaha..kami sewa umah di PPR Pantai Ria..kenapa my hubby pilih umah kat situ? sebab ader kemudahan komuter..sng nak ulang uia/mid valley..dn sebagainya...

semalam pun kami shopping barang asas elektrik...kami beli peti ais, tv led, stand fan and washing machine..semua cecah 4k..fuiyoh...lepas ni nak shopping perabot pulak..biasa la baru nak merasa duduk berdua...ye ker berdua??oh tidak!! kami bakal dapat baby..so bertiga....eii tak sabar rasanya nak duduk bertiga..kalau duduk dgn mertua..banyak perasaan segan dlm diri..dgn keadaan yang kurang larat mana la mampu nak duduk lama2 kat kerusi dan sebagainya..mmg malu tak bantu ibu di dapur tp apakan daya...

okey la dah banyak coretkan aku di pagi 1st september ni..nak sambung tadarus ngan nak buat assignment...jom senarai my work:-

1) project mechanical vibrations 20/09/10
2) project dcs
3) project robotics 21/09/10
4) assignment dcs
5) mid term mechanical vibrations 20/09/10

Tuesday, August 24, 2010

sudah lama tak menulis


google: pening2 & tension

sudah 14 ramadhan..tp persiapan raya blom buat apa2 lagi...patut ke pikir pasal raya yer? patut la jugak..meraikan sebulan berpuasa..

cuma ramadhan aku kali ini berbeza dgn yang lepas2..1st time fasting bersama suami..first time buka puasa dlm keter..itu semua pengalaman..tak semua org akan dpt merasai apa yang aku rasa..betul tak??

well cuma bila time pose, kelas aku dianjakkan awal waktunya..semua kelas start dlm kul 3 atau 3.30 ptg..cuma yang hari khamis je still the same waktu..maklum la lecturer kan pangkat atuk2..susah skit..kecian kat dia..mengajar tak henti..takpe la..lagi pun bukan lama pun kelas tu..dlm 6.30 ptg dah habis..kalau kelas lain pun abis kul 6.30 ptg..kadang2 terlajak sampai 7 ptg..huhuhu


note! assignment..need to submit

cakap pasal sem ni, aku dah separuh tension..ye la semua lecturer nak tunjuk hebat..janji 6.30 abis, patutnya abis la 6.30 ptg..bukan apa..ni bulan ramadhan..lagipun ada 2 kegembiraan bagi org berpuasa..pertama ketika waktu berbuka dan kedua ketika berjumpa Allah kelak..ni kalau buka puasa makanan takde, macam mana nak bergembira dengan kejayaan berbuka puasa..


aku ni kira okey la, ada suami..dia beli la apa2 makanan kat pasar ramadhan..selalunya my hubby beli air buah, samaso atau karipap dan roti john..semalam nak buka dgn yong tau fu..tapi takde la..takpe la..bukan rezeki nak makan yong tau fu...hari ni menu apa? alamamak..blom berbincang dgn suami tercinta lagi...

sebenarnya banyak nak coretkan dalam blog ni..tapi kekdg tak mood..aku dah ader umah sewa kat pantai dalam..so nanti tak payah la aku ulang-alik ke klang yang jaraknya dr gombak 50 km..huhuhu..cuma entry ni nak tulis citer tntang ketidakpuasan aku pada lecturer yang tak amik kisah pasal kami as a student..bukan semua student master dok hostel..ada yang tggl luar, ader yang ader husband, ader yang ader anak kecil..maybe lecturer yang macam ni takde pengalaman belajar master ketika mempunyai anak dan juga suami atau isteri..sbb tu dia tak rasa apa kami rasa...

kalu ader satu kelas, every week ader je assignment kena hantar..even 2 weeks due date..tp disbbkan tp2 minggu assignment, maknanya tp minggu la kena hantar assignment..ni ader pulak kelas tutorial..tension..tension...tak leh jadi ni..padahal lecturer ni kena management..baru la tahu nak urus semua benda..hope bila aku jadi lecturer aku boleh jadi lecturer berperikemanusiaan..

okey citer pasal baby, kandungan aku dah 36 minggu, suppose nya aku kena pi klinik hari ni, memandangkan kelas aku kul 3 ptg..so aku tunda khamis ni..hahaha..cuaknya kalau berat naik..even kami dah buka puasa dlm keter. tp sampai umah..ttp makan apa yang ibu masak..smlm pun aku makan spagetti dgn ikan keli masak berlada..huhu..cuak berat naik...skrg baby asyik dok tendang aku..mmg aktif..terutama belah kanan..moga my baby lahir pada 20 atau 21 sept...sama dengan my besday..hehehe..mmg aktif my baby..macam tau2 je citer pasal dia....

Tuesday, August 10, 2010

selamat berpuasa semua



sebenarnya dah lama tak menulis kat blog kesyagan..sejak demam hari tu..terus stop..keadaan kesihatan yang kureng mengiziznkan untuk berblogging dh yang sewaktu dengannya..

hari ni aku buat AMC kat KK Pandamaran, klang..berat badanku naik..satu kilo 200 gram..org lain naik sampai 3 kilo..no need to drink glucose..but why aku yang kena???tak adil btul..tika aku menulis ni..my baby sibuk nak menulis gak..bergerak dgn penuh sopan..ntah bila nak scan kali kedua..bukan apa..just to his/her gender..kalau kali ni doc confirm mmg girl..alhamdulillah..tp apapun Allah maha berkuasa..

kalau ikut due date..20 sept..kekdg rasa macam dah nak bersalin..baby suke mengeras dlm perut..huhu..skt tau..sbb rasa macam tegang je my belly..itu la nikmat mengandung..cuma kekdg kecian kat my baby..takde sape nak layan tika ibunya btul2 letih..maklum la skrg..everyday my master class always start kul 5 ptg..nak tunggu kul 5 ptg tu buat aku btul2 penat..tak macam sem lepas..flexible la juga my timetable..

my hubby suruh je aku stay kat umah kat klang..then kul 2 ptg kuar la naik komuter..nnt dia jemput kat bank negara..Ya Allah..nak tunggu komuter satu hal..cuaca pulak tu panas..maklum la stesen telok gadong ni kecik..just persinggahan..kalau nak citer pasal sistem komuter..mmg lembap..tp nak wat camner..itu je yang ade..'kenapa la aku suke mengeluh'???..bukan mengeluh..tp keadaan badanku yang letih membuatkan diri aku rasa tak tenang...

berbalik pada title, aku nak wish hepi ramadhan..aku harap ramadhan kali ini bermakna buatku walaupun aku tak tahu mampu untuk puasa penuh atau tak..dah la jumaat ni kena minum air gula..camner nak puasa penuh ni..aku tak minum air gula..takde la nurse bising2..maklum la tak jupe doktor...berat aku bukan naik banyak pun...geram aku..aku tgh berfikir samada aku nak minum air gula atau tak...aku try untuk terawih dan tadarus al-quran even b4 this..aku mmpu tadarus al-quran sampai juzuk 30 dan bleh ulang lagi..semoga Allah bagi kekuatan..mlm ni nak start la dr juzuk pertama..Ya Allah, jadikan puasa ku kali ini penuh brmakna even aku pregnant...


sebenarnya hari ni kelas aku dah postpone ke hari khamis..kul 2ptg...esok pun kelas diawalkan..kul 4 ptg..tp harap diawalkan lagi..ntah macam mana kelas di bulan puasa yer..dgn bawa perut lagi..tp my hubby always tell me "Allah akan bagi ganjarannya nnati"..kekadng rasa macam nak cry je dgn perjalanan ini..bukan senang nak study dgn bawa perut, umah jauh..tp itu yang aku pilih dan itu yang Allah tetapkan...ni puntgh siapkan assignment dr.momoh yang perlu aku submit tomorrow..huhuhu...in progress..sem ni banyak pulak assignment..dgn tajuk propasal blom decide lagi..tak jupe lagi lecturer..ntah bila nak jupe..nak pi uia awal2 pagi..M.A.L.A.S pulak...hehehe..
rasa macam nak buat tajuk robot dgn control je...tgh berfikir pasal tajuk proposal.....

alhamdulillah, batukku dah kurang, begitu juga selsema..kalau makan benda pedas..muncul la selsema semula...hehehe..antibodi ibu pregnant tak cukup kuat..cian kan! hubbyku pulak asyik marah je bila batukku makin teruk..then dia buatla kicap limau..dia nak terus mengharapkan aku sembuh dr batuk tp itukan semua kerja Allah...

alhamdulillah, aku sempat balik umah mak hari tu..terasa rindu pada my parents..ingat bila dok umah sendiri, nak je ajak kakak jage my baby yang bakal lahir..jg masa aku pi kelas..ye la..baby kecik mana bleh kendong sana sini...lagipun kalau family sendiri senang sikit..aku nak ajak kakak pun bukan nak jadikan dia bibik ke apa...just tgk2kan my baby dlm 5 jam..lepas aku abis kelas..aku la jagekan dia..tp bila nak dok umah tu???lembab btul dbkl buat keje..huhuhu...

pasal persiapan nak sambut org baru..so far dah settle semua...yang tinggal nak bersalin je...barang aku pun on the way..masa sabtu lepas sempatla aku shopping kt jj bukit raja, klang..bli stoking, washable pad nursing dan bra baru...ni pun tgh order bengkung dn juga tungku moden...dah bayr..hope cepat la sampai..masa ahad lepas, hubby and i pi taman tasik shah alam..just cari mood untuk aku buat assignment dr asan..huhuhu..sampai camtu sekali..ader citer menarik di sana..but kena citer di lain entry..entry ni pun dah panjang..ni kena break..solat asr..sambung wat assignment dr. momoh....hahaha

Wednesday, July 28, 2010

aku demam


citer ni aku kena tulis..hahaha
as my memory ketika my pregnancy is 32 weeks..

nak dijadikan kisah, aku batuk n selsema sejak last sunday..but wat2 ignore je..malas nak take care more..maklum la aku ni demam kejap..then baik la..tp berpanjangan..tp pagi isnin sempat la mu hubby suapkan ubat batuk tu..eii..dh lama tak makan ubat batuk ni...pelik rasanya..

nak dijadikan aku demam...semalam..seperti selasa last 2 weeks, aku mcm biasa kena buat medical check up...tp smlm dlm sejarah..my book ditanda dengan dgn pen merah..hahaha..mmg ader something wrong la kan...berat terlebih 700 gram even selama ni berat naik ciput je..so disebabkan brt naik..nak tak nak, hari jumaat ni kena la minum air gula..waduh..tak dpt bayangkan sukarnya minum air gula...kami baru cdg nak balik trg hari jumaat tu..takpe..rancangan kena follow the schedule..

ni citer pasal demam..aku tetiba rasa tak sdp badan sejak aku pi amc smlm..doctor tak tanya ke aku sihat atau tak..masa check perut pun..nurse suruh aku diri je..sdgkan org lain duduk..maklum la slma ni aku punya buku pink clear je...so aku malas nak tanya banyak..dah la air kencing kotor..then doc suruh wat kali ke-2..buat la..alhamdulillah negatif...

berbalik citer demam..aku pi la naik komuter..dlam menunggu komuter yang semmgnya selalu lewat..membuatkan aku makin tak keruan..mmg aku menangis..hidung ku terus2an kuar air hingus..dlam tu, aku sempat sms husband ckp kena tunggu komuter lagi setengah jam..waduh masak untuk aku menunggu..then tetiba i got sms..ingatkan my hubby reply my msg..rupenya my classmate msg told me that class robotics cancel..alhamdulillah..terus call hubby..tp masa tu komuter br je sampai..dengan longlai aku berpatah balik ke kereta...

sampai umah..aku terus rehatkan badan..dalam tu aku sempat msg husband..cakp kat dia..nanti kalau tak reda selsema..suruh bawa pi klinik..mmg rasa macam pelik sgt badan...aku sampai teruskan rehatkan badan..sampai suami balik..terus check my body..dia cakap aku demam...
lepas usai solat asar, suami bawa ke klinik alia..charge 38 ringgit....mmg suhu badanku tinggi 38 darjah celcius....balik klinik..makan..tapi selera tak besar..ciput je..makan ubat then tdo..masa nak tdo suami suruh selimut tanpa kipas..aduih sungguh tak selesa..dlm kul 10 lbh..aku merayu ckp kat hubby tak tahan..last2 dia buka kipas...then aku tertidur...tp aku mimpi macam2...sehingga suhu badanku kembali panas..sedangkan mlm tu dh kebah...

suami cukup risau then dia bawa aku pi htar, aku malas nak pi..tp dia risaukan aku n baby..nak tak nak aku pi la..check suhu..mmg 38 suhu ku..dpatkan ubat..bila balik, kena marah kat suami..maklum la suami selalu tension jage aku yang degil ni..dah la aku muntah...masa tu la baru la suami ku faham..dia tak paksa aku tidur dlm suasana panas lagi...masa muntah tu hanya Allah je tau bertapa sakitnya aku...tp itu la dugaan aku..suamiku sggup tak pi keje semata2 nak jage aku..i know he love me so much and i love him too..aku pulak dpt mc..hari ni aku ader kelas dr. momoh..tp suami tak izinkan aku pi..so kena la dgr ckp dia...tp suamiku btul2 jage aku..sggup buat milo kali ke-2 bila 1st milo ader susu..tak nak milo susu nak milo kosong..suapkan aku roti..skrg demamku dah kebah..jangan demam lagi sudah..tak larat..

semoga aku kuat untuk hadapi sem ni..ameen