Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Friday, April 22, 2011

pelaburan

terlintas di kepala mahu menulis tentang pelaburan..kalau ckp pasal pelaburan my hubby la excited..macam2 pelaburan dia minat..ckp la pelaburan emas, saham, duit, tp dia tak nak pelaburan skit2..nak masuk pelaburan sekali berdebuk..amik kau..sekali masuk 100 ribu, dlm tempoh 20 tahun, you will get 500 ribu..mana mau cekau duit banyak2 nak wat pelaburan..so aku bagitahu la kat cik hubby, buat lah pelaburan skit dulu, cam 10 ribu ke, ye la mana kita tahu akan dtg..nak kejar keuntungan tapi yang dpt muflis..wallahulam.


actually nak citer pelaburan untuk si kecik sofiya, aih..asyik2 citer pasal sofiya kan..nak wat camner, tu la anak aku buat masa ni..terbuntu kejap nak sambung citer aku..sbb tertiba adik anto msg, dia cakap ada pak cik ni, satu jemaah cakap aku pandai menulis..huhu..padahal macam2 entry dlm blog aku ni..pak cik adalah tok imam kat surau rantau petronas kertih..tutup muka jap bila someone who i know more baca entry2 aku ni...mmg aku ni pemalu orgnya.



berbalik kpd tajuk aku kat atas tu, aku nak share la apa yang my parents buat kat aku adik beradik n aku pn dah follow for my little girl.. mmg dari aku kecik, parents dah buka akaun tabung haji..bayangkan 8 anak2nya mak ayah aku buat camtu..that's why aku boleh tunaikan haji masa usia aku umur 16 tahun..ini semua berkat mak ayah aku menabung kt tabung haji...kalau ikutkan tabung haji tu bukan duit aku langsung, itu duit mak ayah aku n they berhak untuk ambil semula duit tu kan! tapi dgn duit tu juga aku pernah pinjamkan kat kawan aku..bg adik2 aku yang umur 17 tahun tu pun duit diorg dlm tabung haji tu dah layak wat dia pi tunaikan haji..tp sabar la..skrg ni tunaikan haji kena quene..so sesape yang blom register haji, sila buat demikian.


kalau ikutkan dulu, mak ayah aku hanya simpan 20 ringgit je sorang..tp2 bulan tak pernah miss..so bayangkan dr 20 ringgit sebulan akan jadi hampir beribu dan juga berpuluh2 ribu duit dalam simpanan dlm tempoh 20thn..itu yang dikatakan pelaburan yang membawa untung..hbtkan my parents dlm pengurusan kewangan anak2!!!


skrg ni pun aku dah buka akaun sofiya. akuan buka akaun sofiya masa pameran MAHA..kebetulan ada booth kat situ..so apa lagi, dgn 5 ringgt dah bleh buka akaun..alhamdulillah, dgn duit raya yang sofiya dpt tu, aku jadikan modal permulaan..kemudian skrg aku n hubby mmg peruntukkan sebanyak RMxxx untuk tabungan tabung haji sofiya..bayangkan kalau sethn dh seribu lebih...cuba tengok kalau lagi 20 tahun...atau lagi 18 tahun..dengan duit tu la bleh bayar yuran masuk universiti jika sofiya anak aku tiada rezeki utk dpt mana2 tajaan..sediakan payung sebulan hujan..




tapi ada juga yang membuat pelaburan dlm bntuk insurans..nak pilih insurans terbaik pun bukan senang..ada yang banyak procedure..bila nak duit tu, bukan main susah..so kena bijak dlm pelaburan dlm insurans..skrg macam2 insurans ada, medical lah, warga emas, pendidikkan lah..pasal insurans ni aku kurang arif..tp my mil mmg org yang banyak pengalaman dlm insurans, pernah jadi agen..n pernah suruh aku jadi agent..tp tunggu la..blom waktunya..


ini juga adalah salah satu tips pendidikan anak2...merebung buluh biar la dari rebungnya..ajarkan anak supaya berjimat..sediakan tabung duit, nnt senang nak simpan, masih aku ingat dulu, sure aku akan simpan duit belanje sekolah yang mak ayah kasi, nnt senang nak beli apa2 tanpa bergantung duit kat parents..


4 comments:

sharEna said...

naurah xde tbg haji lagi. teringin gak nk buatkan. lebih afdhal gitu. huhu..

naurah takat nie kite bukakkan ASD & amek insurans prudential, medical+saving. yg prumychild tuelah senang ckp. kami sekeluarga kecik nie seme amek prudential. rase cam itu je yg offer skim mcm best..hihi =p

bab menabung nie belah habi punye family cth yg baik jugak. my parents x praktik sgt bab menabung utk anak2 nie. da beso semua pandai la menabung sndiri..hihi..

lg cepat la nurul pegi haji dr my habi. dia pegi mase umo 24-25 gitu kot. tahun 2004 klu x silap. pegi sbb temankan parents. my FIL ada masalah dgn kaki sebelahnya. so kene tolak dgn wheel chair. so my habi la yg tlg ayah dia byk mase kt sane.

dah rezeki dia nk pegi kan? x psl2 dpt gelaran haji muda. hehe. tp dia x suke cerita sgt dgn org ramai sbb malu org panggil haji sdgkn dia tu mcm mamat rock..keh kehh

aziyana said...

husna pun dh ade th..masa dlm pantang g bukak akaun sbb banyk sngt prg bg duit kt die..takut nk simpan kt rumah..hihihi
sempat la merasa dividen akhir thn lepas

CaHaYa^KetEnaNGan said...

yana: sofiya pn buka akaun masa bulan 11..tak tahu la dpt dividen ke tak..tak perasan lak..hihihi..duit sofiya pun ada org curik..nasib la gelang toknya kasi tak diambil..kekadg jangan percaya ngan keluarga sendiri

CaHaYa^KetEnaNGan said...

ena: nurul tak faham sgt pasal insurans ni..so takpe la lagi kot kalau takde insurans lagipun dah wat simpanan kat th..sekurang2nya ada simpanan utk sikecik kan!!

kalau bab menabung, mak ayah takde la strict sgt suruh menabung, pandai sendiri la, tp tabung haji tu kitaorg tahu mak ayah yang simpankan..dulu2 kan pakai bil untuk penyata dia..skrg baru ada buku..dulu tak hairan pun duit tabung haji tu..bukan duit kite..

nurul pi haji sbb teman nenek yang pi sama, masa tu mak ayah pi kali ke-2..tahun 1999..pada mulanya mak nurul tak nak pi sbb baru lahirkan adik bongsu 1998, kiranya mak menyusu, tp ckp kalau mak tak pi, tak nak pi juga..ayah pulak watkan haji utk arwah ayah dia..rezeki dpt tunaikan haji masa muda..tp ada juga niat nak pi dgn suami pulak..hope dpt lah..

nurul pun tak suke org bagi gelaran..tu ramai yang tak tahu nurul dah pi haji..buat apa kecoh2 kan..cuma kalau balik kg, mst tanya..yang mana dah pi haji?? arghh sungguh tak best..cuma dlm blog je tertulis dgn sengaja..hehe

pasal h