Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Thursday, November 29, 2012

tahniah adik2 pmr 2012

Salam hari khamis & mlm jumaat..

Oh ya! Jom muhasabah diri sejenak? Dh bc surah kahfi? Itu la yang seharusnya dilaksanakan mlm jumaat dan hr jumaat...hope diberi keizinan untuk mengamalkan bacaan al-kahfi...ye la kecik2 dulu bc surah yasin kan!

Smlm adik2 pmr dpt result kan! Tahniah..ada adik sahabat dpt 9a, ada yg dpt 8a, tak lupe juga anak kawan mak dpt 6a..tahniah..sayu dn bangga...saya kalau lihat kejayaan ni mst menangis...itu la fitrah diri saya kot..adik2..kejayaan dlm pelajaran belum tu berjaya di akhirat nnt..so balancekan kedua2nya..berjaya bukan hanya nk dpt A yg bnyk..tp seeking a knowledge..tahun dpn adik saya pulak..hopefully dia pun boleh score..in sha Allah...

Nk cerita la skit, one of adik yg dpt 9A smlm merupakan anak sahabat kawan2 mak ayah. Pak cik dan mak cik ni ada 5 org anak, 4 org dh smpai peringkat pmr, tinggal yang sekolah rendah..semua gegurl...buat saya terkesima, semua anaknya yg empat org dpt 9A, upsr dulu pun anak-anak ini pun dpt 5A..yang dua org smbg usim dan uia,  dpt pi oversea tp ayahnya keberatan mengizinkan anak dara sambung di luar negara..mmg saya bangga dgn pak cik mak cik ni didik anak..kenapa yer..walau hbt dlm pelajaran, tp akhlak sahsiah anak2 ni mmg terjaga, cukup sgt tarbiyahnya...itu la cita2ku..mendidik sofiya supaya menjadi seperti anak pak cik mak cik tu...

Dlm pendidikan anak2, ia bermula dr rumah, bgaimana elok perangai mak ayah, akan lahirlah anak2 yang berjaya dlm pelajaran dan juga dlm agamanya...sbb tu as a parent, perlu ada pendidikan..bagi saya, saya tak galakkan sofiya sgt2 menonton tv..sbb tu saya mmg tak tahu pun cerita kartun apa yang sofiya suka..walaupun pd dasarnya, ada kartun memberi pendidikan dan pengajaran, tp biarlah pendidikan bermula dr mak ayah dia...saya juga tidak mengamalkan beli doll untuk sofiya..tak perlu rasanya..biarlah dia main apa sahaja mainan yg ada kat rumah ni...insan dr org...

Setiap ibu bapa mempunyai cara tersendiri dlm mendidik anak2 mereka..begitu dengan saya..rasanya tak perlu saya nak hantar anak seawal tiga tahun ke tadika...sbb kalau dah lama sangat mereka bersekolah, nnt mereka bosan..bila tiba waktunya macam umur 5 dan 6 tahun, dah ssuai sangat diperkenalkan dgnsekolah atau tadika..hantar tadika yg konsep islam..tk perlu yg grand sekali bayaran cecah 500 ringgit, cukup la bawah 300 ringgit, lagi murah lagi bagus..duit yang lebih, boleh dijadikan pelaburan untuk hantar sekolah yang bagus dan peringkat yang tertinggi..ini hanya pendapat saya sahaja..

Okey, cukup la coleteh saya..semoga anak2 saya nanti mmpu ditarbiyahkan oleh saya semampunya bersama dgnsuami tercinta..in sya Allah




Tuesday, November 27, 2012

dunia, tempat mengumpul bekalan untuk ke sana

Salam semua.

Huhuhu..sebulan tak de cerita dr blog ni...maklum la empunye blog bukan blogger tegar...kalau nak bercerita, mst cerita yang ada manfaat..kalau nothing, nanti dipersoalkan Allah, nak jawap apa kan!

Ya, hari tu dunia kita digegarkan lagi dgn berita israel serang palestin..apa perasaan kita bila melihat wajah anak2 palestin yang sebaya kita dibomkan tangan, kaki dan badan? Sure sedih kan...mcm cara kita yang jauh ni boleh buat untuk mereka di sana..bolehlah infak sedikit harta kita kepada mereka, melalui aqsasyarif..ya itu sudah semesti menjadi bekalan kita ke sana, tak mampu berdoa la pada Allah..dan yang mungkin boleh boikot barang yang sahamnya disalurkan kpd israel..

Ya dalam penulisan lepas, sudah banyak saya menulis tentang boikot mc'd..hampir 2 tahun saya tidak jenguk mc'd..saya bukan penggemarvtegar pada mc'd..Actually dalam family saya, my parents tak pernah didik kitaorg dgn fastfood..kalau mak ayah, jangan harap la nak makan mc'd mahupun kfc...apatah lagi yang jarang ketemu..yang pernah mak ajak ialah makan di pizza hut...maklum la pizza hut ni macam satu makanan berat juga..that's why la, kalau husband ajak makan mc'd..saya akan cakp..no,no, tak kecian anak2 palestin kat sana..masih teringat saya minum air coke coka cola, package masa beli burger kat burger king tu...rasa tak terminum dengan minuman itu sbbnya terbayang jiwa anak2 di palestine...nak order air lain tak reti, maklum la bukan penggemar tegar kepada burge king...

so rasanya kalau kita betul2 rasa penderitaan rakyat palestine, kita mmg akan boikot apa pun yang bekerjasama dengan israel tanpa mempersoalkan tindakan itu...banyak ilmu atau kupasan tentang konflik israel dan palestin dalam blog angel pakai gucci..sila la terjah ke sana ye kawan2...

Pasal perkembangan saya, waiting senate result...nak masuk senate bulan 11 tercapai..so menunggu bulan 12..hopefully bulan 12 boleh masuk kerja..sometime ras bosan dok rumah..bukan bosan melayan sofiya, tapi bosan tak dapat lihat kehidupan di luar sana..ye la dok umah, bukan bleh jalan2....okey stop dulu..semoga segala urusan dipermudahkan Allah...

Tuesday, October 23, 2012

welcome to world; my first niece


Salam.. Alhamdulillah, my lovely sister, Sakinah dah selamat melahirkan puteri sulung pada 22 Oktober 2012 di Az-Zahrah, Bangi, berat 2.15 kg..ringan kan!! adakah nnt dia akan macam sofiya juga? rangka kecil?

dan syukur alhamdulillah, this is my first niece and first cousin sofiya...insyaAllah nama baby kiut miut ni akan diberi nama after hari ke-7..ikut sunnah la kan..
dan dari pemerhatian saya, cousin sofiya macam sofiya masa 1st day tempoh hari..


ini gambar sofiya 1st day..sama tak dengan baby atas

apapun selamat datang ke dunia
dunia yang pancaroba..
jom didik mereka untuk kita 
sama-sama masuk syurga Allah

Friday, October 19, 2012

Kempen lagi...


"Saya cuba memberikan pencerahan. Setiap barangan atau jenis produk yang dipasarkan mengikut jenama (brand) ada 'market share' tersendiri. Katakan McD menguasai 70% dari m
arket share Fast food restaurant. Apabila sesuatu brand atau jenama itu di boikot secara meluas dan mendapat sambutan, maka market share McD mungkin akan menurun kepada 60%. Bererti 10% market share yang terlepas dari McD akan beralih kepada Fast food restaurant yang lain. Ini bermakna langganan consumer terhadap satu-satu barangan atau produk tdk berubah - yang berubah hanyalah beralih kepada jenama yang lain. Tahap kepenggunaan tidak berubah tetap sama cuma market share shj yang berubah - kalau dulu McD kuasai 70% dari market share, kini hanya 60% dan 10% tadi akan dikuasai oleh Fast Food brand B + C + D. Inilah peluang yangs sepatutnya direbut oleh pengusaha makanan segera tempatan. Jika tidak ada alternatif yang setanding dgn McD kemungkinan yang akan meningkat dari segi penguasaan market share ialah Burger King atau A&W (tidak ada seruan boikot ke atas produk ini kerana mereka tdk dibuktikan menyalurkan keuntungan ke Israel - kecuali mereka adalah syarikat US - dan kempen 'Buy American last ' pernah dilancarkan dan masih relevant). Jadi wajarlah satu strategi yang jitu dilakukan oleh syariakt tempatan bagi mengambil peluang ke atas peralihan selera/kehendak pengguna.

Kesimpulannya ekonomi tidak akan terjejas akibat boikot produk tertentu - hanya redistribution of market share. "
 

Thursday, October 18, 2012

Tips Mendidik Anak2

Thursday, October 11, 2012

Stress: Ubatnya kembali pada Allah


Assalamualaikum

Salam Khamis readers semua..esok Jumaat..maka akan ketemu semula weekend..ya be da be du!! Betul tak? Weekend hari family…sape yang tak suke weekend, angkat tangan!! Esok saya ada mock viva with my supervisor…macam buat fully research pulak, ye la nak masuk 3 times dah mock viva ni..takpe..take positive, demi kebaikan diri juga…
InsyaAllah next Monday, saya akan ber’viva’…maka tamatlah pernantian yang hampir 2 bulan lebih tu…satu masa yang panjang walaupun hakikatnya masa makin singkat…teringat kata2 Hasan Al-Banna, “Tanggungjawab kita banyak tapi masa yang sikit”…betul tak? Perasan tak kawan2..a lot of think yang perlu kita lakukan tiap-tiap hari…tapi masa yang sikit itu membataskan pergerakkan kita..

Yes, minggu ni banyak sangat aktiviti yang perlu diikuti..tentulah program under IKRAM..bermula malam ni, perjupaan JK Pusat dgn ahli IKRAM Selangor, besok, Liqa’ Nuqabah, diikuti kelas Al-Quran dan Ahad, Seminar Kewanitaan oleh dr Harlina …saya cukup kagum kalau ada sahabta-sahabat mampu meluangkan masa dengan aktiviti2 tersebut..niat kerana Allah, sure dapat pahala kan! Saham di akhirat nnt..Jom kawan-kawan…jangan buang masa dengan perkara sia-sia..

Hari ni nak coretkan kisah …. …actually semalam berbual dgn sahabat satu fikrah, tentang seseorg bila stress je, mesti kelar tangan…nak tahu apa respon sahabat saya? Dengan spontan, she said lemahnya iman dia…dulu2, masa saya dengar cerita ni kan, macam tak percaya, takkan stress sampai nak rosakkan diri, adakah sama dengan bunuh diri? Sama atau lebih kurang..rasanya kalau kupas banyak2 takut tersilap..so for me, hanya dia dgn Allah je tahu..kalau bunuh diri, sah2 lah tempatnya di neraka Jahanam kan..Cuma kalau kelar diri, tak mati je..tapi macam mana pula kalau org hisap rokok? Itu pun merosakkan badan…kan dah banyak kena kupas…

Tapi hari ni biarlah bercakap tntg org stress je, toreh tangan sana sini, masyaAllah..mula la terfikir, macam mana hubungan dia dengan Allah.. terjaga ke solat dia? Kita walau stress dengan apa-apa sekalipun, berbalik pada Allah. Allah yang mencipta kita, maka bila kita ada masalah, padaNya kita pohon..Allah itu Maha Mendengar..bukan menyeksa diri sendiri…banyak perkara yang boleh dilakukan dalam keadaan stress ni, contohnya ambil wuduk, solat, solat sunat, baca al-quran, dan macam2 lagi kan!! Apapun berbalik pada diri sendiri..sentiasa mencari redha Allah, sentiasa bermuhasabah, apa tujuan sebenar kehidupan kita. Tujuan utama kita dijadikan untuk menjadi khalifah dan beribadat kepada Allah…Oleh itu, segala yang kita lakukan seharian mesti mendapat keredhaan Allah..dalam mencari rezeki, make sure, kena ada redha Allah supaya hidup kita sentiasa berkat, anak-anak pun perangai cantik, berakhlak mulia dan sewaktu dengannya.

Sebagai kesimpullan, apa-apa yang berlaku kat dunia especially dalam kehidupan seharian, kita yang corakkan.Selagi dipanjangkan usia, cari la sesuatu yang boleh menambahkan keimanan kita pada Allah stw. Jangan terlalu ikut perasaan sehingga apa yang kita buat itu menjadi cerlaan Allah di akhirat kelak..wallahualam..

Tuesday, October 9, 2012

sakit kepala bila berfikir itu ini

assalamualaikum

hari selasa bersamaan 091012..oh oh..besok 101012 adalah birthday my lovely sister and brother..iyer..mmg ada adik kembar tarikh lahir tapi tahun berbeza..happy birthday both of you..moga2 bertambah usia maka bertambahlah bekalan ke sana..jangan kurang sudah..

today nak citer skit la perasan bila bertambah ahli keluarga baru ni..oh ya, my sil baru je berkahwin, lebih kurang sebulan lebih kan...happy tu mmg la happy, adik ipar tu dah 28 tahun, selagi tak kahwin mil bising la, ye la, risau ...emak mana yang tak risau kalau anak tak kahwin lagi...

cuma saya la kurang happy la skit tntg aurat sesama ipar-duai ni..ntah la, tak tahu nak tegur ke, nak ajar ke camner...kadang2 kita rasa ringan sangat aurat dengan ipar-duai..sedangkan aurat tetap sama macam aurat dengan bukan muhrim kita, wajib tutup semua anggota badan kecuali tapak tangan dan buka, ni bagi perempuan, kalau lelaki sure la dr pusat hingga perut..ni yang belajar agama pun ambil ringan tentang aurat..tak tahu la nak kata apa..

nak kata saya ni bagus, jauh sekali..tapi masih faham la dengan aurat yang mmg tertera dalam quran..

“Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya” [An Nur:31].

Dalil lain yang menunjukkan bahawasanya seluruh tubuh wanita adalah aurat kecuali wajah dan dua telapak tangan ialah sabda Rasulullah  kepada Asma’ binti Abu Bakar, “Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya” [HR Abu Dawud] 

Dalil wajib memakai jilbab bagi wanita adalah berdasarkan firman Allah,“Wahai Nabi! katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang Mukmin, ‘Hendaklah mereka melebarkan jilbabnya” [Al Ahzab:59]. 

 “Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka” [An Nur:31]. 

Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam sebaliknya apa yang paling penting ialah setiap Muslimah mestilah memahami batasan aurat dalam hayatul khassah (kehidupan khusus) dan hayatul am (kehidupan umum) menurut syarak selain menyedari keharaman bertabarruj atas semua wanita sama ada belum atau telah putus haid. Menutup aurat juga hendaklah didasari dengan iman dan taqwa iaitu mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, bukan atas dasar hak asasi atau rutin harian.

cuma sedih, bila mulut ini masih tidak mampu nak menegur, setakat berbicara dgn hati saja...nak masuk syurga, tapi tak nak masuk sorg2, nak masuk satu family, ada mak, ayah, mil, adik2, kakak, nenek, husband, tokki, sofiya, adik2 ipar, tapi kalau mereka buat sesuatu yang mungkar, tapi kita tak tegur, camner nak masuk syurga?? argh..stress kan!! it is no easy to enter Jannah Allah...dan Jannah Allah tu kan Allah punya, so Allah akan masukkan sesiapa je yang Dia mahu...

Alhamdulillah, kalau my family, InsyaAllah, masih adik-beradik aku jaga la penampilan la bila berdepan abg ipar ataupun keluar rumah, cuma bab stokin tu masih mereka tinggalkan...cuma ada sorg tu jenuh nasihat, masih tak menutup aurat dgn sempurna..tapi itu adik, bleh la tegur menegur, tapi kalau melibatkan family belah suami pula macam mana? arghh stress lagi...bila cakap permasalahan ini dkt suami boleh buat bergaduh...so boleh tak kasi alasan, tak perlu la la blk umah mil selalu, kan nampak benda mungkar, hati yang sakit, better dok umah bertiga je dgn suami dan sofiya...selesai masalah...oh jawapannya pasti tidak kan..saya kena berusaha cari jalan penyelesaian...

saya bukan nak mencari kesalahan org lain, tapi kalau bab menutup aurat, itu benda asas dalam kehidupan..susah sangat ke nak menutup aurat yang disyariatkan dalam al-quran..sebagai kesimpulan kan, ilmu tentang menutup aurat ni perlu la dipelajari sbb masih ramai yang tak menutup aurat sepenuhnya..semoga Allah memberi petunjuk kepada mereka supaya menutup aurat seperti yang disyariatkan dlm al-quran...

p/s: masih mencari jalan untuk melihat org sekelilingku menutup aurat dengan sempurna




Monday, October 1, 2012

sofiya dgn keretanya






salam isnin..
hari baru, minggu baru..alhamdulillah, masih dipanjangkan usia untuk menambah pahala dan mengurangkan dosa untuk bertemu Pencipta..

macam mana cuti weekend lepas? hopefully cuti yang memberi manfaat especially kita yang bergelar ibu dan isteri..ye la cuti ni la nak eratkan kasih sayang. kalau weekdays buzy la, penat la, masa pula rasa singkat sangat...

Alhamdulillah, weekend lepas amat bermakna bagi kami bertiga..iyer, minggu ni giliran berehat2 di rumah sendiri..minggu sudah berprogram bersama IKRAM...so bila bercuti di rumah sendiri, bertiga, mmg syok...

so hari sabtu kami bertolak ke Puchong..pelik yang Puchong ni dok dalam Majlis Perbandaran Subang Jaya..sebelum tu beritahu kat husband, pasal kereta untuk sofiya, ada kat DRC toys tu..apa lagi, suami kat web, berkenan..so dia aim nak mini cooper...hari sabtu mmg beria la nak dptkan juga kereta tu...mula hati rasa malas nak bekerjasama untuk beli kereta kontrol ni..ye la harga pun mahal..kalau dah cecah rm 200 ke atas, mahal kan! tapi suami dah minat, so iya kan aje..kan gaduh lak...rupanya DRC toys ada dua kedai..1st kedai, mmg kami tunggu..kata 11.30 pg, tapi tak buka lagi..rupa2nya DRC toys yang ada kereta ni kat Puchong Prima, tak jauh pun...sampai sana, macam2 kereta ada...banyak yang besar2..harga pun mahal..cecah 500 pun ada..uishh..giler kan!!!

lepas dapat kereta tu terus pi umah adik kat Puchong yang dah ke belakang sana, means area ke Seri Kembangan..ye la, hari tu, adik kena tahan kat hospital, ada darah tinggi pulak, badan kecik je..tapi dugaan pregnant dia, ada darah tinggi, by 22 oct ni kena paksa bersalin..masa saya dulu, alhamdulillah, mmg smooth, takde bengkak kaki, darah tinggi, kencing manis pun takde, tapi ada la pengalaman minum air gula, tp lup..ok..so tak lama kat sana, dalam kul 3 lebih balik sbb adik nak pe kenduri kat area Putrajaya..

so esoknya hari ahad, lepas breakfast, suami ajak la pi barang basar..mana lagi kalau bukan chow kit..pasar2 area Pantai Dalam tak familiar, so mmg stok barang basah chow kit la..sebelum pi pasar, saya ajak la husband jalan2 ke tasik perdana, main kereta baru sofiya..seronok la sofiya kan! hadiah birthday yang ke-2...hebat anak sekarang, ada tablet, ada kereta kontrol...takpe la kan, anak baru sorg, jalan2 la kami kat tasik tu, main area playground tu je, ramai gak mak ayah bawa anak2 jalan walaupun kami sampai kul 10..nnt nak ajak suami breakfast sana la..masak dr rumah, makan kat tasik..wow! wonderful family...teringat family saya di dungun sana..ya, kami selalu bercamping bersama2...tetiba dalam berjalan terpandang seseorg, Izzah and Farid, kawan satu universiti, mereka bakal dapat scroll master next sabtu..InsyaAllah, tahniah pada sahabatku itu...mereka dr gombak pun bawa anak2 jalan ke tasik perdana...

jom tengok aksi sofiya bersama keretanya....alhamdulillah..


gambar ketika di kedai, masa beli ni..dah tak nak turun


ni gambar kat tasik perdana, kuala lumpur

okle, nak stop dulu..semoga hari2 mendatang sentiasa dikurniakan kebahagiaan..
hargai la masa bersama org tersayang, jangan terlalu mencari kesenangan di dunia,
hingga masa bersama dengan suami, isteri dan anak2 terabai...

kebahagiaan terletak pada individu itu sendiri..sentiasa la berdoa semoga keluarga yang dibina adalah keluarga sakinah, keluarga yang menjadikan ad-deen sebagai pegangan dalam membina kehidupan..semoga berjaya di dunia dan akhirat


Friday, September 28, 2012

Life skrg

Salam jumaat semua..last jumaat for this month..

bila tengok entry bulan Sept, agak2nya yang ni ke-2...ya Allah, malasnya nak menulis diri ini..
walaupun ada je nak benda nak writing..ada kisah happy, ada kisah sedih...tapi itu la kehidupan yang ditentukan Allah...

kadang-kadang, rasa macam dah blur dengan kehidupan ini, bila akan berakhir..ya, saya bercakap pasal my master..alhamdulillah, 3 bulan sudah berlalu tanpa memikirkan tentang research...sekarang blur boleh masuk bekerja, bila viva..itu jawapan tiada pada diri ini..yang tahu Allah swt...

Saya dah hantar thesis pertengahan bulan 7, padahal persiapan siapkan thesis pertengahan bulan 6..tapi dugaan bermacam-macam, tukar deputy dean la, tak ikut format la, ayat salah la dalam thesis, maka hampir 3 minggu baru bleh print 3 copies...3 weeks!!! satu jangka masa yang amat singkat tapi amat penting..bila lapor diri, tetiba ada procedure baru, selagi tak dpt keputusan senate, selagi tu tak leh keje..tapi itu semua dalam tempoh 3 bulan..

dan kini, masih belum viva, bleh tanya keputusan examiner...tak tahu la nak cakap apa, dgrnya dah dpt result mereka...cuma ada konflik...so malas nak fikir banyak..so biarkan dulu..cuma tempoh 3 bulan bakal abis...so macam mana dengan life ni..Ya Allah, diri ini yakin setiap yang diuji mesti diri ini mampu lalui...Ya Allah permudahkan urusan ku..Ya Allah, cepatlah diri ini boleh proceed viva..

Itu la perkembangan kisah master saya..officially belum tamat, tapi sudah duduk rumah, jaga Sofiya, sekali-sekali pi UIA bila supervisor to do so....tapi preparation for viva 50-50, slide dah buat..cuma ada mock presentation depan both supervisors..

ok, stop talking about my master, Alhamdulillah, umur saya dah 29 tahun pada jumaat lepas..syukur Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur. dengan usia yang macam ni, saya masih memiliki seorg anak, sedangkan mak saya dulu dah masuk 4 usia 29 tahun..target tahun depan sofiya dah adik..kecian tengok dia, main sorg2..memandangkan sofiya dah 2 tahun, suami dan saya dah ready to have another baby...semoga Allah masih kurniakan rezeki anak untuk kami.

seronok tak duduk umah? ada pro and kontra kan! pertama, sure la bleh main dengan sofiya 24hours/day..mandikan, suap makan, main, ajar melukis semua dengan sofiya...cuma tak tahan bila sofiya asyik dok sepahkan buku2 especially buku pama, kemudian sepahkan baju yang dilipat..alhamdulillah, masih dikurniakan sifat sabar dalam melayan kerenah anak...yang tak best dok umah cepat bosan, bangun2 tdo, siapkan breakfast, sapu sampah, masak tengah hari = untuk makan malam juga, basuh kain 2 hari sekali, lipat kain...kemudian ada masa, tengok2 slide untuk viva, buat journal,..tapi tentang bosan....

nasib la ada ikut NGO..IKRAM nama nya..sure yang follow blog tahu, saya ni ahli IKRAM, tiap minggu ada usrah, di situ la tempat bersosial, malam rabu, hari selasa..berjupe kawan-kawan satu fikrah, sembang2 sambil berbincang hal-hal keagamaan..rindunya, suasana itu..semoga perjumpaan bersama dgn kawan2 dikira pahala di sisi Allah swt...semoga Allah masih menggerakkan hati ini untuk berusrah..terima kasih kepada suami yang masih mengizinkan saya berusrah bersama-sama kawan2..kenapa nak berusrah? kerana di situ titik permulaan dakwah yang dijalankan oleh Nabi kita, Muhammad SAW.. berdakwah secara rahsia di rumah Abi Al-Arqam...

oklah, rasanya nak stop la cerita merapu-meraban ni..mana yang positive, amik la..kalau takde apa2 input, ignore aja la..semoga setiap penulisan yang dicoretkan boleh dimanfaatkan...

Wednesday, September 12, 2012

Sofiya already 2 years old

Salam..
selamat hari rabu semua..
cepatnya masa berlalu..dan bulan syawal bakal meninggalkan kita..
amacam?? puasa 6 tertunai tak? InsyaAllah ada ganjaran dr Allah swt.


Alhamdulillah, sofiya dah 2 tahun hari jumaat lepas..
takde pun birthday party, setakat potong kek je la..
tempah khas tu, tema hello kitty..siap ada figure..
lepas ni tak nak dah order camner..ye la tak makan pun, membazir
kek biasa2 sudah...(senyum aje la, nnt bila time birthday anak mula google sana sini)

Actually, my husband selamat menerima a new member in his family, aka adik ipar..
dengan saya biras la kan! my sil sudah selamat bertukar status dari single to marry life..
semoga jodoh mereka berkekalan...

hari isnin lepas, ada bawa sofiya ke kkia, berat sofiya tika usia 2 tahun ni, 8.7 kg dengan
ketinggian 81 cm...memandangan berat dia naik sikit, maka appointment setrusnya lagi 3 bulan,
kalau tak 6 bulan sekali..alhamdulillah, menjaga sofiya amat mudah, takde masalah..setakat ni dia demam baru 2 kali,..dia nenen susu ibunya hampir 2 tahun, tapi mix dengan 123 dutch lady la..
rindu nak nenenkan dia..nak wean off kan sofiya amat mudah.

perkembangan dia, suke ajuk org ckp..dan yang paling ketara suka conquer barang sorg2 walaupun barang itu bukan dia punyer...huhuhu..kalau dok umah org, berjalan sana sini..jarang la dok diam..ke hulu ke hilir...tapi takde la sentuh barang kan..cuma aktif bebenor katakan..akhir kata, melihat tumbesaran anak ini, mampu melihat kehebatan Allah swt...semoga hati kita sentiasa dilindungi Allah swt...

p/s: macam dah tak reti menulis pulak

Wednesday, August 29, 2012

Selamat Hari Raya Aidilfitri


salam aidilfitri

rasanya belum terlambat nak wish selamat hari raya kepada semua umat Islam..
baru 11 Syawal kan! Opss dah 11 Syawal...ada lagi 19 hari nak puasa sunat Syawal..
Jom kawan2..kita tambah amalan kita dengan puasa 6 di bulan Syawal..

Macam mana hari raya kami? tahun ni kami beraya di klang, third day baru balik terengganu.
memandangkan raya 1st di klang, maka takde lak gambar raya kami bertiga..sedih tak?
takpe, nnt adik ipar kahwin, kita amik bertiga yer cik husband...kan nanti tua-tua kempunan
lak nak tengok gambar bertiga (InsyaAllah, kalau umur panjang).

Alhamdulillah, walaupun 1st day raya kurang seronok, tak ke mana-mana, maklum la
MIL kan org rembau, so no pak cik mak cik here, means kat KL atau Klang...
second day baru beraya di Rembau..baru la sofiya dapat kumpul duit raya..kalau tak berjalan
mana nak dapat duit raya kan..bila beraya, yang bestnya anak-anak kan!! kita pun best 
dapat jupe sanak-saudara..itu kalau family besar, kalau family kecil, kurang lah meriah..betul tak??

so third day pula berangkat ke Dungun, trg..selama 5 hari di sana..kononnya nak balik hari Jumaat, tapi minta suami balik hari Sabtu..bagi la alasan yang adik-adik belum puas main dengan Sofiya..
ye la, anak buah sorg je...tunggu awal Nov bertambah lagi sorg, InsyaAllah...kalau nak cerita raya di terengganu..mmg seronok, sempat lagi mandi pantai pada hari raya ke-4..seronok sangat tengok sofiya pun happy dapat mandi air..takpe..raya haji kita beraya di Dungun pula...

okey la..itu je kot kisah raya kami...raya tahun ni takde gambar sangat..malas nak kuarkan  kamera..
semoga berjupa lagi bulan Ramadhan tahun depan..InsyaAllah..


Thursday, August 2, 2012

Indahnya Puasa

Salam Hari Khamis (wow, dah khamis!!!)

Hari ini dah 13 ramadhan...cepatnya masa berlalu...
Alhamdulillah, masih diberi keizinan oleh Allah untuk berbuka dengan masakan sendiri..
beum lagi kaki ni bergerak ke param aka pasar ramadhan..(tak tahu param kat mana kalau area pantai dalam ni)...sepanjang 13 hari ni, rasanya baru 2 hari berbuka di luar, satu di SS 15, depan Subang Parade (aktiviti IKRAM PJ) manakala hari Ahad hari tu buka puasa di rumah TPM kat Sri Satria aka umah atok sedara Sofiya...

macam mana ramadhan kali ini? seronok kah! Ya, mmg seronok..tahun ni berkira nak buat biskut sendiri..ni pun tengah kumpul resepi..tapi kena ikut selera suami la kan! kan tak abis pulak biskut raya..
mmg selama ni masak pun ikut selera suami...masak lauk ke sayur ke..semua ikut selera suami..nnt ada pulak yang kena jadi DBKL kena abiskan makanan kan!

dan semalam baru settle urusan perkahwinan adik ipar..siapkan gubahan, patutnya adik yang buat, tapi MIL dia baru selesai operate jantung kat KB sana, so terpaksa la ulang-alik...alhamdulillah, baju raya tahun adalah baju yang bakal dipakai masa perkahwinan adik ipar nnt..so semua MIL yang settle..so tahun takde la kuar budget baju raya for husband and me..cuma sofiya je tempah gaun smocking...hope dpt before raya, kalau takde pun, pakai je baju gaun pemberian org.. actually sofiya ni rezeki murah..dpt baju2 dr nek jat..dah berapa kali dia dapat baju2 berjenama dari nek jat..walau second hand, masih boleh dipakai..lagipun ada beberapa baju yang belum sofiya pakai..boleh dibuat raya juga kan! kasut raya ingat nak beli kat metrojaya..berkenan color hitam tu, tapi memandangkan sofiya pun dapat kasut jenama crocs gitu, rasanya tak perlu la membazir kan! tunggu tahun depan baru beli kasut hitam, btul tak?? itu pun kalau masih dijupa dengan Ramadhan lagi kan!.

Alamak, tercerita pasal persiapan raya pulak..jom kita cerita pasal perjalanan ramadhan kali ini..apa azam ramadhan kali ini?? mahu abiskan 30 juzuk al-quran..so kalau hari ni dah 13 ramadhan, maka kena la juzuk 13 kan..ye dok?? kemudian tak nak miss sahur..alhamdulillah, masih mampu bangun bersahur walaupun hari ni hampir terbabas, bangun kul 4.58 pagi..macam mana pulak dengan qiam?? selain tu, jom checklist lagi, jaga pandangan, kurangkan mengumpat tapi kalau tak mengumpat lagi bagus...:-). jangan ada pembaziran..

skrg nak cerita pengalaman berbuka puasa under IKRAM PJ, pengalaman yang terlalu indah, iaitu berbuka puasa bersama-sama sahabat dalam talam..iyer, kat Johor, makan dalam dulang adalah perkara biasa (tak pernah tahu pun, maklum lah diaorg makan nasi ambeng)..tapi bagi saya mmg satu nikmat bila dapat makan sama-sama dalam talam kan! bukan semua org amalkan..pernah sekolah adik saya, al-amin, ada anak-anak org kaya berasa jijik makan dalam talam..mmg best tau berbuka dengan yang sama fitrah dgn kita..tapi masa berbuka dengan tpm pun sama, berbuka dengan kurma dan kuih muih, diikuti solat maghrib, baru makan makanan berat...kemudian dapat solat jemaah sama2 diikuti terawih..minggu ni insyaAllah akan menjayakan program IRIS di masjid Shah Alam..so sape 2 berdekatan, boleh la join..ada ustaz Zaharuddin, ada Dr. Harlina Hj Siraj...semoga program2 yang diikutinya dikira amal oleh Allah dan dapat memberi syafaat di hari perhitungan kelak...


Knowledge is something very vast, limitless and can be found everywhere. But the question is, have you been seeking knowledge? Or best, have you been seeking spiritual, Islamic knowledge to upgrade your deen and taqwa to Allah?

Most people often think that knowledge only comes from your high school textbooks. WRONG! What you learn from your textbooks isn’t the only source of knowledge! Even those FAQs and “how to upload photo on Facebook” you Google are also considered as knowledge ;D If knowledge is that easy to require, why not learn something new about Islam, your God Allah or even our beloved Prophet Muhammad today?

"Seeking knowledge is an obligation upon every Muslim." Truer words have never been spoken!


When the Quran began to be revealed, the first word of its first verse was 'Iqra' that is, read. Allah says:

"Read! In the Name of your Lord Who has created (all that exists). He has created man from a clot (a piece of thick coagulated blood).

Read! And your Lord is the Most Generous. Who has taught (the writing) by the pen. He has taught man that which he knew not" (96: 1-5)


Knowledge is so important that seeking it is a COMMAND from God. He has given you the perfect “tools” to acquire knowledge.
"And Allaah has brought you out from the wombs of your mothers while you know nothing. And He gave you hearing, sight, and hearts that you might give thanks (to Allaah)" (16:78)
And by “tools”; yup, those are your senses! Wise them to the fullest to seek precious knowledge! ♥

Since knowledge is LIMITLESS, how should we, Muslims, know which knowledge is best to acquire first? The most important knowledge that a Muslim must seek is the knowledge of “syirik / shirk” and all that relates to it. You must first learn and understand God and your religion, so know your priorities! Academic and wordly knowledge is as important as we need to live, and knowledge operates how we live (even methods of brushing our teeth requires knowledge, yes?)

And did you know that seeking knowledge is a form of Ibadaah? Paradise waits for knowledge seekers!
"Whoever follows a path in the pursuit of knowledge, Allaah will make a path to Paradise easy for him." (Al-Bukhaari)

Personally, I like gaining knowledge and information about Islam from the interwebz, especially from Youtube.com. There are many credible and awesome speakers from all over the world, plus it's more entertaining to see visuals. Look around and you might find really good ones!
(I personality recommend UmmahFilms / Baba Ali - go Google!) ♥ ♥

Last words: Don't stop seeking knowledge, even if takes you to China! Imagine yourself holding a BIG empty container or somesort, and each knowledge is represented by a piece of grain. Your mission is to fill up the container as much "grain", so don't ever give up on doing it and while you're at it - have fun!

Friday, July 27, 2012

selamat menyambut ramadhan

assalamualaikum kawan-kawan2...

selamat menyambut ramadhan, rasanya masih belum terlambat kan! baru 7 ramadhan..macam mana dengan amalan-amalan puasa sahabat-sahabat semua?

al-quran macam mana? dah juzuk 7 ke?
qiammullail pulak macam mana? ada buat ke tak?
amalan sahur pula camner?
lagi apa yer? terawih?
hope semua ok la kan! makin hari makin ada peningkatan...jangan makin hari makin merundum sudah..


Nabi (saw) mengingatkan kita bahawa di kalangan orang yang berpuasa, ada yang tidak memperolehi apa-apa kecuali lapar dan dahaga. Dan di sana pula terdapat golongan yang berpuasa dan memperoleh pelbagai keistimewaan dan keberkatan.

Wednesday, June 27, 2012

Sofiya 1 tahun 9 bulan

Salam..
lamanya tak cerita pasal anak yang sorang ni..
alamamak, rindu la sofiya nak baca apa yang ibu coletehkan..
masyaAllah..


sofiya, hari ni ibu nak cerita pasal kamu
ye la, mana la tahu kalau ibu tak lama dengan kamu, tak sempat nak sembang2 cerita perihal kamu masa kecil..
Nah, ini ibu coretkan sedikit kisah kamu
sekurang-kurangnya kamu tahu macam dirimu mana tika usia mudamu kan!


masa berlalu dengan cepat
sofiya sekrang sudah berusia setahun 9 bulan 2 minggu
terlalu banyak ibu nak cerita
ibu selalu rindukan kamu
bila ibu dok umah, tak nak ibu hantar kamu kat atok dn nenek
tapi apakan daya, kat umah mana ada adik Farisya dn Kak Wawa
Nanti kak syafiqah pun rindu sofiya kan
so hari-hari terpaksa la ibu hantar kat umah atok dan nenek
walaupun ibu tak pi uia...
ini semua kerana sofiya mahu kawan


sofiya makin hari makin cantik..
betul tak? uwan kan suka toncangkan 2 rambut sofiya
ibu pula tengok keadaan...bila rajin, baru ibu toncangkan 1 takpun 2
kadang2 sampai 3 toncang di kepalamu
tapi skrg rambut sofiya ada 'kutu'..jangkit dr anak-anak 
di rumah atok dan nenek..takpe ibu tak kisah..
lama-lama nnt hilang juga kan!!


sofiya dah pandai pakai kasut sendiri
asal cakap 'sofiya, cpt pakai kasut'..mesti sofiya dgn 
laju akan pi rak kasut..ambil kasut yang berkenan..
setakat ni sofiya ada 7 pasang kasut..3 kasut crocs (pemberian nek ijat), satu pemberian uwan, satu ayah beli (tp hilang masa pi penang ari tu) dan lagi 2 ibu beli gantikan yang hilang tu..beli satu,19.90, tapi beli kedua tambah 10 sen je...   
tapi semalam sofiya dah pandai pakai kasut pink walau terbalik..selama ni sofiya hanya pandai pakai kasut crocs je...
i'm happy wit you..nnt lagi laju la sofiya pakai kasut..
yang buat ayah geram dgn sofiya ialah, pantang nampak kasut, mesti nak pakai walau tak ke mana-mana..
sofiya, kita tak boleh pakai kasut dalam umah..oh oh ni perihal kasut dan sofiya


jom ibu citer pasal check up sofiya semalam kat KKIA, Pantai Dalam..
berat sofiya 8.4 kg dengan ketinggian 76 cm..sofiya ni rendah jika dibandingkan dgn adik Farishya, tapi takpe..sofiya budak pandai...kat klinik semalam, asyik dgr suara sofiya membebel je..asyik dok sebut 
'pacat, pacat'..agaknya  sofiya nak sebut cepat kot..ye la, sofiya kan mana bleh dok diam lama-lama..mst nak jalan, nak tawaf satu klinik tu..tapi nasib sofiya behave semalam..kurang berjalan ke hulur hilir... 


ibu paling suka dgr sofiya sebut nama 'opiyya'..kiut sgt2...dan sofiya pun suke sebut 'abis' dgn gayanya sekali..wow..mmg sweet kan tenok anak membesar depan mata..melayan kerenah sofiya apatah lagi..mmg syurga..ibu suke peluk2 dan cium sofiya..skrg banyak juga la word sofiya..paling tidak pun dia ajuk cakap ibu ayah, kadang-kadang kalau ibu panggil ayah dgn panggilan 'abg', dgn laju sofiya akan panggil ayahnya dgn perkataan abg juga..sofiya..sofiya...sungguh bagus perkembangan sofiya..makin hari makin ceria...


sofiya juga suka gosok gigi..sukanya ibu tak perlu berkejar2 dgn anak-anak nak minta digosokkan gigi...tips nak bagi anak suka gosok gigi ni satu je..perkenalkan berus gigi yan seusia dengannya dan ubat gigi kanak-kanak macam kodomo lion atau pureen..insyaAlla suka la si anak nak gosok gigi...


kalau bangun pagi, jarang sofiya buat hal..alhamdulillah..pagi tadi pun sofiya bangun, ibu sebut hai..sofiya pun hai juga..apa la ibu ni, lain kali mulakan dgn assalamualaikum diikuti doa bangun tido..itu kan lagi bagus...okey..okey nnt ibu cuba amalkan yer sofiya....

sofiya, ibu sentiasa doakan kamu sentiasa sihat, supaya nnt senang kamu kenal penciptaMu, ALLAH..ibu juga doa semoga Allah mudahkan ibu dalam mentarbiyyahkan kamu..sofiya, doakan ibu mampu hantar kamu ke sekolah Islam..yang mampu mendidik dirimu seperti ciksu Kamilah dan CikJang Syifa'...

sofiya, tiada apa yang ibu mahukan darimu selain doakan ibu sentiasa, bila ibu mati nnt, doakan kubur bercahaya, lapang yer...ibu mahukan itu semua dari anak-anak ibu yang soleh dan solehah...

sofiya, ingatlah dalam dunia ni pegangan kita hanya Al-Quran dan Al-Sunnah..Jadi lah anak yang solehah yer..ingatlah dalam mengejar kehidupan di dunia, yang kekal adalah akhirat sana..ibu mahu kita satu family akan berada dalam syurga Allah bersama ibu ayah, tok, tokki, uwan, arwah atuk..uncle, pak cik, aunty, mak cik dan semua org Islam lain....

p/s: gmbr sofiya latest ada dlm hp ibu..so could not upload la...


Tuesday, June 26, 2012

Rindu...



Salam Selasa sahabatku semua...
Jom muhasabah diri...
pertama kali, rindu sgt nak lakukan ni semua..
rindu...rindu...rindu

sahabat semua...rindu tak dengan 11 perkara di atas?
makan dalam talam??
ya, saya pernah makan dalam talam especially makan sama mak...
makan sarapan dalam talam...makan masa mukhayyam..
rindunyer...

iktikaf dalam masjid?
oh..masa mengandungkan sofiya..
mmg lepak kat masjid uia...
sambil iktikaf walaupun hanya baring..

baca mathurat??
syukur, kembali amalkan sekian lama stop
huhuhu...Allah masih membuka pintu hati
nak baca mathurat walau sekali sehari..

tamrim + mukhayyam???
ohh..dah lama takde ni..
sejak kahwin..alamamak? takkan kahwin pula dijadikan alasan..
malu la..
masa muda-muda dulu mmg selalu join
tamrin dengan mukhayyam...
so alasan kahwin bukan sbb tak leh join mukhayyam mahupun tamrin
rindu lagi....

thanks dengan picture kat atas..
at least boleh muhasabah diri...
kat mana kita..
sejauh mana kita kejar syurga Allah
ini tidak..asyik kejar dunia je
bukan tak leh kejar dunia
tapi balance la kan...
baru la bahagia..
bahagia di dunia, bahagia di akhirat..
INGAT, akhirat kekal,
dunia ni sementara..
tapi kat dunia ni la penentu kebahagiaan kita kat kehidupan sana..
kat dunia ni la kena buat baik dengan semua org, makhluk Allah yang lain
even yang haiwan dan tumbuhan...dan juga semua benda di sekeliling kita...

JOM KAWAN-KAWAN kumpul PAHALA..buang atau kurangkan buat DOSA...


Wednesday, June 20, 2012

Hati ini merintih


SMILE :-)
senyum tu kan sedekah
JOM SMILE

yes! saya pun ada buku SMILE
tulisan irma hasmie
baru baca sikit2..

nak jadi cemerlang di sisi Allah???
maka kena cemerlang
dengan membaca buku-buku ilmiah

kadang-kadang kita terlalu
sibuk mengejar kehidupan dunia
kita alpa
meluangkan masa untuk Allah

kita tahu hidup hanya sementara
tapi kita 
MALAS nak mengejar pahala
kita TAKUT nak buat sesuatu
yang tak pernah kita buat

pernah tak kita muhasabah semula 
kehidupan kita sejak kita lahir

kita sayang diri kita
tapi kita jarang-jarang melengkapkan
diri
dengan apa yang disuruh Allah
kita sentiasa alpa dan lalai
sehingga kita rasa dosa kecil
nothing
tak rasa bersalah

argh, kenapa dengan hati ini?
Ya, hati ini mahu masuk syurga Allah..
Ya Allah, jadikan hati-hati ini 
dekat padaMu
jadikan hati-hati ini rajin
untuk QIAMMULAIL
jadikan hati-hati ini
rajin PUASA SUNAT
jadikan hati-hati ini
rajin berbuat baik sesama jiran
dan 
makhluk ALLAH yang lain

dan jauhkan hamba ini dari hidup yang sia-sia


Monday, June 18, 2012

Tahniah


Siapa kata seorang yang hafal Quran tidak boleh jadi Presiden? Dr Muhammad Mursi telah membuktikannya! 

Malah, isteri dan 5 anaknya juga hafal Quran 30 juzuk.


Pengalaman sakit

Salam Isnin

Lamanya tak menulis..sorry..maaf tiada penulisan hampir seminggu-dua.
Syukur padaMu kerana saya masih dikurniakan nikmat nyawa. ingatlah 5 perkara sebelum dtg 5 perkara

sihat sebelum sakit
lapang sebelum susah
senang sebelum sibuk
muda sebelum tua
hidup sebelum mati

Ya, ALLAH, aku bersyukur kerana masih dikurniakan nikmat nyawa..dapat aku lihat anakku, sofiya yasmin dan pandang wajah redup sang suami

Dalam mengejar duniawi, saya diuji dengan kesihatan..Ahad lepas10 June, saya collapse...saya rebah di depan pintu bilik air...jawapannya saya bukan pregnant..bersyukur sgt2...saya belum bersedia untuk alamai alahan pregnant kali ke-2..tp banyak tugasan yang masi dipikul bahu  ini...nak preggy pun tunggu la saya dah abis viva dan tau di mana tempat posting saya...

Ya ALLAH, aku berdoa, tempatkan diri ini di UITM SHAH ALAM, mudah untuk jaga keluarga kecilku, mudah untuk aku melaksanakan kerja-kerja dakwahMu..aku seronok brada dalam IKRAM PJ..aku baru berseketika dalam IKRAM PJ ni..maka panjangkan usia aku bersama IKRAM PJ.

sebenarnya setelah 6 ari sakit, lemah-lemah badan, tak bermaya, tak lalu makan, baru la dikesan saya mempunyai simptoms demam denggi..hari ni pun masuk ari ke-3 sakit sendi, tulang2 ni..bagaikan dicucuk..masyaAllah sakitnya hanya Allah yang mengetahui..kecian kan jadi perempuan..bila lemah badan, mula la org ckp sakit kena buatan org..tp rupa-rupanya adalah denggi...

pengalaman bila suspect denggi? hati gelisah..ya, hati ni takut nak MATI..sbb tak bersedia...betul tak??Masa tu diri ini sedang bayangkan siapa yang akan mandikan jenazah, siapa yan nak solatkan jenazah, siapa nak usung jenazah ke liang lahad...dan macam mana keadaan sofiya yer...

walau sakit macam mana pun, saya tetap gagahkan untuk ke usrah..mungkin tarbiyah mak ayah yang berjaya didik diri ini tetap pi usrah..masa tu la kak norma tengok kondisi my tangan bintik merah-merah, katanya denggi...mula la dalam kepala berserabut, berfikir tntg kematian..huhuhuhu..ya, kesakitan juga boleh jadikan kita ingat pada Allah, muhasabah diri...kerana pabila datan ujian itu, tanda Allah sayangkan kita...ya saya diuji saat saya mau hantar thesis. tapi syukur, thesis saja dah berjaya dibindingkan..tunggu aproval dr Prof Momoh Jimoh...semoga ada kesenangan after kesulitan..ameen

Allah itu yan menguji hambanya yang mampu lalui. semoga pengalaman sakit seminggu lebih ini akan memantapkan iman lagi.........




Monday, June 4, 2012

Mati itu dekat

"

Ini la wajah anak-anak yang kematian ibunya..yang tidak tahu apa2 yang ibunya sudah tiada


"Baru pulang dari menziarahi kawan lama yang meninggal dunia. Sayu tengok anak2nya yang masih kecil tak tahu yang mak mereka dah pergi buat selama-lamanya T_T Arwah orang yang sangat baik. Ramai sangat orang datang ziarah & solat jenazah.. Orang yang baik, pengakhirannya juga baik..."


semlam sedang aku berfb, tetiba terbaca status tentang kematian ini ..kematian sahabat bernama hasnah hamzah.. Innalillahiwainnailahiirajiun..
terkejut, terkesima, kerana arwah adalah x-uia..adakah diri ini mengenali atau tidak...wallahualam


tapi bila dgr  arwah  dalam satu jemaah sama , IKRAM, so maknanya maybe kami pernah jupa kot...sebab tengok muka arwah macam familiar...


melihat anak-anak yang kecil itu hati berasa sayu sangat2
sorg sebaya Sofiya, lahir 9 Ramadan..sofiya pula lahir 28 Ramadan..ya anak arwah juga masih menyusu susu ibu...


dan umur  arwah  baru 27 tahun..tapi Allah sayangkan  arwah ..dan janji Allah , Dia akan mengambil semula haknya...kerana kita kan sebagai pinjaman..


rupa-rupanya dia org baik..semua di FBnya memuji dia..sbb tu la ramai yang datang ziarah dan solat jenazah untuk dia..sbb dia seorg humble..saya pun mahu begitu...


dan yang paling terkesan kat hati ialah, diceritakan oleh sahabat arwah pada masa sama2 sebilik di matrikulasi dulu,  arwah amalkan solat taubat sebelum tido..masyaAllah..hebatkan! dan  arwah  juga seorang yang murah senyuman.


dan arwah meninggal kerana kemalangan di Tapah, Perak pagi Sabtu 2 Jun 2012 ..
semoga roh Hasmah Hamzah ini ditempatkan dikalangan org2 yang briman..amin 


dan terbaru nurkilan dr naqibahnya


Orgnya bukan besar tapi kecil,
Orgnya bukan menteri tapi rakyat,
Orgnya bukan bos tapi pekerja..
Orgnya biasa2 shj...
Tapi , jenazahnya ... Diziarahi dan disolatkn oleh ratusan org kalu bukan ribuan,

Itulah berkat org beriman,
Ditarbiyah dgn Sunnah dan AlQuran,
Isteri yg taat , mnjaga aurat, mndahulukan sahabat, berwawasan hebat,
pengikut yg mudah ditanzimkan.
Itulah dia Almarhumah Siti Hasnah Hamzah-seorang jundullah di persadanya sendiri.















Ya, kematian makin dekat..makin menghampiri..tapi bersediakah kita untuk melaluinya...Jom muhasabah diri melalui kematian..


semalam, bila dapt berita ini, diri ini bertanya pada suami


'abg, kalau sayang mati dulu, meninggalkan sofiya yang masih kecil ini, adakah abg sudah bersedia?
'sayang pula macam mana? sudah bersedia kalau abg yang pergi dulu'


ya jawapan kami sama, kami bersedia




saya akan terima dgn redha andainya suami pergi ketika usia sofiya masih kecil dan begitu juga dengan suami, bersedia menerimanya


dan saya tahu suami, anak, mak ayah, mak mertua, kakak dan adik-adik adalah pinjaman sementara.
suatu hari nanti barang yang dipinjam ini akan dipulang kepada haknya..


dan saya perlu sediakn hati ini untuk menjadi tabah seperti Nabi Ayub di mana NABI ALLAH A.S ini telah diuji dengan kematian semua anaknya...ya, kita mmg ada contoh trbaik..

sayang macam mana saya terhadap suami, dia tetap kepunyaan Allah.
.begitu juga dengan sofiya..
sayang macam mana pun saya pada sofiya dia juga milik Allah..
sbb itu kita msti kasihkan suami dan anak-anak kerana Allah...
dan kita mesti sayangkan Allah..yang mencipta Kita..

Now, saya mahu obsesi pada Syurga Allah...oleh itu saya mahu hidup saya ini dpt memberi manfaat pada diri dan juga dpt memberi manfaat pada org lain..oleh itu saya juga mahu berusaha untuk membuat apa sahaja yan disuruh Allah dan meninggal laranganNya...maka saya mahu jadi

  • anak yang solehah
  • isteri yang solehah
  • ibu yang solehah
DAN
yang penting kematian adalah pasti
Ayuh kawan
Ayuh sahabat
Kita cari Mardhatillah
Agar kita sama-sama dapat masuk syurga..

JOM
Persiapkan diri menghadapi kematian
Teliti amalan kita
hubungan kita dengan Allah
hubungan kita dengan manusia
dan juga hubungan kita dengan makluk ciptaan Allah

Wednesday, May 30, 2012

JOM..HAFAL AL-QURAN


tertarik tak? mana pilihan anda

berkata lukman al-hakim kepada anaknya:

"hai anakku, sesungguhnya engkau telah membelakangi dunia sejak dari hari engkau menempatinya.
dan engkau menghadapi akhirat.
maka engkau kepada negeri yang engkau dekati itu lebih dekat dari negeri yang engkau menjauhinya.

- Ihya' Ulumiddin

dan INI


dan INI



Tips asingkan tidur si anak

Salam Hari Rabu


Sudah pertengahan minggu
Nak share pengalaman asingkan tidur anak di awal usia
actually, kena ada semangat kental, maklum la sejak anak lahir, kami bertiga tidur sekatil


caranya mudah sekali
pertama sekali, perlu ada katil untuk si anak..
ye la, selama ni dia kan tdo enak bersama kita..
so untuk asingkan dia perlukan tdo yang selesa
actually katil untuk anak dah lama beli, sejak masuk rumah
so rasanya nak minta anak tdo beralaskan toto depan tv tak sampai hati


selain itu, bilik yang dia bakal tdo juga mesti la kemas
dan mempunyai ruang udara yang cukup
means takde la anak rasa lemas dan panas kan
tak perlu aircond, tp kipas sudah cukup


tips yang lain untuk memastikan anak itu tdur lena sehingga subuh
ialah pastikan before tdo anak tu kenyang-kenyangnya
sofiya sejak kecil lagi kurang minum tengah malam, kekadang je berlaku
dan paling penting amalkan baca doa sebelum tdo




kalau rajin, bleh la amalkan baca buku2 cerita before dia tdo
paling tidak baca la buku2 yang ilmiah
kisah nabi amat la dialu-alukan...
dan last sekali bagi la ciuman kasi sayang


syukur sangat2, akhirnya terpisah juga sofiya dari kami berdua..
didiklah anak dari rebung...

Monday, May 28, 2012

Hanya sekadar pendapat

Assalamulaiakum semua

cuti sekolah sudah bermula..selamat bercuti yer adik2 especially my youngest sister kat dungun sana dan juga untuk mak yang bekerja sbgai pendidik anak bangsa..uis, penat la asyik dok ngadap thesis..so restkan otak dulu..

tahnia kepada sahabat-sahabat yang dapat bertukar ke politeknik baru atau kolej komuniti dan ada juga yang masuk kementerian..rezeki sahabat-sahabat semua..so takde la PJJ lagi kan! semoga bertambah erat hubungan sahabat dengan suami masing-masing. Allah itu maha Mengetahui..korang mmg hebat, berjauhan dengan suami hampir 3 tahun...

okey, rasanya hari ni nak coretkan Himpunan 1 Juta Belia..aci tak? jangan hentam saya sudah..ini pandangan je sebagai manusia yang diberi akal..jom kita renung-renungkan

actually apa motif dianjurkan himpunan seperti itu? perlukah dihimpunkan 1 juta belia? okey, dalam Islam takde larangan pun nak himpun 1 juta ke, 2 juta ke... tp lihat apa aktiviti yang dianjurkan..kalau lebih kemaksiatan, buat apa disokongkan! nanti dapat dosa je..nasib la jiwa masih tenang..tidak perlu la berpeluh-peluh dan bersesak ke Putrajaya...

cuma bila lihat gambar2 yang diuploadkan di facebook, rasa nak menulis something tentang amalan hedonisme anak-anak muda kita khasnya...sedih..bila lihat status IM Fakhrul dan IM Fattah, lagi la meruntuhkan jiwa...
mana anak-anak bangsa kita, mananya perginya agama..
kata org Islam, tp berkinja-kinja sana sini tu apa? hairan dengan pemimpin...
kepada pemimpin yang disayangi, kenapa kamu buat macam tu kepada anak-anak belia kami?
Kamu tak takut dengan pertanyaan Allah di Padang Masyar nanti

"Ya Allah, Kau tunjuki kami jalan yang lurus, termasuk kepada pemimpin kami, jangan la Kau sesatkan kami..."


Bandingkan di SYRIA 
dgn
di MALAYSIA?





Friday, May 18, 2012

Belum terlambat

Assalamualaikum

sudah petang jumaat..sempat pula tdo membaringkan diri
aduish belum ada idea nak coretkan dalam someting dalam thesis..buntu sekejap..actually dah janji nak submit chapter 6 hari ni..
tapi kekangan banyak pulak ..takpe itu semua mainan dalam menghabiskan pengajian master ini...

actually nak tulis pasal usrah kami yang osem..maklum la semalam baru je  sama-sama duduk dalam bulatan gembira
Ya..mm bulan gembira
nak tau kenapa saya suka cakap bulatan embira?
sbb saya seronok bersama akak normah dan sahabat2 saya yang lain..

dulu, saya pernah citer ahli2 usrah osem saya..alhamdulillah semalam bertamba lagi seorg..
yang sedihnya ada sahabat mahu fly ke Japan this sunday..kerana ada training kat sana for 6 months..
semoga sahabat saya itu, Zi tidak lupa kami kat Malaysia...

saya gembira dengan usrah
kerana itu la kerja Rasulullah kan!
tak percaya?
ingat tak Nabi berdakwah secara sulit kat umah Abi al-Arqam tu? di situ la permulaan usrah..

indahnya usrah...di sini la saya ditarbiyyahkan..betul ke kerja dakwah  hanya untuk ustazah atau ustaz..abis tu ustaz dengan ustazah je ke masuk syura? engineer, nurse atau doktor tak bleh masuk syurga?
nak masuk syurga Allah senang ke susah..depend la kan..kalau kita hati baik..ble je masuk syurga..
macam kisah org kafir kasi makan kat anjing tu..syurga kan impian semua or kan!
kalau tak percaya, cer tengok hotel..itu kan sebahagian syurga dunia yang digambarkan..
tp syurga Allah lagi ebat..tak boleh dicapai oleh akal.

cuma nak share semalam..sedih..banyak tak ingat..hukum usrah ada berapa ..tajarrud itu apa, hukum baiah ada berapa..
so hari ni rasa tidak terlambat lagi mahu carikan buku ini


mahu cari untuk koleksi peribadi..kat rumah ada
tapi mak yang punyer..
apa isi kandungan
jom tengok

Dakwah Kita
Halatuju Dakwah Kita
Menuju Sinar Cahaya
Buat Pemuda, Khasnya Mahasiswa
Ikhwan Al-Muslimin Di Bawah Naungan Al-Quran
Dakwah Kita Di Era Baru
Antara Semalam Dan Hari Ini
Ucapan Dasar Muktamar Kelima
Masalah Kita Menurut Perspektif Sistem Islam
Sistem Politik
Sistem Ekonomi
Bingkisan Jihad
Wanita Islam
Buat Mahasiswa
Muktamar Keenam
Adakah Kita Golongan Yang Bekerja?
Risalah Ta'alim
Sistem Usrah
Akidah
Ma'thurat

Jom kawan-kawan majukan diri untuk Islam..Jom kumpul pahala, campakkan dosa jauh-jauh