Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Monday, October 1, 2012

sofiya dgn keretanya






salam isnin..
hari baru, minggu baru..alhamdulillah, masih dipanjangkan usia untuk menambah pahala dan mengurangkan dosa untuk bertemu Pencipta..

macam mana cuti weekend lepas? hopefully cuti yang memberi manfaat especially kita yang bergelar ibu dan isteri..ye la cuti ni la nak eratkan kasih sayang. kalau weekdays buzy la, penat la, masa pula rasa singkat sangat...

Alhamdulillah, weekend lepas amat bermakna bagi kami bertiga..iyer, minggu ni giliran berehat2 di rumah sendiri..minggu sudah berprogram bersama IKRAM...so bila bercuti di rumah sendiri, bertiga, mmg syok...

so hari sabtu kami bertolak ke Puchong..pelik yang Puchong ni dok dalam Majlis Perbandaran Subang Jaya..sebelum tu beritahu kat husband, pasal kereta untuk sofiya, ada kat DRC toys tu..apa lagi, suami kat web, berkenan..so dia aim nak mini cooper...hari sabtu mmg beria la nak dptkan juga kereta tu...mula hati rasa malas nak bekerjasama untuk beli kereta kontrol ni..ye la harga pun mahal..kalau dah cecah rm 200 ke atas, mahal kan! tapi suami dah minat, so iya kan aje..kan gaduh lak...rupanya DRC toys ada dua kedai..1st kedai, mmg kami tunggu..kata 11.30 pg, tapi tak buka lagi..rupa2nya DRC toys yang ada kereta ni kat Puchong Prima, tak jauh pun...sampai sana, macam2 kereta ada...banyak yang besar2..harga pun mahal..cecah 500 pun ada..uishh..giler kan!!!

lepas dapat kereta tu terus pi umah adik kat Puchong yang dah ke belakang sana, means area ke Seri Kembangan..ye la, hari tu, adik kena tahan kat hospital, ada darah tinggi pulak, badan kecik je..tapi dugaan pregnant dia, ada darah tinggi, by 22 oct ni kena paksa bersalin..masa saya dulu, alhamdulillah, mmg smooth, takde bengkak kaki, darah tinggi, kencing manis pun takde, tapi ada la pengalaman minum air gula, tp lup..ok..so tak lama kat sana, dalam kul 3 lebih balik sbb adik nak pe kenduri kat area Putrajaya..

so esoknya hari ahad, lepas breakfast, suami ajak la pi barang basar..mana lagi kalau bukan chow kit..pasar2 area Pantai Dalam tak familiar, so mmg stok barang basah chow kit la..sebelum pi pasar, saya ajak la husband jalan2 ke tasik perdana, main kereta baru sofiya..seronok la sofiya kan! hadiah birthday yang ke-2...hebat anak sekarang, ada tablet, ada kereta kontrol...takpe la kan, anak baru sorg, jalan2 la kami kat tasik tu, main area playground tu je, ramai gak mak ayah bawa anak2 jalan walaupun kami sampai kul 10..nnt nak ajak suami breakfast sana la..masak dr rumah, makan kat tasik..wow! wonderful family...teringat family saya di dungun sana..ya, kami selalu bercamping bersama2...tetiba dalam berjalan terpandang seseorg, Izzah and Farid, kawan satu universiti, mereka bakal dapat scroll master next sabtu..InsyaAllah, tahniah pada sahabatku itu...mereka dr gombak pun bawa anak2 jalan ke tasik perdana...

jom tengok aksi sofiya bersama keretanya....alhamdulillah..


gambar ketika di kedai, masa beli ni..dah tak nak turun


ni gambar kat tasik perdana, kuala lumpur

okle, nak stop dulu..semoga hari2 mendatang sentiasa dikurniakan kebahagiaan..
hargai la masa bersama org tersayang, jangan terlalu mencari kesenangan di dunia,
hingga masa bersama dengan suami, isteri dan anak2 terabai...

kebahagiaan terletak pada individu itu sendiri..sentiasa la berdoa semoga keluarga yang dibina adalah keluarga sakinah, keluarga yang menjadikan ad-deen sebagai pegangan dalam membina kehidupan..semoga berjaya di dunia dan akhirat


5 comments:

aziyana said...

mcm nk beli gak kt husna tp kene tunggu pindah rumah sbb umah skrg ni ni xde laman

CaHaYa^KetEnaNGan said...

suami yang beriya2 nak beli..so kalau ajak main kereta ni, cpt je suami nak pi taman la kan..maklum la game kat favourite suami..

antalya said...

alahaii baru ni jumpa yur blog. follow followwwwwww

Maria Rajab said...

kita teringin nk beli kt aqil..tp kalau beli sure berebut dgn marissa plk..huhu..

CaHaYa^KetEnaNGan said...

yun: nurul tak sempat nak follow blog yun lagi..hehehe..alasan: internet lembab..aci kan!

maria: itu la kan, untuk anak2 ni macam2 nak beli...tapi apakan daya..kena fikir ongkosnya