Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Tuesday, June 26, 2012

Rindu...



Salam Selasa sahabatku semua...
Jom muhasabah diri...
pertama kali, rindu sgt nak lakukan ni semua..
rindu...rindu...rindu

sahabat semua...rindu tak dengan 11 perkara di atas?
makan dalam talam??
ya, saya pernah makan dalam talam especially makan sama mak...
makan sarapan dalam talam...makan masa mukhayyam..
rindunyer...

iktikaf dalam masjid?
oh..masa mengandungkan sofiya..
mmg lepak kat masjid uia...
sambil iktikaf walaupun hanya baring..

baca mathurat??
syukur, kembali amalkan sekian lama stop
huhuhu...Allah masih membuka pintu hati
nak baca mathurat walau sekali sehari..

tamrim + mukhayyam???
ohh..dah lama takde ni..
sejak kahwin..alamamak? takkan kahwin pula dijadikan alasan..
malu la..
masa muda-muda dulu mmg selalu join
tamrin dengan mukhayyam...
so alasan kahwin bukan sbb tak leh join mukhayyam mahupun tamrin
rindu lagi....

thanks dengan picture kat atas..
at least boleh muhasabah diri...
kat mana kita..
sejauh mana kita kejar syurga Allah
ini tidak..asyik kejar dunia je
bukan tak leh kejar dunia
tapi balance la kan...
baru la bahagia..
bahagia di dunia, bahagia di akhirat..
INGAT, akhirat kekal,
dunia ni sementara..
tapi kat dunia ni la penentu kebahagiaan kita kat kehidupan sana..
kat dunia ni la kena buat baik dengan semua org, makhluk Allah yang lain
even yang haiwan dan tumbuhan...dan juga semua benda di sekeliling kita...

JOM KAWAN-KAWAN kumpul PAHALA..buang atau kurangkan buat DOSA...


2 comments:

aziyana said...

maaf tnya..tamrin n mukhayyam tu ape nurul?

erm masa belajar dlu tiap2 hari bc mathurat tp skrg ni boleh bilang ngn jari...aish makin xberkualiti hidup..

CaHaYa^KetEnaNGan said...

tamrin tu macam seminar ...dan mukhayyam tu perkhemahan..

nurul baru start seminggu baca mathurat..huhuhu...malu sgt pada Allah..macam2 Allah kasi tapi susah kan nak bzkan diri untuk Allah...

itu la, jom berubah..sikit takpe janji istiqamah...