Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Monday, February 18, 2013

Anugerah ke-2

Salam Isnin...

Bersiaran dr ofis di Uitm...
Alhamdulillah, tika usia kandungan 20 weeks 4 days, saya berjaya juga buka buku merah...
Sofiya bakal jadi kakak..alhamdulillah..Allah memberi keizinan untuk saya menambah lagi saham saya untuk mendoakan saya di dalam kubur nanti...syukur padaMu ya Allah..

Anak yang ke-2 mmg kami nantikan..ye la, sofiya sudah 2 tahun..dia patut ada kawan...kawan untuk dia bermain, kawan untuk dia share cerita...so bila period delay, saya yakin yang saya pregnant..tapi saya diamkan je..nobody know except my husband...saya tidak buat UPT..sbb masa tu bz siapkan thesis, risau time nak buat correction, masa tu tak larat..ye la mind kita kan selalu bila tak test nothing happen, tapi bila dah test, mula lah angin sakit sana, muntah sana sini...

cuma yang saya perasan mengandung kali ini, saya rasa lenguh2 badan, selera makan pun kurang, makan tetap makan...cuma kuantiti sikit..nak kata tak muntah..opss tipu la....mmg muntah juga...cuma tak seteruk sofiya dulu..lagipun berat saya turun, walaupun saya dikategorikan obesiti...pregnant kali ini, makan pun berpada-pada, tak nak naik banyak sangat..masa sofiya dulu 8kg berat naik...yang ni tak sure la...lagipun buat buku masa kandungan 5 bulan...

lagi satu, saya tak boleh bau-bau yang bleh mengingati memori mengandungkan sofiya..even suami pakai perfume..tak boleh tau!rasa tak sedap...tapi takde la sampai mual..walaupun letih, lenguh..tapi saya masih boleh masak..ye la kalau saya tak masak, siapa nak tolong??? takkan hari2 nak makan kedai...bankrupt la camni....

memandangkan masa 1st bersalinkan sofiya, vacuum (dengan alat), maka sticker buku merah berwarna hijau...harap-harap mengandung kali ini takde masalah..lancar je...dan paling happy, saya berjaya merancang family kaedah manual..means takde makan ubat, pil atau alat, (pakai kondom pun kejap, sbb suami tak selesa)..so bila kami betul2 nak anak, kami doakan pada Allah macam masa kami nak sofiya dulu..alhamdulillah dan harap-harap baby yang ini pun sihat macam sofiya...

pasal 1st medical check up ni, actually jangan tiru yer..sbb buat buku merah dah lambat...check UPT lambat..sbb ada alasan tertentu..tapi bila 1st time medical check up untuk this baby, semua buat.. scan, dan cucuk tetanus tu...minum air gula je belum..nnt minum kat shah alam pulak..hope takde MGTT la masa pregnant...bila dapat dengar denyutan baby, suka sangat..sbb mmg saya pregnant la kan! then bila scan, yes, nampak jantung dia berdenyut..sure yakinlah yang sofiya akan jadi kakak..suami pun yakin saya mmg pregnant..yes!baby bump pun dah nampak....rasanya kena baca buku tentang pregnancy semula..maklumlah pengalaman lalu dah berusia 3 tahun...

semoga saya dan cik husband berjaya mendidik anak-anak kami, dan mereka menjadi saham untuk kami ketika bertemu Allah nnt....


4 comments:

Maria Rajab said...

syukur wak...kt sini diorg dah sound siap2..kalau mengandung sblm 13 week kot kena buat buku merah

CaHaYa^KetEnaNGan said...

bukan tak nak wat awal..
ada je halangan..

tapi syukur la, dah buat buku kan!
dan paling happy..dlm tummy ada baby lagi...:-)

aziyana said...

waah thaniah..baru thau ni..ketinggalan sungguh...best nya preggy ..take care nurul

CaHaYa^KetEnaNGan said...

yana: hehe..1st entry pasal second pregnancy dlm blog ni...excited bila ada baby dlm perut