Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Monday, May 9, 2011

anakku sofiya

dah 2 entry citer pasal tntg makanan hati, apa kata sekarang citer hiburkan hati lak...apa lagi kalau bukan si kecik comel aku...kalau takde citer sofiya, bukan ibu sofiya la namanya..


hari dah ni sofiya dah genap 8 bulan 2 days..mahu ku counting days sampai 1st her besday..aku dah decide mahu buat her besday party kat umah mak ayah aku kat dungun..tp mahu juga buat kat kl..maybe ajak kawan2 terdekat..buat kat taman..takpun kat umah..lagipun masa besday tu..mood still in mood raya...hope jadi la..semoga dipanjangkan umur untuk bertemu hari tu..dlm fikiran dok pikir dah nak masa menu apa..hihihi..excited giler aku ni..


perkembangan terbaru sofiya..pertamanya mahu bangun seawal mungkin..dah 2 hari dia mahu pukul 5 pagi..kalau lampu tak dibuka, menangis la dia..ibunya ingat dia mahu susu..tp dia dah tak nak tdo..mahu bangun dan bermain..macam semalam..bangun seawal 4.30 pagi..seronok dpt main..nasib cik hubby exam smlm..so boleh la tgk2 kan dia sambil aku sambung tdo semula..buruk btul perangai aku...


lepas tu kalau dia dah cukup tdo, dia bangun senyap2..pi kat almari tv,,ketuk2 kasi bunyi..mahu bagitahu yang dia dah bangun..yang aku duduk kat dpur ni..sapa la yang dok menukang ni..jenguk2 kat ruang tamu sofiya sedangkan ketuk meja memberitahu dia sudah bangun..kul 11.30 baru mandi gara2 sambung tdo setelah bangun awal giler...


semalam, after ayah sofiya abis exam, aku ajak la my hubby pi mid valley..ada expo terbesar mother and baby..opss naper expo papa and baby takde yer???terfikir lak..asyik mama, mother..hehe..aku pi after asar..ye la suami ckp pi lepas asar...so trima dgn hati terbuka walaupun rasa nak pi lepas makan t/hari..actually bukan ada apa pun nak beli..juz nak abiskan masa yang terluang..nak kata murah..tak tahu la..sbb aku tak survey mana pun..


dah puas tgk2 booth kat sana, aku pun rehatkan diri kat tengah hall tu..maklum la ada sesi dynas bersama pakar laktasi..iaitu dr susuibu.com..wow..tinggi giler si dynas tu...tapi apa yang diorg ckp pasal susu ibu tu semuanya basic..sofiya dah 8 bulan..mst aku dah ader ilmu tntg penyusuan susu ibu walau tak sehebat pakar laktasi..rasa hebat lak bile berjaya susukan susu ibu kepada sofiya..tinggal lagi setahun 4 bulan..hope berjaya.


walaupun sofiya dh makan, tp mood makan dia tak menentu..aku hanya tahu dia minat giler sama aiskrim, sama koko crunch, kek pun dia makan..tp but makan bubur..disemburnya sepuas2nya...kalau bagi puree pun sama..siap2 nangis bila disuakan..itu dah campur susu ibu...skrg aku try juga bagi makanan dlm bottle heinz tu dan juga milna...nak wat camne..mahu buat dgn air tangan sendiri..tp dia tak nak..terpaksa la kan...tapi bila baca menu2 pada kotak makanan tu..ada susu tambahan dlm makanan tersebut..so aku kire aku dah kasi sofiya susu selain susu ibu..mayde dlm quantity sedikit...tapi takpe la..makanan like bubur ada lah makanan yang wajib untuknya..susu ibu hanya pelengkap..kalau nak ikut rules pakar pemakanan kanak-kanak, aku rasa tak mampu..yang penting bagi makanan yang berkhasiat..ramai ibu2 kat sana tak kasi makanan baby letak garam, tp aku mahu letak juga sikit..biar ada rasa skit..nak bagi khasiat for sure kena ada ikut piramid makanan...kena lengkap...so bagi aku apa anak nak makan, kasi je..jangan tak kasi..nnt lagi fobia dia tak nak makan..selagi perutnya lawas..takde masalah..aku rasa okey je..teringat kata dynas smlm..'ikut je apa yang anak nak makan..tp perlu khasiat..means jajan takde la..burger ke, nuget ke..belum kasi la..makanan yang berminyak tak kasi la'...


aku mmg sayangkan sofiya, walau kadang2 geram juga dgn perangai manjanya..aku tetap sayangkan dia..sekarang dia dah walker..my hubby tukar dgn point bonus link..gambar walker ada dlm entry sebelumnya..aku juga telah beli eva play mat..yang abjad ABC tu..dah macam nursery rumah aku...aku juga sempat borong rompers sofiya tp beli kat online..bukan kat mother expo..masa pi expo tu aku tengok2 camtu je baju..dah tak gian..sbb romper sofiya tu 5 pasang..so ada 3 tak pakai..semua warna pink..gegurl katakan..hehehe..anak perempuan ni satu je best, bleh jadikan si anak model..huhu..tp masa kecik je...dah besar please cover your aurah yer, sayang..





wajah2 sofiya dr kecik hingga skrg

2 comments:

aziyana said...

yana bli gak tikar abc kt online..hahaha nnt smpai tikar tu mmg mcm tadika la rumh

CaHaYa^KetEnaNGan said...

haah..nnt bleh la kite buke tadika sesama..haah..bli online..murah skit compare dgn carrefour..mahal..tau