Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Tuesday, October 20, 2009

hantaran putih and purple









ini entry about kahwin..nak cakap pasal kahwin ke?? tidak la..
actually ikut hati banyak benda lagi tak settle...tgh pikir nak buat ke tak..
mcam wedding cake..nak buat ke tak?? pening gak pikir jawapan..


okey, hari ni try kuar cari apa yang patut..dok ofis bosan je..
nak pi cuci gambar and settle the other problem like mak andam n so on...
maybe nak pi pejabat agama..hantar borang nikah..
gambar kat atas tu google je daripada zue wedding..(gmbr dh delete)

okey actually my topic nak talk about perkahwinan jauh..suami di utara isteri di selatan..
pernah la aku berbincang dengan my parents pasal ni.
tak tahu kenapa ye i need to discuss about this...


okey maybe banyak benda happen yang berlaku di sekeliling ku..usrah ku mempunyai 5 ahli 
termasuk diriku yang comel ini..3 of us will be married soon..doakan kami semua..so tinggal lagi 2..alhamdulillah.insyaAllah 2 lagi akan menyusul...


okey...dalam kegembiraan kami utnuk berumah tangga, aku diberitahu oleh mak yang one of my mom's friend dah bercerai..on sunday..baru lagi kan!! anak bongsu baru berusia 2 tahun..tp sedih sgt2 kawan mak dah tak leh bersama sebab dah banyak kali dia punyer husband lafazkan cerai...begitu mudah si suami untuk melafazkan talak..tak kesian ke suami kepada anak2 nanti..dengan pendapatan kawan mak yang tak seberapa..macam mana nak sara hidup yer...

x-suaminya memang ader org ketiga..suaminya itu keje offshore atau boleh dikatakan jarang bersama...maklum la keje kat laut..so aku pikir la..bila kahwin isteri kena ikut suami..so berkorban la wahai isteri2 di luar sana..sanggupkah kalian melihat suami berasmara dengan perempuan lain kerana kurangnya kasih sayang dari isteri kerana berjauhan....syaitan sangat suka melihat anak adam bercerai berai...daripada bercerai berai elok la seorang berkorabn demi rumah tangga yang dibina.

di sini saya ada lagi satu kes yang boleh dishare dan dijadikan teladan baik untuk wanita atau lelaki. sebenarnya lelaki ini juga merupakan sahabat mak dan ayah..yang mempunyai fikrah...tp jodoh..Allah yang tentukan..si suami telah memadukan isteri tanpa izin kebenaran..kenapa jadi peristiwa ini? ntah la...
mak dan kawan2 pun lambat tahu peristiwa ni..sehingga la menimbul syak kepada anak2 remaja yang mengikuti satu program ketika dahulu..kahwin tak dihebohkan menimbulkan fitnah..ada adik tu bertanya kenapa kakak tu selalu masuk bilik pak cik tu..rupa2nya pak cik tu dah kahwin dengan kakak tu...
bila kita buat sesuatu tanpa berfikir..ini la yang jadi..bila isterinya tahu dimadukan..sedih la isterinya..lagipun mana ada isteri tak sedih bila dimadukan...dengarnya isterinya minta difasakhkan..ye la..nak kahwin 2 boleh tapi kena ada caranya..isteri yang pertama cantik, pandai. anak pun dah 6 org..


tp satu je kesilapan bila mereka berdua duduk berjauhan..sorang di barat sorang di timur.. sebagai kesimpulan..berkorban la untuk duduk bersama2 suami..perempuan dijadikan dari rusuk lelaki untuk disayangi..di dampingi..bukan bila kahwin duduk jauh2.......

1 comment:

Syiraz Lil Cottage said...

yeah..i agree with u...tempat isteri harus di sisi suami...harus berkorban utk kebahagiaan rumahtangga:)