Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Tuesday, August 9, 2011

Blog berubah wajah

Hari ni genap umat Islam menunaikan puasa yang ke-9, InsyaAllah..dan menu berbuka pun sudah macam2 dicuba dan dihidangkan di hadapan suami dan anak2...sehingga kadang2 sampai sakit kepala memikirkan mahu masak menu apa kan!


sebenarnya takde la nak citer pasal makanan..cuma nak citer blog aku berwajah baru..sudah simple2 dan takde corak yang macam keanak-anakkan..ye la pagi2 tadi sampai uia, aku intai2 la blog momma tu semua..dan tetiba baca blog HJ yang memperkatakan apa sebab menulis blog...


ada bermacam2 reason why aku menulis blog..actually blog aku ni bermula pada tahun 2008 tapi takde la tegar berblog..sekadar mengisi masa kekosongan..konsep blog aku takde la nak citer semua perkara yang berlaku nak citer, cuma hanya perkara2 tertentu je aku abadikan di sini...lagipun masa aku dgr taklimat tentang biasiswa TPM tu, ada satu dekan fakulti kejuruteraan awam tu ckp, if u want to be a lecturer you must rajin in writing..means kena rajin menulis, membaca dan sebagainya. so sebagai langkah permulaan, prof. menasihati agar kami semua ni ada blog....


dengan blog ini juga, aku terjebak dengan ukhwah blogger..tak memasai..aku terjoin sekali..aku lebih suke jadi silent reader..sbb tu follower aku tak ramai mana..nak dapt duit dr nuffnang pun, sorry to say la..mmg takde..dulu aku paling suke baca blog tentang budak2 uia especially yang kahwin masa student, sekarang aku suke baca blog kawan2 di ukhwah blogger..semua aku terjah....


tapi sayang, tak semua blog famous aku kenal..macam ben ashari tu sendiri aku tak follow pun, blog yang aku follow ni more kepada kawan2 seangkatan..blog bebudak ni jarang nak ikut, kadang2 design blog mereka terlalu advance sehingga menyerabutkan kepalaku untuk terjah...


alamamk, aku sudah mengarut dlm entry kali ini...


tazkirah aku hari ini ialah :- berbuka puasa cara sederhana


Firman Allah yang bermaksud: " Dan makan dan minumlah kamu, dan jangan berlebih-lebihan. Sesungguhnya ALLAH tidak suka orang yang berlebih-lebihan." (al-'Araf : 31).

Firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya orang yang membazir itu adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya" (al-Isra' : 27). 


3 comments:

aziyana said...

heheheh dh agak..mesti sbb bc blog HJ..hurm mmg simple lg menarik nurul..

aziyana said...

satu lg, komen pun dh back to yg asal..yg ni pun lg mudah nk comment :)

itu lebih menggalakkan pengunjung datang bertandang:)

CaHaYa^KetEnaNGan said...

yana: tu la..kelakar pulak blog macam keanak2an..tp apa salah try kan..ye la ilmu kan!..so sekarang balik yang asal..pasal comment tu, haah lagi user friendly guna yang lama..