Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Monday, October 24, 2011

Pavlova

Salam Isnin

apa khabar kalian semua..boleh tak, nak abadikan kekalahan MU dlm entry ni b4 aku bercoleteh panjang? opss sungguh menyedihkan bila pasukan MU..aku minat MU sejak usia 15 tahun tapi skrg takde la tegar mana pun..kalah kepada Man City dengan gol yang amat besar 6 berbalas 1...huhuhuhu..malu sgt2..kalau setakat kalah dengan 2-1 boleh la kan..ni dengar sinar.fm pagi2 pun dok kutuk2 MU tu..sabar je la dgn DJs ni...pastu ramai la nak migrate sokong Man City..dah paling tak tahan bila org org cakap "pok Jib bawa sial hingga MU kalah teruk"..macam2 dunia ni..tapi ingatlah sport adalah satu taktik org yahudi melalaikan org Islam..

Weekend yang happy..sebabnya aku berjaya buat pavlova..opss gambar? takde la..nnt aku upload gambar tu...actually dah lama dok pendam nak buat pavlova..maklum la, kawan2 kat UB ramai dah addict buat pavlova...aku ni terbantut sbb satu, mixer takde...so hari sabtu, lepas asar, kami jalan2 area belakang umah tu, area jalan klang lama, nak cari set meja makan dgn perabot satu..tetiba ckp la kat husband, "org lain sibuk wat pavlova, nak juga try, tapi takde mixer"...pastu husband pun cakap la..jom pi cosway...



cilok dr google juga

actually, mmg dah lama nak beli mixer kat cosway, masa bulan puasa tempoh hari, tp bila sampai 2 buah  kedai cosway takde lak..pastusiap book lagi..tapi takde la panggilan phone tu...sampai la terlupa nak beli mixer...hinggakan hari sabtu tu, singgah kat cosway tu, 1st cari mixer..tengok2 ada, alangkah happynya..aku tukar 30 coupon tambah 49 ringgit je...hehehehehe..so skrg dpr aku lengkap la untuk baking membaking ni...


gambar insan google

bila dah dapat mixer, berkobar2 la nak buat pavlova..so shopping la kat tesco scott garden tu...namanya je hypermarket, tapi whip cream pun takde huhuhu..dah amik strawberi dgn kiwi tu..bila whip cream takde..so terbantut la..maka dengan tu tak jadi la nak buat pavlova...tapi smlm, husband ajak jalan2 lagi..nak pi mid valley, dia tak nak..so ajak la pi sunway piramid pulak..hehehe..agak2 mana la umah aku tu kan....so jalan2 kat sunway piramid, 1st tempat pi giant, yes whip cream ada..tapi buah2 la mahal..opss aku mmg cari yang murah..mmg patut pavlova mahal..sbb buat yang dicover atas pavlova tu mahal...so nak tak nak aku jalan pulak jusco..pun mahal..so beli aja la..rasa weekend lepas macam org kaya giler..sbb beli tak berpandukan budget..pakai beli je..apa nak beli je..bila balik buka fb, terbaca pulak pasal 9 jenis syaitan...syaitan yang menghasut membeli sehingga boros pun ada...lupa nama dia..nnt jupe pasal kenali syaitan tu,aku paste kat sini, ok....

sampai2 umah dalam 6 petang tu, terus buka mixer, ikut tips dari pn. dayu kat sini...terus wat pukul telur putih diselang seli dgn gula yang dblend selama 15 minit..sukenyer bila 1st time buat sudah berjaya..tp sedih bila time pukul whip cream..tak kembang gebu gitu, ngadu kat husband, so husband la amik alih..hehehe..itu pun ada pergaduhan kecil...maklum la whip cream tak jadi, rasa fail kan..ye la, dah pukul lama giler, tapi tak kembang dan gebu...tapi bila suami buat, lama2 dia ok..alhamdulillah...dah buat dessert macam ni kena sabar...dah siap makan malam, baru sapu whip cream atas pavlova tu...pastu tabur buah dengan meriah..kemudian sejuk dlm peti..dalam sejam lebih, baru makan..wow..boleh tahan kerangupan..cruncy gitu...so apa kata aku share resepi kat sini yer...cilok dr pn. nano..so kat sana ada detail2 tu semua..so sila terjah ke sana...

tapi yang penting barang2 dia simple je, putih telur, gula, whip cream dgn buah2 yang nak tabur kat atas tu...enak dimakan bersama suami dan anak2...alangkah bagus kan kalau makanan anak2 tu semua ibu yang siapkan..takde makanan segera ke apa kan..so pada kawan2 yang suke membaking, selamat mencuba..

2 comments:

aziyana said...

whip cream tu kene pukul lame ek nurul? die xberair ker? yana punyer dh 2 x fail xkembang2 fed up rase

CaHaYa^KetEnaNGan said...

hehehe..sama la 1st time buat camtu la...pukul lama dalam 10 minit camtu, mmg tak kembang..sedih tau bila tahu macam tak jadi..bagitahu suami..lepas tu suami pukul guna hand mixer..lama juga...dalam 10 minit camtu..so dalam 30 minit kot nak biar whip cream kembang..takpe..cuba lagi...