Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Tuesday, December 29, 2009

keindahan itu indah

semalam, hati ini berbisik untuk meng'update'kan my blog..
alhamdulillah sudah hampir satu bulan lebih aku bergelar isteri kepada suamiku...
terlalu banyak untuk aku coretkan...

maafkan diri ini krn jrg menghabiskan masa diblog ini..masa banyak dihabiskan di facebook sahaja..
masyaAllah..

dulu, my blog penuh dengan citer kahwin..tp aku nak tukar topik pulak..selagi ada waktu aku ingin menulis, mencoretkan anything yang boleh dijadikan rujukan dan panduan untuk semua termasuk diriku ini...

aku tak nak lalai lagi dengan kehidupan dunia yang sementara..aku cukup kagum dengan anak-anak al-amin, yang dah pandai memblog..menulis dengan kata2 untuk berdakwah because islam is our way..so that's way dakwah adalah kerja kita..bukan kerja orang lain.

sudah 12 muharram 1431, bermakna sudah 12 hari kita di tahun baru, cuma menanti 3 hari lagi untuk tahun baru masihi..apakan azam kita untuk tahun baru hijrah and masihi?? belum ada azam??

masyaAllah..perbetulkan diri kita..ingat kenapa kita dijadikan? sanggup kah kita bertemu pencipta kita dengan tangan kosong..kalau pi rumah orang, pandai pulak untuk kita bawa buah tangan..ini kita dengan Allah...


sempena tahu baru ini, marilah kita sama2 renungkan
i. hubungan kita dengan Allah, Rasulullah, ibu bapa dan family kita.
ii. Amalan wajib kita..sempurnakah solat kita? puasa macam mana?
iii. Amalan sunat seharian kita? mengaji? solat sunat?
iv. Amalan2 lain: Baca mathurat, puasa sunat, sedekah

No comments: