Followers

Mutiara Kata

Rasulullah shallallahu 'alaihi wassalam bersabda yang bermaksud, "Apabila seorang wanita menjaga solat lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kemaluannya dan taat kepada suaminya, maka ketika di akhirat dikatakan kepadanya, Masuklah engkau ke dalam syurga dari pintu mana saja yang engkau sukai." (HR Ahmad, Ibnu Hibban, Thabrani, Dishahihkan Al-Imam Al-Albani rahimahullahu dalam Shahih Al-Jami’ Ash-Shaghir, no. 660).

Monday, February 28, 2011

hujung minggu aku

actually there are a lot of stories in my mind and need to share in my blog..but yang mana nak focus 1st??
oklah first kena pi citer hari sabtu...hujung minggu yang bz..konon la kot..


hari sabtu aku bersama suami tersayang pi SOGO..maklum la ader wholesale..apa yang aku beli..tadaaa..opss silap la..no picture la..actually pi sogo kononnya nak beli bottle bum bee storage tu..maklum la beli 1 box percuma 1 box..tp takde rezeki..rupanya1 ada hamba Allah kat KIM yang dah beli sampai 10 kotak..so free lagi 10 kotak..wat bisnes ke atau simpan stok susu..wallahualam..so aku pun beli la 4 pasang baju sofiya..maklum la baju yang ada kecik2 je..so kali ni aku beli saiz M..dulu saiz S..so awal lain hingga sekarang baju sofiya hanya saiz new born hingga 6 bulan..ada yang 3 bulan..bagus2..kemudian aku beli beg yang harga 400 ratus tp diskaun 119 ringgit je...bestnya lepas ni bleh melancong..Cuti2 Malaysia...tp nak dijadikan citer my handbag pulak putus..tau2 aje aku nak shopping..so terpaksa la beli handbag baru..handbag yang dulu hadiah hantaran dr suami aku..tp aku tak lupe gak beli sandle maklum la kasut aku yang beli dulu putus..hehehehe..sedih la...nasib aku jupe sandle murah..so tak perlu sepatu mahal2..ok..


balik dr SOGO aku singgah umah aku b4 balik umah ibu..sofiya dok ngan uwan nya..maklum la sofiya cucu sulung dikedua-dua belah..so mmg excited skit mereka mahu main dengan sofiya...tu dia jadi manja sangat sekarang..asyik nak cry je tapi dpn behave..pandai jage air muka mak ayah dia..hehehehe


tp kali ni balik umah ibu aku dikejutkan sesuatu yang tak diduga...yang berlaku kat atas mak cik suami aku..kecian pulak..benda yang tak diduga berlaku..suami mak cik suami aku kahwin lagi..aku bukan tak suke poligami..tp cermin la diri adakah layakpara suami di luar sana untuk berkahwin lagi...kalau asyik si isteri yang kuar duit..means bayar umah, bayar keter, anak pun isteri yang urus..boleh dikatakan duit tu si isteri yang sponsor..adakah patut suami berkahwin lbh dr satu kalau dengan 1 perkahwinan tak mampu nak handle terutama bab duit, dengan kerja tak tetap..boleh ke atau tidak? lagi satu aku pun tak suke lelaki yang nak kahwin lagi satu tak bagitahu isterinya..aku pun ada citer yang pak cik ni kahwin lagi satu tp tak bagitahu sape2 even kami yang satu jemaah pun tak tahu..sadis sungguh citer pak cik ni hingga isteri pertama mahu mintak fasakh...macam2 dunia ni..ramai lelaki mahu ikut sunnah nabi bab poligami tapi tgk la cara hidup rasulullah..dia berpologami setelah kematian siti khadijah..so kepada lelaki yang ingin berpoligami..teliti la camner poligami rasulullah..kenapa nabi berpoligami..bukan kerana nafsu tapi kerana islam..


kena stop la..sofiya dah menangis..mahu manja2 lagi

Saturday, February 26, 2011

MY SLEEPING ANGEL CONTEST

ni dia GA kedua aku ttng baby tdo..dulu pun aku join..lupe lak sape punyer..ni aku blogwalking pn aziyana punye blog..tgk2 ada nama kau..ditag lagi..so aku join la yer..mana laa tahu rezeki sofiya..lagipun tgh ade free time ni sdgkan sofiya nak meraung atas katil tu..takde org main dgn dia..hehe ciannyer..


jom tgk siapa punye contest ni...pn hidayati ..tekan here nak tahu lebih lanjut



syarat2nya seperti di bawah :-

ada 7 syarat kesemuanya :-

1. Terbuka kepada semua blogger yang berada di Malaysia. www.likepeace.blogspot.com
2. WAJIB follow blog aku dan blog sekutu contest ini. Juga men'LIKE' Rombengan cikLuna (update: sila sertakan id Fb d entry).dah follow kesemuanya id Fb: ummu sofiya
3. Sila buat satu n3 yang bertajuk "My Sleeping Angel Contest" dan letak banner contest kat n3 dan di side bar blog korang serta link kan terus ke n3 ini. Jangan lupa copy paste sekali hadiah2 nya pada n3 anda itu. ingat tak payah copy gambar hadiah..kena jugak...hehehe..akan dibuat
4. Upload gambar kanak2 yang sedang tidur.., tak kiralah anak sendiri ke, adik, sepupu, anak jiran atau anak kawan pun boleh..., tapi kalau bukan anak sendiri pastikan anda mendapat kebenaran ibubapa kanak2 tersebut. Lagi kreatif cara dia tido lagi best. (sekiranya 2 atau lebih org anak, gunakan satu entry sj, 1 anak-1 gambar) - tgk kat bawah yer
5. Tarikh tutup: 14 Mac 2011 dan keputusan akan diketahui 7 hari selepas contest ditutup.
6. Tag 5 orang kengkawan anda dan pastikan mereka tahu.
7. Sila tinggalkan link peyertaan anda di ruangan komen.

kawan2 yang ditag ialah
1) mama fatin
2) ummu ukasyah
3) mama isya
4) mami hadeef
5) ibu ilyanie..

before tgk gambar sofiya tdo..tgk gmbar hadiah dulu...layan...

1.Tempat pertama akan memenangi sebuah bakul lipat serbaguna yang amat kiut.

2. Tempat kedua & ketiga akan menenangi sebuah kerusi lipat untuk kanak2 yang amat comel.


3. Ader 3 hadiah saguhati akan diberikan kepada peserta yang bertuah, berupa sticker dinding pelbagai corak yang amat cantik dan sesuai untuk hiasan dinding bilik tidur, ruang tamu atau bilik tidur sendiri.






okey gambar sofiya yang berjaya diundi dlm contest ni..
tadaaaaa..........


gambar sofiya masa 19/02/2011
letih balik dr IKEA

Friday, February 25, 2011

coret sana sini

assalamualaikum..macam takde keje lak nak wat entry baru ni..dah penghujung bulan 2..cepat btul masa berlalu..keje aku makin lama makin bnyk..kalau disenaraikan agaknya mesti tinggi kertas2 di meja kat bilik PG mechatronics ni kan!

well, baru jupe dr salmiah tadi..saje2 suke2..padahal tak tahu la apa perjalanan tentang research aku ni..proposal masih di tangan..blom disubmit sepenuhnya...aduih..nak senarai keje2 aku ke??pasal research..of course la yer..actually tak sabar nak abis master ni...masuk keje..tp bile time keje..tekanan kat sana pulak...impian nak sambung phd kena tanam dr skrg..aku nak sambung phd kat oversea..insyaAllah..kalau ader rezeki..puas dah dok kat uia ni..apapun i'm proud jadi student uia ni...

senanya nak citer, sekarang aku ada gadget baru..aku beli psp..harga 660 ringgit..wow!teringat aku kat DF..kalau psp bleh beli naper DF tak boleh beli? tp perlukah DF ni..aku ni kalau beli lauk mentah..mesti stok sebulan..ikan ayam...kalau stok sebulan..macam mana nak wat stok susu untuk sofiya ni??? blom lagi makanan segera dalam peti tu...




gmbr mudah.com

sehari aku pump dpt la 15 oz..so aku akan guna 10 oz untuk bekalan sofiya kat umah bs dgn 5 oz frozen milk..so maknanya aku hanya mampu wat stok dlm 10 oz..sbb sofiya biasa minum 10 oz kat umah baby sister..5 oz yang dlm peti + baki 5 oz dr umah bs..so mmg tak banyak..tapi kalau kumpul2 mesti banyak kan..simpanan untuk ke hari ini ada 100 oz dlm peti...tp aku jenis yang pump hari ni untuk guna esok hari..

alhamdulillah..hari 2 kali session dh 10.5 oz..syukur rezeki Allah...actually skrg aku suke makan buah longan..yang asli, bukan dried longan atau pun dlm tin..1st session dpt hampir 6 oz..smlm pagi2 dpt 5 oz..sukenya walau tak semeriah org lain, tp aku still mampu susukan sofiya...hanya beberapa hari lagi sofiya anak ibu bakal 6 bulan..eii cepat btul masa berlalu..aku pun blom start bagi dia makan..tgh pk nak ajar apa untuk 1st makanan dia..maybe carrot or kentang lenyek..hehehe..banyak la keje aku lepas ni...

berbalik pada psp..itu hubby aku mmg kaki game..selagi tak dpt..selagi dok cakap psp...dok buka mudah.com...tapi kalau kengkawan berminat kena dptkan sendiri..empunya dok kat putrajaya..sanggup aku pi putrajaya malam kelmarin..sampai umah terus baiki proposal..dah siap proposal..belum submit je..lembab btul perjalanan aku..sabar aje la kan..see la gambar psp tu...actually my hubby lebih berminat dgn xbox..tp ntah la nak kaya..harga xbox kan cecah ribu raban..so nak beli tu kena pkr 2 3 kali..ye la susah kalu ckp terus beli kalau harga yang ribu raban ni..ye ker???

tuan punyer psp kat putrajaya

okey la, tak perlu melalut banyak sgt..sbb bukan ada infomasi pun..sekadar menulis itu ini..sekian untuk kali ni..jupe lagi di lain entry..tapi before tu tatap la gambar buah hati aku ni :-










anak kecilku sofiya yasmin

Monday, February 21, 2011

cuti weekend



entry kali ni aku letak gambar la dulu..maklum la aku rindu giler sama anak kecilku ini..sofiya yasmin..enak sungguh dia tdo di kala aku keseorgan tanpa suami di sisi..semalam sofiya meragam..ntah lah..asal letak nangis..nangis yang mnjerit2 lak tu..bukan nangis yang biasa2..so aku n suami assume la dia gatal nak tumbuh gigi..kecian aku tgk..aku tak tahu nak wat per sebenarnya..mmg b4 this dah take note nak beli gel dentinox tapi belum kesampaian...akhirnya aku minta suami tolong belikan..akhirnya i got it..tp dia dok umah bs tak la meragam..agaknya dia dengan kami nak manja..







 

ini la gambar yang digoogle..malas la nak ambil gambar dentinox..
ehh..citer pasal semalam tak abis2 lagi..aku kadang2 confius dgn diri ini..adakah kalau bagi air zam2 my baby dah tak ekslusif minum susu ibu? itu la jalan terakhir yang aku buat untuk redakan tangisan dia..sampai aku menitis air mata tgk dia menangis kuat2..akhirnya kul 12.30 tgh malam berjaya sofiya tdo dengan diberi nenenku ini..

senanya nak citer aktiviti weekend aku..maklum la minggu ni tak balik klang..sbb last tuesday dah balik sana..so next week la balik sana..ingat tak balik klang..bleh la wat keje research aku..tp tak menjadi juga..maklum la aku blom ader mood nak wat tu semua..kecian btul kat diri ini..

pagi sabtu..aku n hubby bertungkus lumus kemaskan rumah..mop lantai..basuh kipas dan segala bagai la..settle je kemas umah..aku ajak my hubby pi ikea..waduh2 aku kagum btul dengan show room kat ikea tu..bila nak ader umah sendiri..tunggu..aku abis je master..terus apply umah..sori..beli umah la..tgk la kat mana aku dicampakkan..hope area KL tak pun Selangor..so sekrang aku kena la simpat duit skit nak wat down payment kan! kalau lambat2 lagi..lagi mahal nilai harga umah..actually aku ni nak design sendiri umah..so 1st kena cara tanah la..then amik designer..hias macam ikea tu..kalau bleh umah aku nnt mst barang jenama ikea..moden dn kontemporari...ntah btul aku eja atau tak..aku pi ikea tak lama pun..jam 6.30 dah ader kat umah..so malam lepak2 sambil tgk tv..

hari ahad lak, pagi2 aku wat macaroni goreng bercheese..hentam aje resipi aku tu..tapi tgh hari lak masak maggi..hehehe..punye la selera suami aku nak makan maggi..turutkan aje..ahad juz lepak kat umah sambil layan sofiya, main psp dan tgk tv..tapi tgk tv tak sgt pun..itu la aktiviti aku weekend..research mmg tak jalan...hehehe..

okey la stop la entry ni..takleh tulis banyak2 pun..bukan ader input..just citer weekend..tp aku hanya berjaya pump 4.5 oz je..buat tandem pun tak berjaya..sedih kan..ayik dpat sikit je..tapi hari ni aku berjaya dpt 14.5 oz dlm 5 kali pump..chaiyok!!

Circuit design for EOG preamplifier

Saturday, February 19, 2011

contest anak & ayah serasi bersama

penat baru balik dr ikea tapi sempat lagi aku buka web..ni pun aku br udah mandi..jap lagi nak makan..malam ni menu simple je..ikan siakap kukus dgn sayur campur..memandangkan nasi belum masak..disebabkan careless aku makin aku layan blog dulu..

actually ni contest ni aku tgk semalam..tp aku tak sempat nak wat..tetiba aziyana lak yang tag aku..maka dengan jayanya aku pun nak join la..lagipun gambar sofiya dengan ayahnya mmg banyak..maklum la dia mmg manja skit..

okey jom tengok syarat2nya..yang penting tarikh tutup besok sempena anak empunye blog punye besday...'hepi besday ya' jom tgk blog mama danish ni..so klik here.





Syarat² yg dikehendaki adalah..............

1) menjadi followers blog ini -- dah jadi
2) letak banner di side bar blog anda..yang ni xwajib..nk letak boleh,xletak pn xpe --terpulang..buat la yer
3) juga letakkan banner ini dalam entry khas untuk contest ini --dah seperti di atas

4) gambar anak & huby anda mestilah ade menunjukkan ciri² keceriaan/kegembiraan/keserasian--tgk kat bawah 
5)entry khas untuk contest ini haruslah disertakan dengan pic anak & huby anda (anak & ayah kandung ye)..anak tiri or anak angkat xnak.hehe..sila sertakan nama anak, tarikh lahir anak, nama ibu ---mmg anak kami yang sah

NAMA ANAK
TARIKH LAHIR ANAK
NAMA IBU

6) contest ini terbuka untuk anak yang berumur 1 hari hingga 4 tahun..umur ayah lak xkisah la bpe pn..klu umur 70 tp ade ank kecek pn layak jugak.hik3 ---- umur sofiya 5 bulan
7) tarikh tutup adalah pada 20 februari 2011 (befdei danish yg pertama)..pukul8.49pm (time kelahiran danish)hehe..so cpt² ler buat ye sbb ade lebih kurang 2minggu je contest ni :) --- hari ni 19/2
8) linkkan entry anda ke bahagian komen entry contest ni  --- akan dibuat
9) tag kepada kawan2 anda seramai 5 org

  tgk siapa yang kena :-
mama rayyan
mama fatin
mama sarah
mami hadeef
ummi uwais



 hadiah menarik menanti anda 

okey di bawah ini gambar yang dipertaruhkan




ini lah gmbar2 yang dipertaruhkan

nama: sofiya yasmin bt mohamad syafiq yasin
dob: 07092010
nama ibu: nurul muthmainnah binti mohd noor

Friday, February 18, 2011

mati itu pasti

ntah kenape la hari ni rajin benor la nak update blog..nak kata tade keje..berlambak..kalau ckp bab research tu mmg ada..tapi tak tahu la naper yang tu malas banyak..ya Allah perudahkan jalan yang ditentukan oleh Mu ini..


tika sibuk berfb dan berblog ni..alhamdulillah aku berjaya settlekan keje aku as a wife..hubby pi kelas..sejak kul 5.30 pm tadi lagi..suppose jam 9.30 mlm abis la tu..ni tunggu dia blk la..sofiya, my lovely princess dah tdo..abis dia wat biznez..aku basuh..letak je terus tdo..ya jadi masalah..bila kul 12 tgh malam..tak reti tdo sendiri..kalau time lain..ibu tak layan..ayah tak layan..apa lagi..tdo la..fuih..tadi siapkan basuh baju..jemur baju..lipat baju kain..kemas apa yang patut..basuh pinggan, kemas skit dapur..br nmpk comel skit umah kami ni..


sebenarnya nak tulis pasal kematian..'mati itu pasti'..tp tak tahu bila..maybe kejap lagi..maybe esok..maybe lusa..atau maybe bertahun2 lagi..semua tu keje Allah..kita hambaNya perlu bersedia mati..pernah nabi muhammad berkata ' sepandai-pandai manusia adalah yang sentiasa ingat kematian'..maksudnya kat sini org yang bijak adalah org yang bersedia untuk mati..Adakah diri ini sudah bersedia untuk mati?? Ya Allah, cukupkah amalan aku untuk masuk syurgaMU? bila aku pi usrah, tadabbur al quran..bila cakap nikmat syurga..ya Allah bertapa nikmatnya..tp mampukah aku layak untuk syurgaMU itu? walaupun di dunia bermacam2 di gambarkan syurga ini..ibarat macam dok hotel yang bertaraf lima bintang..tapi syurga Allah lagi hebat..minum arak dalam syurga..mesti lebih nikmat dari arak dunia..ntah la aku belum pernah minum arak dunia..tp aku pun tak mau minum arak yang diharamkan Allah itu..aku mahu arak di syurga..


tapi bukan senang nak masuk syurga Allah..tapi bukan bermakna kite perlu lupakan syurga..kite kena kejar mencari bekalan di syurga itu..tp tak bermakna kita lupakan duniawi..tp kehidupan yang mewah di dunia kite takleh wat ibadah untuk bekalan hakikat..mewah dr segi harta..kat sini boleh tolong org miskin, papa kedana, org susah..boleh bina masjid, sekolah dn sebagainya..mewah kasih sayang..sini pulak..kita akan tolong anak2 yang telah hancur hidupnya..tolong jiran2..dan sebagainya..banyak sebenarnya kategori..dan banyak juga tugas kite sebagai khalaifah..bukan sahaja tugas untuk diri sendiri, bahkan keluarga, jiran, masyarakat dan dunia..so pada diri ini, renung2 la sejauh mana dosa yang telah dilakukan terutama yang melibatkan manusia..


bila tgk kawan2 blog di sana sini, sedih sekali..tapi maaf la..siapa yang terasa sila maafkan diri ini..ini juga teguran untuk diri in jugai..aku lihat ramai ibu2 yang yang keluar atau bergathering dengan bermacam2 fesyen..ader yang menutup aurat tapi ketat la..sorry to say la..wahai isteri2 kasihan ni la suami mu itu..kalau kite pakai ketat even menutup aurat..suami akan tanggung dosa...wahai suami pula teguran la si isteri dengan cara berhemah..ok..kerana berpakaian ketat itu la menjerumus kepada maksiat..sedih tau tgk ibu2 berpakaian macam tu sedangkan dalam hati mahu didik anak2 untuk menjadi terhebat..belum terlambat untuk memperbetulkan diri ini..


sebenarnya hari ni aku pi seremban, ada kemataian, suami kepada makcik suami aku telah meninggal dunia kerana sakit tua..maklum la umur dah 71 tahun..sungguh panjang Allah kurniakan nikmat hidup itu..masa org mandikan jenazah aku terfikir macam mana la mayat aku diamndikan suatu hari nanti..cuaknya untuk menghadapi suami tu..begitu juga masa dikafankan sehingga la pegi ke kubur..macam mana la kehidupan di alam barzakh..pertanya oleh mungkar dan nakir? boleh aku menjawab semua itu dengan lancar..kan dunia mmg boleh tapi di sana??? berapa lama perlu duduk alam barzakh??? takutnya bila fikir..


sofiya dah menangis..so kena stop la tazkirah ku ini...maaflah kalau penulisan ku ada yang mengguris perasaan pembaca..okey stop..bahu susukan sofiya..

koleksi gambar sofiya

 masa sofiya umur 2 bulan lebih

 ni masa sofiya umur 3 hari

 uwan mandikan sofiya..masa baby lg

 sofiya beberapa hari dibotakkan

 ketika majlis akikah

 confius tak? i'm a girl

 sangkar sofiya..1st time pakai suar geli2..kawan ofis ayah ckp

 masa sofiya 4 bulan..ader rambut sikit

sofiya lima bulan..rmbut bnyk skit

Thursday, February 17, 2011

citer pasal susu ibu

sebenarnya tak pernah lagi wat entry pasal susu ibu ni..kalau citer halangan tu dah ader..bleh la godek2 entry yang dulu..cuma hari ni nak citer skit la pasal susu ibu ni..


alhamdulillah setakat ni aku masih mampu susukan my baby sofiya walaupun kadang2 aku rasa macam fail nak susukan dia..aku ni mmg tak wat stok dr awal..maklum la aku ni student..so aku tak tahu apa pentingnya wat stok..tp banyak reason kenape perlu wat stok. antaranya: -


* kegunaan masa darurat - means kat sini kalau tetiba susu merundum..si kecik masih tak kenyang2
* bleh guna kat public kalau still segan menyusu di tempat awam - tapi aku berjaya susukan di tempat awam
* bleh dating ngan suami then tinggalkan baby kat umah mertua - kena ada stok baru mil bleh jage


tapi hari ni aku nak citer la skit pasal stok susu aku..aku ada botol 30 botol storage..macam nak tambah lagi bottle susu ni..mahu cari..dgrnya kat sogo ade sale bumble bee storage bottle..beli 1 satu percuma 1 set..tp sale next week..masa gaji dapat...alamamak..aku takde gaji..huhuhu


hari ni aku berjaya dapat 15.5 oz 4 kali pumping..1st time kat uia jam 9.15 pagi..aku dpt 6 oz..manakala 2nd session dpt 4.5 oz jam 12.15 pg..dan last one kat uia dpt 3 oz jam 3.15 pm..semuanya di uia..sambung kat umah hanya 2 oz..sbb malas nak pump..banyak keje la kat umah..nak tepet gambar susuku...sukanya aku...


ini stok aku yang dapat semalam..3 kali pumping

ini stok yang ada.. hehehe..tak banyak mana pun 

kalau org lain ader gambar ebm dlm peti..aku pun nak letak walaupun tak meriah..tapi agaknya kalau ader df ngan storage bottle mesti aku pulun pump kan..tadi pun aku bekalkan 15.5 oz..tp sofiya minum hanya 10 oz je..dia wat balik semula..so lebihnya aku wat stok..setakat ni aku guna teknik 1 stok ebm, lagi 2 fresh milk..so pagi2 aku bangun kul 6 pagi settlekan susu sofiya...setiap susu aku simpan dlm bottle MLO 2 oz tu..
nnt aku nak cr ilmu pasal makanan untuk sofiya..macam mana nak wat stok..apa yang perlu dia makan..bekas apa..so kena blogwalking again..kawan2 yang ader ilmu pasal makanan baby..sila tinggal jejak..ok

Sunday, February 13, 2011

HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010'

Sebelum pi solat maghrib ni..jom follow saya masuk GA yang dibuat khas oleh HaSue




Syarat-syaratnya senang jer:
  1. Anda telah melahirkan bayi tahun 2010> 1.1.2010-31/12/2010 My Baby sofiya Lahir 07/099/2010
  2. Buat entri bertajuk > HaSue Giveaway:'Saya telah melahirkan bayi 2010' - dah buat pun
  3. Copy n paste banner kat atas tu ..link kan entri anda ke blog ini - dah buat n akan dibuat
  4. Gambar bayi anda(tak kisah la gambar masa baru lahir atau yg terkini,nak letak lebih dari 1 pun boleh) >cerita la sikitnama bayi,tarikh lahir dan perkembangan terbaru bayianda secara ringkas..akan diceritakan
  5. Tinggalkan link entri anda di ruangan komen entri ini yer..agar senang saya nak jejak entri tersebut..
Tarikh tutup penyertaan adalah pada 15 Februari 2011 jam 11.59pm.


Tanggal 07.09.2010 lahirlah puteri saya yang diberi nama sofiya yasmin binti mohamad syafiq yasin. kini usia sudah 5 bulan. sungguh cepat berlalu. anak saya dilahirkan di sebuah di daerah klang yang mmg famous iaitu HTAR. perjalanan melahirkan puteri ini tidaklah sesakit mana, tp kesan after delivered takkan dilupakan.aku mengalami sembelit yang teruk. saya melahirkan sofiya ketika org sibuk nak berbuka puasa pada 28 ramadhan iaitu jam 6.42 pm..lagi 3 hari nak sambut raya. saya telah admit HTAR klang jam 2 ptg ketika itu dah buka 5 cm..saya masuk labour room pukul 4 petang..lebih kurang la..

perkembangan sofiya kini, dia sudah agak cergas mengesot ke belakang, maka tak lama lagi dia mesti akan merangkak dengan jayanya.cukup lagi dia mengundurkan dirinya. dia juga dah kurang masukkan jari ke dalam mulut. satu perkembangan yang bagus. saya tak berapa kasi sangat dia menggunakn pacifier. dia mula meniarap di kala usia 3 bulan tapi pada ketika itu dia amat malas..betul2 dia pandai meniarap ketika usia 4 bulan.

sekarang dia suke dgn buku..maklum la masa saya mengandungkan dia, saya mmg berulang alik ke kampus meneruskan pembelajaran masterku..tabiat hakiki anak ku sofiya ialah suke mengira jari..mungkin suatu hari nanti dia akan bergelar engineer. tapi saya suke dia jadi doctor..hebatnya kalau satu hari nanti anakku sofiya bergelar Dr Sofiya Yasmin. apapun dari ke hari saya lihat banyak perkembangan. bila kami panggil sofiya cepatnya dia mencari panggilan itu..dia pun pandai berbicara tp takde la serancak kite..ada je citer mahu dishare..tp skrg dia dah pandai tdo 
sendiri..jarang sekali perlu diulit..itu je coretan saya untuk GA ini


gambar2 kenangan sofiya



sofiya ketika usia 4 bulan

 pipi sofiya yang tembam


 sofiya dah tunjuk minat pada buku 

 aksi sofiya ketika 'reverse'

sofiya senyum

Special Shaklee Giftaway

give away lagi..mahu mencuba..

ini la percubaan aku..dah tgk dah sebelum ni..tp hari ni baru berminat nak join..jom tengok syarat dulu..

Syarat untuk menyertai give away ini. Anda hanya perlu:

1)Meninggalkan komen ringkas dan link ke blog anda
2)Buat simple entry dan letak link back ke blog shakleeshop.
3)Entry/karangan anda mestilah berkisarkan tentang mengapa anda nak menang giftaway ni sepanjang 1-10 ayat sahaja.
4)Jangan lupa letak banner di atas bersama entry anda.
5)Jika anda tiada blog, cukup sekadar hantarkan pernyertaan anda dengan meninggalkan comment sepanjang 1-10 ayat mengapa anda nak menang giftaway ni. Emailkan maklumat dimana saya boleh menghubungi anda jika anda adalah pemenangnya ke ikhairani[@]gmail[.]com


Tarikh tutup adalan 2 hari lagi iaitu 15 Februari 2011.


Sekarang aku nak citer kenape aku perlu menang give away ni..memandangkan 10 ayat je..kena wat karangan ringkas2 la..karangan budak darjah 1.

Sebenarnya saya tertarik produk shaklee sejak saya menyusu sofiya. Memandangkan susu saya sedikit, terpaksa la saya mencari alternatif untuk menambah susu badan. Saya terjumpa la produk shaklee masa saya sibuk berfacebook kat dunia Kumpulan Susu Ibu. Saya pun cuba Pack trial 30 days tu. Murah la 80 ringgit je untuk sebulan tetapi sudah habis. Ini berkira mahu dapatkan lagi tapi set yang penuh untuk 4 bulan. Saya ini masih pelajar lagi sebab tu harap sangat menang give away ni. Andainya saya menang, saya dah boleh jimat duit tidak perlu beli alfafa lagi, boleh produk shaklee lain.

Saturday, February 12, 2011

perkembangan sofiya

salam mommies di luar sana...mommies ke yang baca blog aku ni?? oh tidak..
hari ni pagi2 aku online..hbt btul weekend leh bangun awal..satu sbb my husband ada keje pagi ni..so kena la prepare apa yang patut..lagipun dah jadi wife kena la berubah perangai..jgn jadi macam anak dara skrg..tdo lepas subuh..hehehe


masa aku tulis beblog ni my sofiya still tdo lagi..kul 5 pg td bangun menyusu..skrg tdo dengan nyenyak..hehehe..sng ibu nak beblog pepagi ni..jap lagi nak pumping..aku kena rajin pumping...
well aku nak citer la skit perkembangan my puteri yang tersangat la chumel..ok..kalau korg rasa baby korg lagi comel..abaikan statement aku yer..


hari khamis lepas my baby pi kk kat pantai indah ni..buat anual montly check up..okey macam biasa la..result from check up:-


berat : 5.06 kg
tinggi : 59 cm..ni turun tau..sampai diorg author the graph
ukuran kepala: 39.5 cm


hari tu die kena cucuk yang 3 dos serangkai tu..mula2 je nangis pastu ok balik..sbb she is strong..alhamdulillah..still tak demam..cuma selsema je..takat ni dah 5 bulan she come in this world..belum lagi demam..ntah camner la kalau dia demam yer..


okey nak tahu tak walaupun susu aku tak meriah macam kawan2 dlm KIM tapi aku mampu susukan sofiya..dah 5 bula even 1 and 2 months ada gangguan yang mmg tak mampu dielakkan..thanks to Allah yang still bg susu ibu kat my baby...


perkembangan terkini sofiya..dia dah jarang senyum..muka serius je..maklum la kakak..kena muka garang..pastu asyik nak mengundur je..punggung asyik tertonggek..maklum la tgh training nak angkat punggung..nak merangkak tu..nanti aku nak training la dia jalan2..moga2 cepat skit belajar..
kalau time mengundur tu siap bleh masuk bawah meja tv lagi..nasib ada CD..kalau tak mesti tercorot bawah meja tv tu kan..sofiya2..dah la makin laju je mengundur..apapun tahniah anakku..satu perkembangan baru..


si chumel busyuk dgn bukunya

saya blom bangun tdo

ibu, sofiya syg ibu


ibu ajar la sofiya

sofiya pun skrg suke bercakap2..dah 4 bulan dah membebel..tp jrg la membebel...tp chumel sgt bla dia membebel..sayang kat sofiya..skrg asal letak..mesti guling2 dan meniarap..apapun aku try cari yang terbaik nak didik anak..aku nak belikan flash card la..macam nak shopping kat onebabyworld la kat taman permata ni..jimat skit duit penghantaran..mahu beli flash card dgn lamaze..supaya otak dia sentiasa diransang dengan ilmu2 baru...ok la stop ni..kena prepare gadget nak pumping..selamat berhari minggu

Friday, February 11, 2011

Pumping..oh pumping

entry ini mahu bercerita kisah aku yang mmg seorg yang memerah susu untuk anak kesygan..nak kata pump tegar..tak tahu la..rasa tak la..mahu ku coretkan dlm blog ni sbgai kenangan ku dan bila sofiya besar..dia tahu bukan senang nak pumping di mana2...


okey..niat aku nak susukan sofiya sejak blom kahwin lagi..blom ada anak..ini semua kenangan aku melihat ibu menyusukan adik2 ku..walaupun aku ingat2 lupe..tapi aku masih ingat mak aku pump guna tangan semata2 untuk beri anaknya kamilah minum susu ibu..skrg adikku kamilah sudah 13 tahun..upsr hari tu dpt 5A dan UPSRA atau lebih dikenali sppm dapat 10 A drpd 13..alhamdulillah..kini mak aku sungguh sayang kat dia..berkat susu ibu..akupun disusukan oleh mak aku selama setahun  6 bulan...


kembali kpd citer diri ini, setiap pagi..aku akan preparekan susu sofiya untuk dibawa ke umah bs..aku bekalkan hampir 15 oz..dia minum lbh kurang 10-13 oz sehari..sebenarnya citer aku kali ini berkisar di mana aku pumping..


mungkin org lain ada kenangan yang indah mencari tempat pumping..okey dengan status aku sebagai student master..belum ada tempat kursus atau bilik khas untuk buat aktiviti rasmiku itu...aku mula2 beli breastpump ketika sofiya umur 23 hari di enjoybreastfeed..tak jauh dr umah my MIL..masa 1st pump..mmg takde hasil yang banyak..di awal2 pumping mmg tak banyak sgt susu yang dihasilkan..ini kerana mungkin cara pantang aku tak cukup seimbang..kenape aku cakap sedemikian??tiap2 hari aku makan sup ayam dengan nasi..air milo satu gelas, air suam satu gelas..tp2 hari makan camtu..mana nak seimbang..mana nak hasilkan susu banyak..lepas ni jika diizinkan Allah untuk ada anak..akan ku tebus segala kesalahan itu..


kemudian secra rasmi aku kena jaddi seorg pumping yang hebat setalah aku mula sem ni..setalh sofiya secara rasmi dihantar ke umah bs...tempat pertama aku pumping adalah di masjid uia..tingkat 3..lihat juga sana sini kot2 ada org intai..bunyi spectra 3 mengganggu aku untuk pumping dengan konsisten..kemudia aku lepak di library uia..maka itu pun jd tempat pumping aku.sungguh tabah diri ini untuk susukan sofiya.




seterusnya bila ada secara rasmi dpt lab pg..maka di ruang tempat aku pumping..dengan hepi aku pumping sehingga my pg mates tertanya apa yang bunyi..i said to them yg aku tgh pumping...tapi tetiba lab pg dikunci oleh someone yang tak berhati perut..[lepas cuti sem tetiba lab pg for female kunci..aduss dugaan lagi]..aku pi surau kaed mahupun surau engin untuk mencari bebrapa oz untuk dibawa pulang..huhu..kagum lagi dengan ini...kadang2 kelas2 di engin pun tempat aku pump..usaha jgn tak usaha..akhirnya aku mampu bawa pulang beberapa oz walau tak banyak macam org lain.


tp ada satu tempat yang aku akan kenang sampai bebila ialah kenangan pumping di Masjid Negara..ada kisah di sebalik kenapa aku pump di masjid negara..memandangkan entry sudah panjang..jom breaks dulu..continue di lain hari...sudah penat menaip...


TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY

ni saje2 lepaskan tension kejap..so buka blog..terbaca ada giveaway lagi..memandangkan sng je..so cuba la nasib lagi..

lihatlah chumel kan beg2 ni kan..nak join tgk syarat2 di bawah: -






IMPORTANT: Period : 10/2/2011 - 28/2/2011

- 4 pemenang bertuah akan memenangi
:. 1 passport sleeve, 1 coin Purse & RM30 Tote boutique voucher
(setiap pemenang)

syaratnya adalah sperti di bawah: -
-------@------
- Letak gambar di atas di dalam entry anda (facebook/blog)
- Hendaklah link kan entry anda dengan Entry Giveaway ini
- berikan link anda untuk entry ini
Pemenang melalui Random Org

SILA2 LA JENGUK BLOG INI http://tote-boutique.blogspot.com

aku sudah boleh gembira

wow! sungguh hepi aku di kala ini..apa tdknya..aku br je pump susu untuk my princess..alhamdulillah..pagi ni aku pump dpt satu belah 3.5 oz lagi sebelah 2. oz..total = 5.5 oz...


sebenarnya dah dah 2 hari aku rasa sedih..ye la pump..payah nak dpt banyak tu..paling banyak 40 ml..maybe 1.3 oz agaknya..sedih tau bila susu merundum..1st  nak bagitahu la..susu aku ni mmg tak meriah..tp cukup untuk si manjaku..alhamdulillah..masa susu aku 2 hari merundum tu..aku dah cuak..mampukah aku susukan my manja sampai 6 bulan..lagi beberapa hari je nak genap  6 bulan..kalau kat KIM..nak dpt diploma...


aku tak tahu kenape susu aku mula merundum..actually masa cuti chinese new year aku tak pump..antara alasan yang bleh diberikan di sini ialah:-


1) aku balik kg..malas nak susah nak wat susu beku..nnt kena bli tong ikan dan segala bagai
2) peti ais umah mak pun bukan basar mana
3) tak tahu bila nak pump..maklum la blk kg..mst nak jalan2..no time to think nak pump


apapun my sofiya mmg asyik nenen..tp takde la sampai 24 hours...tp bila aku balik sini..ahad start balik mengepam..ok je..but start hari rabu n khamsi down sgt susu..smlm aku dpt kumpul tak sampai 10 oz walaupun 4 kali pumping...nasib ada susu yang dijadikan stok...susu yang dijadikan susu stok tak banyak pun..kalau aku kena kursus..sure kena bawah si kecil comelku ini...setakat ni..dlm 115 oz saje aku punye stok..aku tak nak sgt buat stok susu ni..nnt tak muat nak simpan mana yer?? nak beli DF kena fikir fulus lagi..adui..dunia sekarang wang 50 ringgit apa la yang dapat dibeli...


okey..kalau org lain ada macam2 milk booster..aku lak.sampai leni tak tahu apa milk booster..shaklee pun dah stok..tgh dok berkira2 nak beli..maklum la semua tu melibatkan duit..alamak sengkeh sangatkan aku??ntah la..buka kedekut pd diri ini tapi masih fail dlm pengurusan harta..bulan lepas kewangan aku dah jatuh 2000 lebih sebulan aku belanja..aduih..so aku kena balancekan semula kewangan aku...


cuma apa yang di KIM ckp untuk ibu..aku try..kalau tak menjadi..aku tak salah diri ini..yang penting aku usaha..dan yang penting aku berdoa kepada Allah supaya mengurniakan rezeki yang murah kpd sofiya..aku dr skrg ckp pada diri ini say no to susu formula..no solid food b4 6 bulan..sbb tu aku bulan ajar sofiya makan..tunggu 6 bulan..br ajar..ni sibuk cr resepi untuk my sofiya...

Monday, February 7, 2011

cuti sakan

agak lama blog ini tidak diupdate yer..huhu..hilang la citer suke duka aku nampaknya..teringat pulak tugas malaikat yer..yang patut dan taat pada perintah Allah..inikan kite manusia asyik alpa dengan kehidupan dan sentiasa mencari alasan untuk melepaskan diri..

kenape aku mulakan mukhadimmah tu??sbbnya aku terlalu lalai untuk mencatatkan apa2 diblogku..sedangkan banyak peristiwa or event yang bleh dijadikan semangat untuk memajukan diri ini..sungguh..aku alpa dengan masa..lalai sungguh..

okey sekadar tazkirah untuk diri yang terlalu lemah ini..actually hari ni genap my princess umur 5 bulan..wow! next month dah separuh tahun..nak tahu perkembangan baby sofiya??? dah jatuh 3 kali..hahaha..aku yang lalai atau my puteri yang buas..means nakal..kali kedua jatuh kat umah mak aku..dan kali ketiga pagi tadi..kedua tu jatuh tu ada kesan..ada darah kat bawah mata dia..nasib baik..kalau kena mata camner yer..buta la sofiya kan!!ini la gara2 ibu ayah tdo lepas subuh..baby letak tepi lak tu..aku ingatkan selamat..sbb luas..tp rupe2nya dia golek2..kemudian jatuh..nangis la gak..tp biasa je...

yang pagi tadi jatuh...nasib jatuh ada toto..jatuh dr sofa gelap umah ku..aku letak dia sbb nak kemas tempat tdo..tgk2 dah jatuh..huih..buas sungguh sofiya..skrg sofiya dah nampak gemuk..tangan, kaki dan muka dah berketul2..ntah berapa la berat dia kan..10 feb ni nak timbang 5 bulan..inject sekali..huhuhu..anakku yang aku sayang...semua org dah geram sbb dia dah gemuk...

okey..nak citer la gak..aku balik umah kat dungun..my parents kat sana..balik sejak hari ahad lagi..hingga sabtu..tup-tup jammed masa balik..sabar la jer dengan malaysia ni...tapi apa yang aku buat kat sana???hahaha..nothing..research langsung tak sentuh..kalu dr s tahu mampuih aku..mesti dia kata aku malas..tp mmg malas pun..blom ada semangat lagi..ya Allah, permudahkan my research ini...tolong la ya Allah..

tapi masa berlalu begitu cepat..rasanya tak cukup seminggu balik sana..perlukan lebih lagi waktu..my hubby pun cuti 2 hari untuk berada seminggu di sana...apa aktiviti kami di sana???
jom saya listkan

isnin: pergi iftar kat sek al amin..ada tazkirah skit pasal saudara kita yang berada di mesir..tp aku tak puasa pun..hehehe

selasa: pi tgk baby shee..asmaa; namanya..shee citer 12 jam menahan sakit..lahir kat kuala terengganu..klinik keluarga..bukan hospital yang sokong susu ibu..sbb dia dpt sponsor susu formula..so kena promote

rabu: pi mana? pi beli hadiah tupperware..hehehe..untuk majlis sue..surniza hilmin..pi sura baby gate..konon nak beli baby carrier atau car baby seat..tak berkenan..cancel..dah tak nak beli

khamis: pi kenduri sue kat kemaman.kerteh la..petang balik umah nenek kat setiu..jupe fai, kak zurina, kak farid n kak aishah dan juga jurugambar..eno

jumaat: balik dr umah tok pi kelantan..pi kenduri kawan kinah..jupe bf kinah..si erie..dah petang tau..makan kat balai besar..tempat tom yam sedap..kata suamiku..

sabtu: pi kenduri anak cikgu aku..teacher rusohati..si lia kahwin..petang balik kl..singgah kuantan anto ikin ke terminal makmur sbb tiket bas dah habis..sampai kl kul 10 lebih tapi solat jamak kat masjid negara..gara2 semua masjid tutup lepas isyak..tak berhenti kat poerhentian pasal penuh..huhuhuhu

ahad: lepak sambil beli brg dapur..huhuhu..habis duit btul kan..baru awal bulan..dah nazak...

mana time buat research???takde..hebat tak...

itu la cuti kami bertiga...yang penting kami enjoy..okey no gambar la entry ni...